Search
Close this search box.

Knie artrose

Knie artrose

 

‘s ochtends kom je maar ‘op gang’ Een pijnlijk gevoel in je knie die gepaard gaat met een zwellig. Bewegen wordt lastig(er) en je bent steeds minder goed in staat om datgeen te doen wat je wilt. 

WAT IS Knie artrose?

Knie artrose wordt in de volksmond ook wel knieslijtage genoemd en door specialisten gonartrose.

De gewrichtsvlakken in de knie zijn bekleed met een dun laagje kraakbeen. Dit kraakbeen zorgt ervoor dat de botdelen soepel bewegen ten opzichte van elkaar en heeft daarnaast ook een schokdempende werking. Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit, hierdoor beweegt het gewricht minder soepel en kunnen schokken minder goed worden opgevangen. Wanneer het kraakbeen weg is ontstaat er een bot op bot contact. Dit is erg pijnlijk en zorgt voor bewegingsbeperking van de knie.

Knie artrose komt voornamelijk voor bij mensen boven de 50 jaar, maar kan ook op jongere leeftijd voorkomen. Het kraakbeen kan bijvoorbeeld beschadigen door een ongeluk of andere knie letsels.

Symptomen die kunnen horen bij knie artrose zijn:

  • Pijn in de knie, vooral tijdens bewegen
  • Start of ochtendstijfheid
  • Crepitaties (krakend geluid of gevoel in de knie)
  • Zwelling
  • Verbreding van het kniegewricht
  • Verminderde beweeglijkheid van de knie
  • Slotklachten

 

HOE VAAK KOMT HET VOOR?

Knie artrose is een veelvoorkomende vorm van artrose. Vaak komt knie artrose voor bij mensen ouder dan 50 jaar. Vaak ontstaan de klachten geleidelijk door ouderdom en slijtage. Artrose is een natuurlijk verschijnsel, bijna iedereen boven de 75 jaar heeft artrose in een of meerdere gewrichten. Artrose hoeft niet altijd gepaard te gaan met pijn.

BEHANDELING Knie artrose

Slijtage van het kraakbeen is niet terug te draaien, maar het is wel mogelijk om de conditie van het kraakbeen zo goed mogelijk te houden. Regelmatig en gedoseerd bewegen is hiervoor erg belangrijk. Kraakbeen kun je vergelijken met een soort spons. Bij belasting wordt het ingedrukt en worden afvalstoffen afgevoerd, wanneer de druk eraf gaat zuigt het kraakbeen zich vol met voedingsstoffen. Als er totale rust is wordt de sponswerking niet benut en verminderd de circulatie van afvalstoffen en voedingsstoffen.

Als richtlijn kun je onderstaande stappen aanhouden:

  • Rust nemen (eventueel ondersteuning met medicatie in overleg met de huisarts)
  • Zo veel mogelijk om de klacht heen bewegen
  • Als het in rust goed gaat de belasting weer opbouwen
  • Omstandigheden verbeteren bijvoorbeeld houding

Wanneer een concervatieve behandeling onvoldoende resultaat geeft kan een operatie worden overwogen. Er kan dan een kunstknie geplaatst worden.

 

WAAROM fysiotherapie?

Als je vragen hebt of graag advies wil, kun je zonder verwijzing contact opnemen met een fysiotherapeut. Tijdens een fysiotherapeutisch consult geven we tips en adviezen over verstandig bewegen. We optimaliseren alle omstandigheden om het kniegewricht zo goed mogelijk en pijnvrij te laten bewegen.

Vragen over Knie Artrose? Of van je klachten af komen? Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur.