Search
Close this search box.

Lumbaal facetsyndroom

Lumbaal facetsyndroom

Het lijkt wel alsof bij alles wat je doet de rem erop staat. Dagelijkse activiteiten of het uitvoeren van je favoriete hobby of bezigheid wordt lastiger. De verhoogde spierspanning, pijn en soms zelfs de uitstraling richting het been beginnen steeds meer parten te spelen.

 

WAT IS Lumbaal facetsyndroom?

De rug bestaan uit wervels die op elkaar gestapeld zijn. Aan de achterkant worden de wervels met elkaar verbonden doormiddel van facetgewrichtjes. De facetgewrichtjes zorgen ervoor dat de wervels ten opzichte van elkaar kunnen bewegen en zorgen voor stabiliteit in de rug.

Lumbaal facetsyndroom is een degeneratieve aandoening. Degeneratie betekent dat de kwaliteit van het weefsel afneemt, dit kan komen door overbelasting, een veranderde stand van de wervelkolom of door het natuurlijke verouderingsproces. Wanneer weefsel overbelast is of een verminderde kwaliteit heeft kan dit leiden tot klachten.

Symptomen die kunnen horen bij lumbaal facetsyndroom zijn:

  • Meestal pijn aan 1 kant van de onderrug (unilateraal), soms aan 2 kanten (bilateraal)
  • Pijn bij het hol maken van de rug
  • Pijn bij het draaien van de rug (over de schouder kijken)
  • Uitstraling van de pijn naar de lies, voor zij achterkant van het bovenbeen
  • Drukpijn in de lage rug
  • Pijn wordt minder bij voorover buigen
  • Verhoogde spierspanning ter hoogte van de facetgewrichten
  • Bij hardlopen en zwemmen kan de pijn verergeren

Als er facetproblemen zijn is de uitstraling van de pijn zelden lager dan de knie. Uitstraling naar de zijkant van het bovenbeen duidt vaak op problemen hoog in de lage rug en uitstraling naar de achterkant van het been duidt vaak op problemen laag in de onderrug.

HOE VAAK KOMT HET VOOR?

Facetgewrichten worden steeds vaker aangewezen als oorzaak van rugpijn. Ongeveer bij 15-52 % van de mensen met chronische lage rugklachten is er sprake van een probleem met de facetgewrichten. Vaak zijn er naast facetproblemen nog meerdere stoornissen, slechts in 4% zijn facetproblemen de enige oorzaak van de klachten.

 

BEHANDELING Klachten aan arm, schouder, nek

Facetpijn valt onder degeneratieve aandoeningen. Het is daarom belangrijk om te kijken wat de oorzaak is van de degeneratie. Dit zou kunnen komen door bijvoorbeeld een eenzijdige houding, of eenzijdig bewegen. Het is belangrijk om dit aan te pakken. Er kan pijnstilling worden gegeven door middel van medicatie of in sommige gevallen wordt een pijnblokkade gezet.

Ik alle gevallen kunnen onderstaande stappen als richtlijn gebruikt worden:

  • Rust nemen (eventueel ondersteuning met medicatie in overleg met de huisarts)
  • Zo veel mogelijk om de klacht heen bewegen
  • Als het in rust goed gaat de belasting weer opbouwen
  • Omstandigheden verbeteren bijvoorbeeld houding

 

WAAROM fysiotherapie?

Voor hulp en advies kun je zonder verwijzing naar een fysiotherapeut gaan. We zullen tijdens een fysiotherapeutische behandeling tips en adviezen geven over verstandig bewegen en kijken welke bewegingen en houdingen je kunnen helpen. Je zult specifieke oefeningen krijgen die erop gericht zijn om de beweeglijkheid en belastbaarheid van de gewrichten te verbeteren.

Wij maken in onze praktijk gebruik van de McKenzie methode. Een wetenschappelijk onderbouwde methode die snel en effectief werkt. Patiënten kunnen zichzelf behandelen waardoor ze zelf meer controle hebben. En misschien nog wel het meest interessante is dat de behandeling bestaat uit het voorkomen dat de klacht terugkomt.

Vragen over lumbaal facetsyndroom? Of van je klachten af komen? Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur.