Maagklachten

Maagklachten

Voorheen kon jij gaan en staan waar jij wilde, hapje, drankje, gezelligheid, het kon allemaal! Maar nu krijg je met enige regelmaat en wisselende intensiteit last van je buik, misselijkheid en mogelijk soms duizeligheid. Je moet opeens enorm gaan opletten op wat en hoeveel je eet.

 

Wat zijn maagklachten?

Maagklachten zijn er in meerdere varianten en intensiteiten. Maagklachten kunnen ontwikkeld worden door het gebruik van verschillende medicatie (verzamelnaam NSAID). Indien dit het geval is, is het altijd raadzaam om dit te bespreken met de desbetreffende huisarts. Daarnaast kun je maagklachten grofweg classificeren in twee varianten. Bij de één duurt de eerste episode van maagklachten gemiddeld twee tot drie maanden. Bij de ander duurt dit helaas langer (langer dan drie maanden) of zullen de klachten na de eerste episode, binnen een jaar weer terugkomen. Klachten als zuurbranden of pijn boven in de buik zijn veelal de meest voorkomende klachten.

 

Symptomen

  • Pijn in de bovenbuik
  • Brandend maagzuur
  • Oprispingen (opboeren, waarbij de maaginhoud tot in de keel kan komen)
  • Een opgeblazen gevoel
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Gauw een vol gevoel na het eten

Hoe vaak komt het voor?

Maagklachten komen frequent voor. Maagpijn is de diagnose bij 19 per 1000 patiënten per jaar, zuurbranden bij 8 per 1000 patiënten per jaar. 20-25% van de mensen heeft last van terugstromende maaginhoud(zuur) richting de slokdarm. Bij 60-70% van de gevallen is eerdergenoemde niet aan de orde. Er is na veelvuldig onderzoek geen oorzaak of afwijking gevonden. Het gaat in dit geval om functionele maagklachten. Het beloop van maagklachten is daarentegen gunstig. Na een jaar heeft ongeveer driekwart van de door de huisarts of ander medisch specialist behandelde patiënten geen of slechts weinig klachten meer.

Behandeling bij maagklachten

 

In eerste lijn is het altijd raadzaam om langs je huisarts te gaan. Deze kan ernstige oorzaken uitsluiten. Mochten de maagklachten onschuldig zijn en kan het reguliere medische circuit niets betekenen? Dan kan een vitaliteitstherapeut wellicht bijdragen aan vermindering van de klachten. Behandeling zal bestaan uit:

  • Symptoomdagboek bijhouden. (wat is het beloop van de klacht(en)
  • Vermijd of verminder producten die gasvorming opleveren:
  • Eieren, noten, nieuwe aardappelen, prei, ui, knoflook, peulvruchten, koolsoorten, paprika en spruitjes.
  • Werken aan een gezond en gevarieerd eetpatroon
  • Leefstijl en/of omgeving aanpassingen (slaaphouding, keuken)
  • Stress en ontspanning (managen, niet minderen)

WAAROM Vitaliteitstherapie?

Binnen 3 sessies een duidelijk verklaring voor de bedreiging/ overbezorgdheid van je lichaam met daarbij een op maat gemaakt behandelplan

Geen verwijzing nodig van huisarts of ander (medisch) specialist. Belangrijke kanttekening: Het betreft patiënten / clienten die al onderzocht zijn door een huisarts en waarbij de klachten aanhouden zonder dat er een onderliggende medische oorzaak is.

Een vitaliteitstherapeut is bekend met deze ziektes en managet de omliggende omgevingsfactoren om zo symptomen te minderen (basisbehoeften) ,dan wel mogelijke genezen te bewerkstelligen.

We werken samen aan basisbehoeften: autonomie, binding en competentie

 

Autonomie
Eigen keuzevrijheid en datgeen doen wat jij wilt, leuk of belangrijk vindt

Binding (Sociale betrokkenheid)
Zijn er mensen in jouw omgeving waar jij terecht kunt (zonder last) en andersom?

Competentie
Wat gaat jouw gemakkelijk af, wat voor anderen moeilijk is? Oplossingsgericht denken in plaats van zoeken naar pijn uit het verleden