Migraine
Stress op je werk, je moet immers eind van de week een deadline halen. Met opgeheven hoofd trek je de deur van kantoor achter je dicht en je kijkt er naar uit om morgen weer van start te gaan. Je bent er immers van overtuigd dat je het gaat halen. Maar dan… Moeizame start in de ochtend met beginnende tekenen van migraine. Je probeert je erdoorheen te slaan, maar elke inspanning of activiteit maakt het erger. Verder werken zit er helaas niet in. Je ben gekluisterd aan je bed en het enige wat op dit moment prettig is, is een donkere kamer.
Wat is migraine
Migraine is een aandoening met heftige aanvalsgewijze hoofdpijn. De klachten/symptomen kunnen variëren in zowel ernst als duur. Vaak betreft een migraineaanval herhaaldelijke aanvallen met matige tot ernstige hoofdpijn die gepaard gaat met misselijkheid en/of braken. Veelal veroorzaakt door een overgevoeligheid van licht of geluid. Bij 15 tot 25% van de mensen met migraine wordt een aanval voorafgegaan door een ‘aura’ Dit betekent dat men een halfuur tot een uur voor de daadwerkelijke hoofdpijn, een lichte vlek in het gezichtsveld krijgt. Deze vlek kan groter worden en gaat gepaard met kleuren. Na verloop van tijd zal de vlek letterlijk en figuurlijk uit zicht verdwijnen. Verder kun je na de ‘aura’ en de daadwerkelijke migraine hoofdpijn ook last krijgen van minder gevoel of tintelingen aan één kant van de lippen, het gezicht op de hand. Mogelijk gepaard met een afname van de kracht. Een aura duurt meestal maximaal 60 minuten. Wanneer er meer dan 1 symptoom optreedt kan de duur langer zijn. Binnen een uur na de symptomen volgt de hoofdpijnfase.
Symptomen bij migraine
1.
- De hoofdpijn begint plotseling.
- De pijn zit meestal aan 1 kant van uw hoofd
- De pijn is stekend of bonzend
- Door inspanning wordt de pijn erger
- Misselijk zijn en overgeven
- Diarree
- Slecht tegen fel licht en hard geluid kunnen
Symptomen bij een mogelijke aanval
- Heel actief of juist sloom zijn
- Heel opgewerkt of juist somber zijn
- Regelmatig/ vaak gapen
- Zin hebben aan (lekker) eten
Hoe vaak komt het voor?
Er zijn in Nederland ongeveer 2 miljoen mensen met migraine. Bij ongeveer 60% van de vrouwen met migraine is het optreden van de aanvallen gerelateerd aan de menstruele cyclus. Wel is het zo dat de klachten en symptomen, bij zowel vrouwen als mannen, daalt het met stijgen van de leeftijd. Bij 15 tot 25% van de mensen met migraine wordt een aanval voorafgegaan door een ‘aura’
2.
Je hebt het gevoel dat je de vele problemen in jouw leven niet meer aankunt. Je voelt je machteloos, alsof je geen grip meer hebt op jouw situatie. Alsof je de controle over jouw leven verliest. Je bent aan het overleven!
3.
Het lukt je niet meer om jouw gewone dagelijkse bezigheden goed te blijven doen. Bijvoorbeeld op jouw werk, thuis, in jouw contacten of in het verkeer.
Behandeling bij migraine
Bij terugkerende migraine of aanhoudende klachten is het advies om een huisarts te raadplegen
Om beter inzichtelijk te maken wat je klachten precies zijn en hoe je er invloed op uit kunt oefenen wordt vaak aangeraden om een symptomen dagboek bij te houden. Wat zijn de klachten en wanneer ervaar ik deze? Kijk of je Patronen kunt herkennen en verergerende factoren in kaart kunt brengen zoals:
- Stress
- Onregelmatig leven
- Slaapgebrek
- Beeldscherm (blauw licht)
Wat hebben overige leefstijl factoren of aanpassing van de omgeving voor invloed op de migraine.
WAAROM Vitaliteitstherapie?
Binnen 3 sessies een duidelijk verklaring voor de bedreiging/ overbezorgdheid van je lichaam met daarbij een op maat gemaakt behandelplan
Geen verwijzing nodig van huisarts of ander (medisch) specialist. Belangrijke kanttekening: Het betreft patiënten / cliënten die al onderzocht zijn door een huisarts en waarbij de klachten aanhouden zonder dat er een onderliggende medische oorzaak is.
Een vitaliteitstherapeut is bekend met deze ziektes en managet de omliggende (omgevingsfactoren om zo symptomen te minderen ( werken aan o.a. basisbehoeften) ,dan wel mogelijke genezing te bewerkstelligen.
We werken aan basisbehoeften: autonomie, binding en competentie
Autonomie
Eigen keuzevrijheid en dat geen doen wat jij wilt, leuk of belangrijk vindt
Binding (Sociale betrokkenheid)
Zijn er mensen in jouw omgeving waar jij terecht kunt (zonder last) en andersom?
Competentie
Wat gaat jouw gemakkelijk af, wat voor anderen moeilijk is?
Oplossingsgericht denken in plaats van zoeken naar pijn uit het verleden
Vragen over migraine? Of van je klachten af komen? Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur.