Waarom voelt jouw lichaam zich zo bedreigd?

Een grote groep mensen heeft dagelijks te kampen met pijn, vermoeidheid of angsten. Soms al jarenlang en zonder een duidelijke verklaring. Ze hebben al meerdere specialisten bezocht, of hun heil in de alternatieve hoek gezocht. Allemaal helpt het vaak wel een beetje, maar helaas tijdelijk. Hooguit verzacht het iets de pijn, door bijvoorbeeld massage, wietolie, tape etc. maar het is geen echte oplossing.

De dagelijkse pijn, vermoeidheid of angst kan zo erg zijn dat het weerhoudt echt te leven. Kunnen doen waar je goed in bent, leuk of belangrijk vindt. Dat waar iemand zo naar kan verlangen, maar nu niet meer kan. Het ontbreekt aan energie, motivatie of bijvoorbeeld veerkracht. Het ontbreekt aan vitaliteit, ons expertise gebied. We helpen ontdekken, scherpstellen en ontwikkelen in wat je de moeite waard vindt, in harmonie met jezelf en anderen.

Pijn is een voorspelling van je lichaam dat een lichaamsdeel in gevaar is! Door gebruik van meerdere (dreiging)meters, ervaring en kennis worden we er steeds beter in, maar het blijft een voorspelling!

Veiligheid eerst

Maar wat als de pijn, vermoeidheid of angst zo overheerst?

We moeten eerst leren begrijpen waarom het lichaam deze signalen geeft. Het is duidelijk dat het lichaam iets bedreigends vindt, maar wat? Uit bloedonderzoek, foto’s en andere metingen komt niks. Met de huidige stand van techniek is niets gevonden. Dat maakt het zo frustrerend. Alles zou moeten functioneren! Waarom is jouw lichaam dan niet overtuigd dat het veilig is? Je lichaam blijft immers pijn, vermoeidheid of angst houden. We moeten voorbij de symptomen gaan leren kijken, terug naar de natuur van de mens.  

Om te ontdekken waarom jouw lichaam zich zo bedreigd voelt, verkennen we alle relevante basisbehoeften die we als mens hebben. Jouw lichaam heeft een soort dashboard met allemaal dreigingsmeters. Eentje voor stress, binding, erkenning, bewegen, slapen etc.  Allemaal verdienen ze aandacht. Binding in het bijzonder. Als mens hebben we een diep verlangen om bij een groep te behoren en zich daar ook nuttig te voelen.

Eenmaal alle dreigingsmeters in kaart kunnen we ze stuk voor stuk aanpakken. Dat zal niet altijd even makkelijk zijn. Maar duidelijk is dat er iets moet veranderen. Het is zelfs mogelijk dat we een dreigingsmeter opnieuw moeten ijken. Wie ben jij, wat vind jij belangrijk voor jezelf en anderen en handel je daar ook naar?

Wij willen jou helpen weer in harmonie met jezelf en anderen te kunnen groeien en ontwikkelen, leven. Vitaal leven.  

Herken jij dit verhaal bij jezelf of ander? Neem dan contact op. Wil je alvast een beetje inzicht in drie van de dreigingsmeters? Doe dan onze test op movital.nl/test-je-vitaliteit.

Peter

Fysiotherapeut, McKenzie therapeut en Vitaliteitsprofessional

“Een sessie is succesvol als jij weet wat jij buiten de sessie om kunt doen om met minimale inspanning te werken aan je doel!“.

Heb jij al langdurig onbegrepen pijn?

Maak gebruik van onze specialisatie vitaliteitstherapie voor chronisch pijn. Je kunt hier direct je eigen afspraak inplannen.
Afspraak inplannenMeer info

Anderen bekeken ook:

Wat heb ik gedaan dat ik zo veel pijn en stijfheid heb in mijn nek?

Wat heb ik gedaan dat ik zo veel pijn en stijfheid heb in mijn nek?

In deze blog vertel ik wat ik heb gedaan om minder nekpijn te krijgen. Conclusie:
Langdurig dezelfde houding of veel hetzelfde, vindt je lichaam bedreigend. Pijn en stijfheid zijn manieren van je lichaam om dat duidelijk te maken. Respecteer dat signaal en doe die dag iets anders. In mijn voorbeeld was dat wandelen in een groene omgeving. Even niet achter mijn laptop zitten. Rustig en ontspannen bewegen en tussentijds oefeningen doen!

Lees meer
Dry needling helpt, maar wat kan ik zelf doen aan mijn rugpijn

Dry needling helpt, maar wat kan ik zelf doen aan mijn rugpijn

Na een paar fysiotherapie behandelingen met dryneedling kan ik er weer tegen aan. Maar…. het komt nooit uit. Terwijl ik het heel druk heb. Kan het niet anders? Ik hoorde mijn buurvrouw laatst zeggen dat ze gewoon een paar oefeningen doet en zo weer klachtenvrij is. Ze hoeft niet eens langs de fysiotherapeut. Zelfbehandeling bij rugpijn kan dat? De McKenzie methode biedt een oplossing.

Lees meer
Bewegen is goed, goed bewegen is beter!

Bewegen is goed, goed bewegen is beter!

Een gewricht dient de aandacht te krijgen die het verdient! Dit betekent niks anders dat je hem beweegt, uitdaagt in begin en eindstand en zodoende voldoende voeding geeft zodat het alle bewegingen, in alle mogelijke richtingen kan maken. Indien dit niet of in mindere mate gebeurd ‘verslechterd’ de conditie van het gewricht en zal zich dit tonen in pijn en stijfheid. Zet jezelf weer in beweging door middel van CAR’s en krijg letterlijk en figuurlijk je bewegingsvrijheid weer terug! 

Lees meer
Meld je aan voor de nieuwsbrief van MoVital en mis geen blog meer