Search
Close this search box.

Migraine

Migraine

Je hebt je ziekgemeld en ligt met de gordijnen dicht op bed. Licht en geluid kun je nu niet verdragen. Je hebt een enorm bonzende hoofdpijn aan 1 kant van je hoofd waar je misselijk van wordt. Weer een migraine aanval, dit is al de 2e keer deze maand.

WAT IS Migraine?

Migraine is een hevige bonzende hoofdpijn die in aanvallen komt. De pijn zit vaak aan 1 kant van het hoofd. Er zijn minstens 5 hoofdpijnaanvallen geweest die 4 tot 72 uur duren.

Er zijn twee soorten migraine, met en zonder aura. Bij migraine met aura kan de patiënt neurologische verschijnselen vertonen zoals het zien van lichtflitsen. Migraine zonder aura komt het meest voor. Het is niet bekend wat de exacte oorzaak is van migraine.

Symptomen die kunnen horen bij migraine zijn:

  • Kloppende bonzende hoofdpijn
  • Matig tot hevige pijn
  • De klachten verergeren bij inspanning
  • Misselijkheid of overgeven
  • Licht en geluid worden vermeden

Als er sprake is van migraine met aura kunnen de volgende symptomen zich voordoen:

  • Lichtflitsen, stippen of vlekken in het gezichtsveld
  • Spraakstoornissen
  • Tintelingen of verminderde gevoeligheid van de huid

 

HOE VAAK KOMT HET VOOR?

Meer dan 10% van de Nederlandse bevolking heeft jaarlijks migraine aanvallen. Gemiddeld is de frequentie 2 per maand. Iedereen kan ooit in zijn leven 1 of 2 aanvallen krijgen. We spreken van migraine wanneer het regelmatig voorkomt.

BEHANDELING Migraine

Bij ernstige hoofdpijnklachten of bij twijfel is het raadzaam om contact op te nemen met een arts of specialist.

Uit onderzoek is gebleken dat alcohol (met name rode wijn) voor 1 op de 3 patiënten een aanval kan uitlokken. Daarom is het verstandig om alcohol te vermijden zodat de kans op een aanval verkleind wordt.

In overleg met een arts kan een behandeling met medicijnen worden gestart. Pijnstillers kunnen de aanvallen minder heftig maken.

 

Vragen over Migraine? Of van je klachten af komen? Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur.