Search
Close this search box.

Klapvoet

Klapvoet

 

Gaandeweg kreeg je meer last tijdens het lopen. Het heffen van de voorvoet, verminderde controle en/of kracht in het onderbeen en een verstoord of aangepast looppatroon volgden. 

 

 

WAT IS een klapvoet?

Een klapvoet wordt ook wel voetheffersparese of voetheffersverlamming genoemd.

Bij een klapvoet is er uitval van de spieren die zorgen voor het heffen van de voet. De voetheffers zijn verzwakt en kunnen de afwikkeling van de voet niet meer goed controleren, met als gevolg dat de voet hierdoor over de grond sleept. Er zijn verschillende spieren die voor de heffing van de voet zorgen, deze spieren worden allemaal aangestuurd door dezelfde zenuw; de nervus peroneus. Als de zenuw ergens beschadigd is of afgekneld wordt, kan het zijn dat de spieren niet meer goed werken. De druk op de peroneus zenuw kan door een acuut trauma (bijvoorbeeld een enkelverzwikking) ontstaan of door aanhoudende druk door bijvoorbeeld diabetes (suikerziekte). Ook kan het door oor veelvuldig met de benen over elkaar zitten, hierdoor kan er druk ontstaan op de zenuw (de zenuw loopt achter het kuitbeenkopje langs), een hernia (druk op de zenuw in de wervelkolom)

Een zenuwbeknelling verloopt meestal volgens een vast patroon met kenmerken van motorische (spier) en sensorische (gevoel) uitval.

 

De belangrijkste symptomen die kunnen horen bij een klapvoet zijn:

  • De voorvoet niet kunnen heffen
  • Geen controle of verminder kracht van de spieren in het onderbeen
  • Verstoord looppatroon

Symptomen die erop wijzen dat een zenuw bekneld wordt:

  • Spierzwakte in de heupspieren, kniebuigers, voetheffers, teenheffers
  • Niet op de hakken kunnen lopen

Daarnaast kunnen er ook gevoelsstoornissen aanwezig zijn; een ander of geen gevoel bij het aanraken van de huid in het been en of de voet.

HOE VAAK KOMT HET VOOR?

Geen informatie bekend

BEHANDELING Klapvoet

Alleen als er sprake is van compressie door botafwijkingen of andere structurele beklemmingen kan een operatie worden overwogen. Vaak kunnen de klachten conservatief (zonder operatie) behandeld worden met behulp van fysiotherapie. De behandeling bestaat dan uit gerichte oefeningen. Vaak herstelt een klapvoet binnen enkele maanden, soms duurt het een jaar. Naast fysiotherapie kunnen er ook zooltjes worden aangemeten of een brace.

 

WAAROM fysiotherapie?

Als je vragen hebt of graag hulp wilt bij je herstel, kun je zonder verwijzing contact opnemen met een fysiotherapeut. Tijdens de fysiotherapeutische behandeling krijg je tips en adviezen over verstandig bewegen. Ook krijg je specifieke oefeningen die het herstel bevorderen.

Vragen over Klapvoet? Of van je klachten af komen? Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur.