Lumbosacraal syndroom
Tintelingen, prikkelingen, kou of een doof gevoel in een of beide benen. De pijn, irritatie, maar boven de frustratie beginnen steeds meer z’n tol te eisen. De rugklachten nemen de overhand
WAT IS Lumbosacraal syndroom?
Als er sprake is van het lumbosacraal radiculair syndroom is een zenuwwortel geprikkeld of bekneld op de plaats waar de zenuwen het wervelkanaal uittreden. De zenuwen kunnen door de prikkeling of beknelling minder goed signalen doorgeven. Omdat de zenuwen naar de benen lopen kan dit klachten in de benen veroorzaken.
In 90 % van de gevallen worden de klachten veroorzaakt door een discushernia (uitpuilende tussenwervelschijf).
Symptomen die kunnen horen bij lumbosacraal syndroom zijn:
- Pijn in de onderrug
- Uitstraling naar 1 been (soms naar beide benen)
- Tintelingen prikkelingen, koud, doof gevoel in het been
- Krachtverlies
- Verstoorde reflexen
- Pijn in het been staat meestal op de voorgrond
- Rek op de zenuw verergert de klachten
De diagnose wordt gesteld aan de hand van het klachtenbeeld en het lichamelijk onderzoek. Aanvullend onderzoek zoals een MRI-scan wordt alleen gedaan wanneer een operatie wordt overwogen of als er aanwijzingen zijn voor een andere oorzaak dan een hernia.
HOE VAAK KOMT HET VOOR?
In de huisartsenpraktijk komt lumbosacraal radiculair syndroom voor bij 9 op de 1000 patienten per jaar. Het wordt iets vaker gezien bij vrouwen dan bij mannen.
BEHANDELING Lumbosacraal syndroom
Het is belangrijk om direct contact op te nemen met de huisarts als je last hebt van onderstaande klachten:
- Doof gevoel tussen de benen
- Ongewild urineverlies of juist niet kunnen plassen
- Plotseling sterk toenemend verlies van spierkracht
In alle andere gevallen is het raadzaam om onderstaande stappen als richtlijn te gebruiken:
- Rust nemen (eventueel ondersteuning met medicatie in overleg met de huisarts)
- Zo veel mogelijk om de klacht heen bewegen
- Als het in rust goed gaat de belasting weer opbouwen
- Omstandigheden verbeteren bijvoorbeeld houding
Een conservatieve behandeling heeft de voorkeur, alleen in ernstige gevallen wordt een operatie overwogen.
WAAROM fysiotherapie?
Als je vragen hebt over je klachten of je wilt graag hulp bij je herstel kun je zonder verwijzing contact opnemen met een fysiotherapeut.
Indien de fysiotherapeut een andere behandeling nodig acht verwijst hij je door. Meestal is dit naar de huisarts, met mogelijk advies voor de Rugpoli, waar Peter ook twee dagen per week werkt. Als netwerktherapeut zijn wij aangesloten bij hun netwerk.
Wij maken in onze praktijk gebruik van de McKenzie methode. Een wetenschappelijk onderbouwde methode die snel en effectief werkt. Patiënten kunnen zichzelf behandelen waardoor ze zelf meer controle hebben. En misschien nog wel het meest interessante is dat de behandeling bestaat uit het voorkomen dat de klacht terugkomt.
Vragen over Lumbosacraal syndroom? Of van je klachten af komen? Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur.
Ervaar het Movitaleffect: zet vandaag de eerste stap naar meer grip op jouw leven!
Bij MoVital draait alles om samenwerking, waardigheid en zelfregie. Met onze unieke combinatie van fysiotherapie, vitaliteitstherapie en leefstijlverandering bieden we behandelingen die echte impact hebben en duurzame resultaten opleveren. Dit noemen wij het Movitaleffect.
Wacht niet langer! Ontdek hoe het Movitaleffect jouw leven kan verbeteren. Of je nu kiest voor een consult op locatie of online, wij staan klaar om samen met jou de eerste stap te zetten naar een leven vol vitaliteit, welzijn en persoonlijke ontwikkeling.