Search
Close this search box.

Ondergewicht

Ondergewicht

Het zijn kleine, wellicht eenvoudige signalen, maar ze zijn van cruciaal belang! Je broekriem moet een tandje strakker, je shirt is en lijkt te groot en je merkt dat het horloge om je pols steeds ruimer begint te zitten. Onbedoeld krijgt je lichaam minder energie binnen dan dat het nodig heeft. Het wordt tijd om letterlijk en figuurlijk aan de bel te trekken en het tij te keren.

Wat is ondergewicht

Er is sprake van ondergewicht wanneer het lichaam gedurende een langere periode minder energie binnenkrijgt dan nodig is voor het lichaam voor onderhoudt, herstel of opbouw van het lichaam. Vanwege het gebrek aan energie kun je te kampen krijgen met moeheid, futloos, duizeligheid of een gevoel van flauwvallen. Je hebt hierdoor minder trek aan eten of krijgt het eten simpelweg niet op. Als we kijken naar het BMI (Lichaamsgewicht delen door de lichaamslengte in het kwadraat) is er sprake van ondergewicht als de BMI onder de 18 is. Referentie: Bij een normaal gewicht ligt de BMI tussen de 18 en de 25. Vanwege de langere periode van verminderde energie uit voeding heeft je lichaam maar één optie. Het aanspreken van de reserves die er zijn. Dit betekent dat spiermassa en de vetcellen worden aangesproken en ‘leeg getrokken’ om maar te kunnen blijven voorzien in de energiebehoefte. Alle interne processen (hartslag, ademhaling, verweking van voedsel) dienen logischerwijs onderhouden te worden.

Symptomen, versterkt of veroorzaakt door:

 

 

  • Ziekten als COPD, hartfalen en kanker
  • Langdurige pijn
  • Klachten aan maag en darm als misselijkheid, diarree of braken.
  • Herstel na ziekte of blessure
  • Alcohol, roken of drugs
  • Verminderde gemoedstoestand (stress, depressie, somberheid, eenzaamheid of spanning)

Hoe vaak komt het voor?

Ondergewicht is iets wat in alle levensfases naar voren komt. Zo is er bij ongeveer 7% van de 4 tot 12 jarigen ondergewicht geconstateerd. Tussen de 12 en 18 jaar was dit ongeveer 3,3%. Als we kijken hoe dit er op latere leeftijd uit ziet zien we het volgende. 20-35% van de ouderen in de thuiszorg en 5 tot ongeveer 11% van de zelfstandig wondende ouderen hebben te kampen met ondergewicht. Het is dus iets van alle leeftijden.

 

Behandeling ondergewicht

Het eerste deel van de behandeling is het dreigende tekort in energie en behoefte van het lichaam in te lossen. In eerste lijn is dit mogelijk meer calorierijke voeding consumeren of producten waarbij de spreekwoordelijke ‘rem’ er even niet meer op staat.

Wanneer we gedurende langere periode gewicht stabiel zijn, kunnen we verder en/of voortborduren op het volgende:

  • Energiebehoefte bepalen (hoeveel is het lichaam nodig)
  • Hoeveelheid eiwitten (opbouw en herstel) afstemmen en bepalen.
  • Eventueel monitoren met dagboek
  • Inrichting van omgeving (keuken, restaurant etc)
  • Afstemmen op lichaam en hongergevoel
  • Eet gevarieerd
  • Ontbijt, middageten en avondeten is iedere dag anders
  • Bewegen/sporten -> doe wat jij leuk vindt!

 

WAAROM Vitaliteitstherapie?

Binnen 3 sessies een duidelijk verklaring voor de bedreiging/ overbezorgdheid van je lichaam met daarbij een op maat gemaakt behandelplan

Geen verwijzing nodig van huisarts of ander (medisch) specialist. Belangrijke kanttekening: Ga altijd eerst naar de huisarts. Als de huisarts niets kan vinden (en er geen onderliggende medische klachten zijn) en je klachten blijven aanhouden dan gaan we graag kijken wat we voor je kunnen doen.

Een vitaliteitstherapeut is bekend met deze ziektes en werkt samen met jou aan de omliggende omgevingsfactoren om zo symptomen te minderen (basisbehoeften) ,dan wel mogelijke genezing te bewerkstelligen.

Samen werken we aan basisbehoeften: autonomie, binding en competentie

Autonomie
Eigen keuzevrijheid en datgeen doen wat jij wilt, leuk of belangrijk vindt

Binding (Sociale betrokkenheid)
Zijn er mensen in jouw omgeving waar jij terecht kunt (zonder last) en andersom?

Competentie
Wat gaat jouw gemakkelijk af, wat voor anderen moeilijk is?

Oplossingsgericht denken in plaats van zoeken naar pijn uit het verleden