Leefstijl, is het direct toepasbaar voor iedereen?

Recent hebben meer dan 70 partijen het nationaal preventieakkoord ondertekend. Hierin staan duidelijke afspraken over het stoppen met roken en het verminderen van overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Het idee erachter is dat men meer geprikkeld wordt om betere en gezondere keuzes te maken. Hierdoor zullen we naar waarschijnlijkheid minder vaak ziek zijn en hebben we minder medische zorg nodig. Maar is het dat we niet weten wat we moeten doen of vinden we het simpelweg gewoon lastig om er mee te starten of om het te kunnen volhouden?

 

Leefstijl

De een heeft mogelijk meer interesse in leefstijl dan de ander. Maar voor velen geldt dat we hier groot mee zijn geworden. Kreten als: ‘Ga op tijd naar bed’, ‘Kijk niet te lang televisie’, ‘Ga lekker de buitenlucht in’ en ‘Eet voldoende groente en fruit’ is voor velen niet geheel onbekend en zullen het mogelijk zelfs nog wel doorgeven aan zijn of haar kinderen. Het is daarmee dus heel duidelijk dat we wel weten wat we moeten doen om gezonder te leven.

Maar het is lastig om te starten met een gezondere leefstijl. Laat staan om het gewenste gedrag te kunnen volhouden.  We dienen het daarmee over een andere boeg te gooien. Heel ‘zwart-wit’ gezegd: Heeft men wel reden om voor zichzelf te zorgen? En zo niet, hoe gaan we daar dan aan werken?

 

Voorbij leefstijl

Zoals aangegeven dienen we een andere route te bewandelen. Voor velen zal de invoer van het nationaal preventieakkoord een uitkomst zijn en om die reden moeten we dit ook echt blijven toejuichen. Er wordt namelijk zoveel gezegd en geschreven over leefstijl dat een helpende hand van de overheid daarbij wenselijk is. Maar zoals je wellicht tussen de regels door had gelezen is dit niet voor iedereen toepasbaar. Want wat als men eenzaam is, last heeft van stress of er van overtuigd is bepaalde voeding tot zich te moeten nemen? Hoe gaan we daar mee om? En dienen we daarmee nog steeds op leefstijl te sturen?

Indien bovenstaande voorbeelden aan bod zijn is men in onze ogen aan het ‘overleven’. Men is bezig om de dag door te komen. En indien men zonder kleerscheuren de dag door kwam was dat een goeie dag. We zijn niet bezig met leven omdat er stressfactoren een rol spelen. Deze stressfactoren zorgen ervoor dat je minder goed in staat bent om gewenst gedrag te kunnen volhouden en zorgen er mogelijk voor dat je hierdoor minder goed voor jezelf zorgt. Leefstijl kan hierin nog steeds een rol spelen alleen niet eerder dan wanneer we de voorwaarde hebben gecreëerd om te kunnen starten met leefstijl. Hier komt een nieuwe beroepsgroep om te hoek kijken.

 

Vitaliteitstherapeut

Vitaliteit betekent de vrijheid hebben om jezelf maximaal te ontplooien zodat je meer uit jezelf en het leven kan halen. Dit betekent dat het stellen en nastreven van doelen een belangrijk onderdeel is. Het nastreven van je doel kan soms pijnlijk, beangstigend en vermoeiend zijn. Dit kan tot op zekere hoogte functioneel zijn. Maar wanneer dit je weerhoudt om je doel te kunnen nastreven, kan een vitaliteitstherapeut je mogelijk een helpende hand bieden. 

Een vitaliteitstherapeut helpt je verkennen naar wat je echt wil en screent tegelijkertijd of er een mogelijk tekort is in de basisbehoeften. Anders gezegd: is er een mogelijke stressfactor die er voor kan zorgen dat je je doel niet kan behalen. Dit kan betekent dat je nooit het gevoel hebt dat je een eigen keuze hebt en altijd alles doet omdat een ander dat graag wil (autonomie). Mogelijk dat er sprake is van eenzaamheid. Hierdoor heeft men logischerwijs niet het gevoel dat er sprake is van binding met andere mensen. Als laatste vindt men het belangrijk om respect of waardering te krijgen voor datgene wat men kan of doet. We dienen daarmee het gevoel te krijgen dat we ergens competent genoeg in zijn. Een mogelijk tekort in deze bovenstaande voorbeelden kan een stressfactor zijn wat er voor zorgt dat we aan het overleven zijn. Een vitaliteitstherapeut creëert de voorwaarde om te kunnen starten met het verbeteren van de leefstijl of gezondheid. ‘’Leefstijl heeft immers weinig zin als we niet bezig zijn met leven”

Dit houdt in dat we iets dienen te veranderen. We creëren hiermee de gewenste omstandigheden en leren je de tools en skills om het gewenste gedrag te kunnen volhouden. Dit alles om bezig te kunnen zijn met leven.

‘’Wat maakt voor jouw het leven de moeite waard van het leven’’? 

Conclusie.

Werken aan een gezondere leefstijl is voor velen van essentieel belang. Dat de overheid hier ook nog eens een actieve(re) rol in gaat spelen kunnen we alleen maar toejuichen. Echter geldt dit voor het grootste gros van de mensen. Maar zoals duidelijk is geworden is dit niet toepasbaar voor iedereen. Er kunnen namelijk stressfactoren een rol spelen die jouw weerhouden van het behalen van je doel. Ondanks deze factoren kun je nog steeds gaan werken aan een betere leefstijl. Maar het effect ervan is marginaal. Men is namelijk bezig met ‘overleven in plaats van leven’ We dienen deze tekorten in de basisbehoeften in te lossen en een vitaliteitstherapeut is daar expert in. We creëren de omstandigheden zodat je bezig kan zijn met leven. Pas als dit proces is gelukt gaan we het pas hebben over leefstijl. Het betekend dat we voor een deel van de mensen verder moeten gaan dan leefstijl. Hier komt vitaliteit om de hoek kijken. De vrijheid hebben om jezelf maximaal te ontplooien om zo meer uit jezelf, je werk of je sport te halen.

 

Benieuwd naar hoe de overheid dit wil gaan realiseren? Lees het op https://nos.nl/artikel/2260498-nationaal-preventieakkoord-iedereen-moet-gezonder-gaan-leven.html 

Robin Sijbom is vitaliteitscoach bij MoVital. De opleiding tot vitaliteitscoach volgde hij bij Chivo kennisinstituut en deed daarnaast veel kennis en ervaring op bij MoVital onder leiding van vitaliteitstherapeut Peter Hagel. Onder het motto: Het is geen kwestie van positief denken, het is een kwestie van positief voelen helpt Robin graag mensen om meer uit hun leven te halen en de beste versie van zichzelf te worden.

Anderen bekeken ook: