Obesitas
Mensen met obesitas worstelen al jaren, zo niet hun hele leven met hun gewicht. Je wordt constant geconfronteerd met het feit dat je ongezond bent, een slecht voorbeeld voor je kinderen bent en dat je lui en ongedisciplineerd bent. Deze vorm van maatschappelijke druk en stigmatisering is iets wat je absoluut niet in de koude kleren gaat zitten!
Wat is obesitas?
Er zijn tal van ideeën en hypotheses over het ontstaan van obesitas. Velen van ons zullen denken dat dit een sterke relatie heeft met een slechte of ongezonde leefstijl. Dit beeld is onjuist, veel te kort door de bocht!
Het ‘technische’ verhaal achter obesitas zit hem in het feit dat vetcellen vol zitten of raken. Dit vet wordt opgeslagen in de viscera (Buik en ingewanden) en wordt daarmee visceraal vet genoemd. Dit opgeslagen vet gaat gepaard met allerlei ontstekingsreacties. Het is mogelijk dat teveel vet op de verkeerde plaatsen (buikwand en ingewanden) lijdt tot ongewenste communicatie in je lijf. Denk hierbij aan ontstekingen en ongewenst verhoogde activiteit van het immuunsysteem. Het probleem bij obesitas is echter dat er zoveel variabelen zijn. Maar één ding is zeker: het is zeker niet het gevolg van teveel eten en te weinig bewegen zoals velen denken.
Obesitas ontstaat of wordt in stand gehouden door armoede, sociaal economische status, discriminatie, stigmatisering, virale infecties, genetische invloeden, stress en een negatief lichaamsbeeld.
Hoe vaak komt het voor?
In 2009 had nagenoeg de helft van de Nederlandse volwassenen te kampen met overgewicht dan wel obesitas. 41,3% van de mannen tegen 29,5% van de vrouwen hadden te maken met overgewicht. Als we kijken naar obesitas had 11,2% van de mannen en 12,4% van de vrouwen hiermee te maken. Obesitas bij kinderen komt ook steeds vaker voor. 0,2% in 1980 is gestegen naar 3,3% in 2002-2004)
Behandeling obesitas
Gezondheid is weinig tot niks waard als men geen reden heeft om te leven. Het draait om weerbaarheid tegen stigmatisering en negatieve, prikkelende beeld van de maatschappij. Werken aan een leven dat de moeite waard is, zorgt ervoor dat mensen voor zichzelf willen zorgen. We dienen hierbij te werken aan:
- Stressmanagement
- Levensdoelen
- Emotiemanagement
- Wilskracht (gewoontes/volhouden)
- Focus verminderen op het lichaamsbeeld
- Focussen op functie van je lichaam i.p.v. uiterlijk
- Relatie met voeding herstellen
- Gewicht stabiliseren in plaats van 5% afslanken
- Fitter maken en fit houden op een manier die bij hen past.
Het draait om het werken aan basisbehoeften zoals autonomie, sociale verbintenis, respect, competenties, herstellen van relatie met voeding, het lichaamsbeeld en de omgeving.
Terugval voorkomen, niet sturen op afvallen maar je goed voelen in je eigen lichaam!
WAAROM Vitaliteitstherapie?
Binnen 3 sessies een duidelijk verklaring voor de bedreiging/ overbezorgdheid van je lichaam met daarbij een op maat gemaakt behandelplan
Geen verwijzing nodig van huisarts of ander (medisch) specialist. Belangrijke kanttekening: Ga altijd eerst naar de huisarts. Als de huisarts niets kan vinden (en er geen onderliggende medische klachten zijn) en je klachten blijven aanhouden dan gaan we graag kijken wat we voor je kunnen doen.
Een vitaliteitstherapeut is bekend met deze ziektes en werkt samen met jou aan de omliggende omgevingsfactoren om zo symptomen te minderen (basisbehoeften) ,dan wel mogelijke genezing te bewerkstelligen.
We werken aan basisbehoeften: autonomie, binding en competentie
Autonomie
Eigen keuzevrijheid en dat geen doen wat jij wilt, leuk of belangrijk vindt
Binding (Sociale betrokkenheid)
Zijn er mensen in jouw omgeving waar jij terecht kunt (zonder last) en andersom?
Competentie
Wat gaat jouw gemakkelijk af, wat voor anderen moeilijk is?
Oplossingsgericht denken in plaats van zoeken naar pijn uit het verleden