Zoek
Sluit dit zoekvak.

Lumbale kanaalstenose

Lumbale kanaalstenose

 

Het is heerlijk weer. Wandelschoenen aan, warm aankleden en lekker met de neus in de wind. Iets waar je normaal gesproken heerlijk van kan genieten. Maar dat is helaas nu wel anders… Een zwaar, vermoeid en soms zelf lam gevoel in je benen.  Een naar gevoel in je onderlichaam. Je slentert erover en wil het liefst ergens neerploffen op een bankje.

 

WAT IS Lumbale kanaalstenose?

De onderrug, ook wel lumbale wervelkolom genoemd, bestaat uit wervels die op elkaar zijn gestapeld. Door het kanaal in de wervels loopt een zenuwbundel. Bij een wervelkanaalstenose is het wervelkanaal vernauwd. Hierdoor kunnen de zenuwwortels bekneld raken, dit geeft klachten.

Een wervelkanaalstenose kan op verschillende manieren ontstaan. Het kan aangeboren zijn, langzaam ontstaan door bijvoorbeeld artrose, een uitpuilende tussenwervelschijf, ingezakte wervels, gebroken wervels of tumoren. Vaak zijn er al jarenlang rugklachten geweest en neemt de rugpijn af wanneer er klachten in de benen ontstaan.

Symptomen die kunnen horen bij een lumbale kanaalstenose zijn:

  • Pijn en vermoeidheid in de benen (zwaar, lam gevoel)
  • Klachten ontstaan na een tijdje lopen of staan
  • Prikkelingen, tintelingen doof gevoel en krachtverlies
  • Meer klachten als de onderrug hol wordt gemaakt, bijvoorbeeld in buiklig
  • Zitten met een ronde rug geeft vaak direct verlichting
  • Soms zijn er blaasstoornissen

De diagnose wordt gesteld op basis van de klachten en het lichamnelijk onderzoek, röntgenfoto’s een CT-scan en MRI-scan kunnen hierbij helpen en ook in kaart brengen waar de stenose precies zit.

HOE VAAK KOMT HET VOOR?

Een lumbale kanaalstenose komt vooral voor bij mensen ouder dan 50 jaar.

 

BEHANDELING lumbale kanaalstenose

Het is verstandig om met een concervatieve behandeling te starten. Een belangrijk advies is om pijn verergerende houdingen of activiteiten te vermijden. Bijvoorbeeld lang achtereen staan, of het maken van lange wandelingen. Verder kan een aanpassing van de houding (rug minder hol maken) ook klachtenverlichting geven.

Als richtlijn kunnen onderstaande stappen worden gebruikt.

  • Rust nemen (eventueel ondersteuning met medicatie in overleg met de huisarts)
  • Zo veel mogelijk om de klacht heen bewegen
  • Als het in rust goed gaat de belasting weer opbouwen
  • Omstandigheden verbeteren bijvoorbeeld houding

Een conservatieve behandeling heeft een grotere kans van slagen als mensen niet roken.

 

WAAROM fysiotherapie?

Voor hulp en advies kun je zonder verwijzing contact opnemen met een fysiotherapeut.

Indien de fysiotherapeut een andere behandeling nodig acht verwijst hij je door. Meestal is dit naar de huisarts, met mogelijk advies voor de Rugpoli, waar Peter ook twee dagen per week werkt. Als netwerktherapeut zijn wij aangesloten bij hun netwerk.

Tijdens de behandeling zullen we tips en adviezen geven over verstandig bewegen. We kijken welke bewegingen en houdingen je beter kunt vermijden en welke juist een positief effect hebben op de klachten.

 

Vragen over Lumbale kanaalstenose? Of van je klachten af komen? Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur.