Vitaliteit en leefstijl. Twee belangrijke begrippen die wel degelijk overeenkomsten hebben, maar veelal los staan van elkaar. Leefstijl zien we als al het gedrag dat invloed heeft op de gezondheid. Factoren als beweging, voeding, slapen en het stoppen met roken spelen een belangrijke rol in de algehele gezondheid. Het is niet dat we niet weten wat we moeten doen. Het is doorgaans vooral lastig om het gewenste gedrag vol te kunnen houden.
Heel ‘zwart/wit’ gezegd wordt het ook deels al verteld door je ouders. Ga op tijd naar bed, eet niet teveel, kom voor de televisie vandaan en ga lekker in de buitenlucht zijn voorbeelden die voor velen wel herkenbaar zijn.
Begrijp me niet verkeerd. Leefstijl is een zeer nuttig aspect en we moeten het ook blijven aanmoedigen. Maar voor een groot gedeelte van de mensen gaat dit mogelijk niet werken. Men is namelijk bezig met ‘overleven’ in plaats van ‘leven’. Leefstijl opzichzelfstaand heeft hier geen meerwaarde gezien het feit dat men niet bezig is met zijn of haar eigen gezondheid. Men is namelijk bezig om ‘de dag door te komen’. Nu hoor ik je denken. Wat bedoel je met ‘overleven’? Gaan we net als vroeger met een speer achter ons eten aan of hoe ziet dit eruit? Laten we aan de hand van een ‘eenvoudig’ voorbeeld uitleggen hoe we kijken naar leefstijl versus vitaliteit.
De boottocht
Je bent met familie, vrienden of mensen die je dierbaar zijn op een heerlijke zomerdag aan het varen. De wind in je haren en het ultieme gevoel van vrijheid tovert bij iedereen een glimlach op het gezicht. Je ligt mooi op de koers, de wind staat gunstig en het lijkt alsof je vrij simpel je doel/bestemming bereikt. Maar net als in het dagelijks leven komen we weleens tegenslagen of obstakels tegen. De een is eenvoudiger om te overwinnen dan de ander maar het kan het moeilijker maken om op koers te blijven. Zo ook in dit geval. Je ziet door alle gezelligheid en vrijheid een steiger om aan te meren over het hoofd. Je probeert met man en macht nog uit te wijken, maar je schampt de steiger en plotseling zit er een gat in je boot. Paniek! En nu? Opeens ben je niet meer bezig met ‘leven’ en genieten van het prachtige uitzicht. Maar ben je bezig met het water uit de boot te scheppen. Anders gezegd. Er speelt een stressfactor een rol waardoor we gedwongen worden om te ‘overleven’ Maar hoe ziet dat er in het dagelijks leven uit?
Obstakels
Er zijn meerdere obstakels die er voor kunnen zorgen dat de boot kan gaan zinken. Dit noemen we stressfactoren. Deze factoren kun je zien als alles wat jouw weerhoudt om je doel na te streven. Dit kan zijn omdat je stress ervaart van een deadline die je moet halen of van de voedingskeuzes die je moet maken. Verder kan het niet krijgen van respect of het ervaren van eenzaamheid een grote rol spelen. Deze factoren zorgen ervoor dat we niet bezig zijn met leven. Het brengt ons in de ‘overlevingsstand’ en we dienen deze factoren eerst op te lossen. Zoals eerder gesteld heeft leefstijl opzichzelfstaand hier weinig tot geen effect. Er zijn factoren die de aandacht en focus vragen en
Vitaliteit
Vitaliteit betekent de vrijheid hebben om jezelf maximaal te ontplooien zodat je meer uit het leven kan halen. Dit betekent dat het stellen en nastreven van doelen een belangrijk onderdeel is. Het nastreven van je doel kan soms pijnlijk, beangstigend en vermoeiend zijn. Dit is volledig functioneel en kan gezien worden als een proces dat doorlopen dient te worden. Een vitaliteitscoach helpt je verkennen naar wat je echt wil en screent tegelijkertijd of er een mogelijk tekort is in de basisbehoeften. Anders gezegd: is er een mogelijke stressfactor die er voor kan zorgen dat je je doel niet kan behalen. In de vervolgstap dienen we te veranderen. Dit betekent dat we de omstandigheden gaan creëren om het gewenste gedrag te kunnen volhouden. Hierin leer je de tools en skills om het te kunnen nastreven. Dit alles dient ervoor dat we simpelweg bezig kunnen gaan met leven!
Een vitaliteitstherapeut doet exact hetzelfde als een vitaliteitscoach. Het enige grote verschil is dat pijn, angst of vermoeidheid die we nu voelen niet meer functioneel is (chronisch) Er is mogelijk sprake van een ziekte met mogelijk de daarbij behorende symptomen. Het volledig genezen is niet altijd mogelijk maar ook zieke mensen kunnen meer uit het leven halen. Hiermee staat vitaliteit volledig los van gezondheid.
‘’Wat maakt voor jouw het leven de moeite waard van het leven’’?
Robin Sijbom is vitaliteitscoach bij MoVital. De opleiding tot vitaliteitscoach volgde hij bij Chivo kennisinstituut en deed daarnaast veel kennis en ervaring op bij MoVital onder leiding van vitaliteitstherapeut Peter Hagel. Onder het motto: Het is geen kwestie van positief denken, het is een kwestie van positief voelen helpt Robin graag mensen om meer uit hun leven te halen en de beste versie van zichzelf te worden.