Mediaal tibia stress syndroom (MTSS)
Hardlopen, voor jou echt je passie! Je kan er geen genoeg van krijgen en daagt jezelf fysiek alleen maar meer uit. Maar waar je voorheen bijna over het afvalt zweef, moet je nu veel meer moeite doen om te lopen. Je onderbenen beginnen te protesteren. Je hebt te kampen met een zeurende pijn in het onderbeen
WAT IS MTSS?
Het mediaal tibia stress syndroom is een overbelastingsblessure van het onderbeen. Vroeger werd de term “shin splints” gebruikt voor elke vorm van pijn aan de schenen na inspanning. Omdat er veel onduidelijkheid bestaan over wat shin splints precies is wordt er nu gesproken over mediaal tibia stress syndroom.
De m. soleus (spier die achter het scheenbeen en het kuitbeen zit) veroorzaakt bij MTSS overmatige trekkrachten aan het scheenbeen. Oorzaken voor de overmatige trekkrachten kunnen zijn:
- Een te zware/snelle trainingsopbouw
- 0-benen
- Ander schoeisel
- Voet die naar binnen zakt (overpronatie)
- Hardlopers die op een schuine ondergrond lopen
De symptomen die kunnen horen bij MTSS zijn:
- Pijn in het onderste tweederde deel van het onderbeen, binnenzijde scheenbeen
- Diffuse, zeurdende pijn tijdens (hard)lopen of sporten (waarbij veel gesprongen wordt)
HOE VAAK KOMT HET VOOR?
De blessure wordt vaak gezien bij hardlopers, militairen en mensen die een sport doen waarbij veel gesprongen wordt. Vrouwen hebben een groter risico dan mannen. En uit verschillende onderzoeken blijkt dat de stand van de voeten een grote rol kan spelen.
BEHANDELING MTSS
MTSS is een overbelastings blessure en daarom is het belangrijk om een periode van rust in te bouwen. Het is verstandig om onderstaande stappen te doorlopen:
- Rust nemen
- Zo veel mogelijk om de klacht heen bewegen
- Als het in rust goed gaat de belasting weer opbouwen
- Omstandigheden verbeteren bijvoorbeeld houding
Daarnaast is het belangrijk om als er sprake is van overpronatie dit te corrigeren zodat de oorzaak van het ontstaan van de klachten aangepakt wordt.
WAAROM fysiotherapie?
Als je vragen hebt over je klachten of het herstel hiervan kun je zonder verwijzing van een arts of specialist naar een fysiotherapeut. Tijdens het fysiotherapeutische consult zullen we kijken wat de oorzaak was van het ontstaan van de klachten. We geven je adviezen en tips voor verstandig bewegen en zullen je begeleiden in het opbouwen van activiteiten en sport.
Vragen over MTSS? Of van je klachten af komen? Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur.
Ervaar het Movitaleffect: zet vandaag de eerste stap naar meer grip op jouw leven!
Bij MoVital draait alles om samenwerking, waardigheid en zelfregie. Met onze unieke combinatie van fysiotherapie, vitaliteitstherapie en leefstijlverandering bieden we behandelingen die echte impact hebben en duurzame resultaten opleveren. Dit noemen wij het Movitaleffect.
Wacht niet langer! Ontdek hoe het Movitaleffect jouw leven kan verbeteren. Of je nu kiest voor een consult op locatie of online, wij staan klaar om samen met jou de eerste stap te zetten naar een leven vol vitaliteit, welzijn en persoonlijke ontwikkeling.