Search
Close this search box.

KANS

KANS (Klachten aan de Arm Nek en/of Schouder)

Het begon met wat stijfheid in de nek en schouders. Maar de klachten werden steeds een beetje erger. Je hebt nu zelfs af en toe tintelingen in je arm, je vingers en de pijn blijft maar zeuren. Ondertussen zegt je omgeving, “o, dat zal wel een tablet-nek, muisarm of een WhatsApp-duim zijn.” Dit soort klachten valt onder KANS en ontstaat vaak geleidelijk. Pijn, stijfheid, krachtverlies en/of tintelingen in het gebied van nek tot aan de hand.

Klachten kunnen werk gerelateerd zijn maar ook thuis of tijdens het sporten ontstaan.

WAT IS KANS?

KANS staat voor klachten aan de arm, nek en/of schouder. Vroeger werd de term RSI (Repetitive Strain Injury) hiervoor gebruikt. De term RSI is vervangen door KANS omdat RSI suggereert dat de klachten komen door het veelvuldig uitvoeren van een beweging, maar dit is niet altijd het geval.

Klachten ontstaan meestal door herhaald eenzelfde beweging te maken met de arm (bijvoorbeeld lopende band werk of schilderen), maar de klachten kunnen ook ontstaan door langdurig dezelfde houding te hebben (bijvoorbeeld tijdens computer werk) In beide gevallen is er sprake van overbelasting.

De meest voorkomende symptomen zijn pijn, stijfheid, krachtverlies en/of tintelingen in het gebied van nek tot aan de hand. De klachten ontstaan geleidelijk en worden steeds erger. Klachten verergeren wanneer je langdurig dezelfde houding aanhoudt of wanneer je dezelfde beweging maakt. Ook stress en spanning kan voor verergering van de klachten zorgen.

Er zijn een aantal specifieke klachten:

Tennisarm
Golfarm
TOS (Thoracic Outlet Syndroom)
Peesontsteking

A-specifieke klachten.
A-specifiek wil zeggen dat er geen specifieke structuur aan te wijzen is die voor de klachten zorgt. In veel gevallen zeggen uitslagen van specialistische onderzoeken zoals röntgenfoto’s, of scans, weinig over de klachten die de patiënt ervaart.

Daarnaast zijn er ook nog nek en schouderklachten die onder KANS vallen

Schouderklachten
Nekklachten

HOE VAAK KOMT HET VOOR?

KANS komt erg vaak voor. 1 op de 4 werknemers heeft in meer of mindere mate last van KANS. Er zijn factoren bekend die het risico op KANS verhogen:

 

  • Slechtere lichamelijke conditie
  • Vrouwen krijgen het sneller dan mannen
  • Hoge werkdruk/stress
  • Veelvuldige eenzijdige bewegingen/houding

 

BEHANDELING Klachten aan arm, schouder, nek

Het is belangrijk om direct contact op te nemen met de huisarts of huisartsenpost als je naast schouderklachten ook de volgende klachten hebt:

  • Benauwd, zweterig en misselijk
  • Pijn op de borst

Indien je bovenstaande klachten niet hebt kun je de onderstaande stappen als richtlijn gebruiken:

  • Rust nemen (eventueel ondersteuning met medicatie in overleg met de huisarts)
  • Zo veel mogelijk om de klacht heen bewegen
  • Als het in rust goed gaat de belasting weer opbouwen
  • Omstandigheden verbeteren bijvoorbeeld houding

De beste houding is de volgende, gevarieerd bewegen is belangrijk. Als je bijvoorbeeld voor je werk langdurig achter de computer moet zitten kun je tussen door de Vitabreak doen om de statische houding te doorbreken

WAAROM fysiotherapie?

Natuurlijk herstel duurt ongeveer zes weken. Na 10 dagen tot 3 weken mag je al duidelijk verbetering merken. Is dit niet het geval of heb je twijfels?  Neem contact op met een fysiotherapeut of huisarts.  Voor informatie en advies kun je zonder verwijzing terecht bij een fysiotherapeut

Indien de fysiotherapeut een andere behandeling nodig acht verwijst hij je door. Meestal is dit naar de huisarts, met mogelijk advies voor de Rugpoli, waar Peter ook twee dagen per week werkt. Als netwerktherapeut zijn wij aangesloten bij hun netwerk.

De fysiotherapeutische behandeling is erop gericht om uit te zoeken welke bewegingen en houdingen je beter tijdelijk kunt vermijden en ook krijg je advies over verstandig bewegen en specifieke oefeningen.

Wij maken in onze praktijk gebruik van de McKenzie methode. Een wetenschappelijk onderbouwde methode die snel en effectief werkt. Patiënten kunnen zichzelf behandelen waardoor ze zelf meer controle hebben. En misschien nog wel het meest interessante is dat de behandeling bestaat uit het voorkomen dat de klacht terugkomt.

Vragen over KANS? Of van je klachten af komen? Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur.