We leven vandaag de dag in een tijd waarin we geleefd worden. Waar we aan de ene kant zien dat allerlei activiteiten (werk, hobby’s sport) geschrapt of aangepast voortgezet kunnen worden. Zien we aan de andere kant dat er ook hele mooie initiatieven ontstaan. Velen van ons hebben de behoefte om anderen te helpen en te steunen. Zo ook voor ons! Graag willen wij een helpende hand bieden voor alle mensen die te kampen hebben met SOLK.

 

SOLK, wat houdt het in?
Wellicht heel herkenbaar, misschien voor jezelf of de mensen om je heen. Je ervaart lichamelijke klachten waarvan je zelf niet goed weet hoe het is ontstaan of wat het verloop van de klachten zijn. Na een aantal dagen of weken besluit je toch maar om naar de huisarts te gaan. Dit omdat de klachten de overhand beginnen te nemen, invloed krijgen op je gemoedstoestand en je geremd wordt in je dagelijkse leven. Na allerlei onderzoeken en doorverwijzingen, denk hierbij aan huisarts, ziekenhuis, bloedonderzoek, röntgenfoto of MRI, is er geen verklaring voor de klachten die je ervaart. 

Er wordt niks gevonden maar ik ervaar die klachten toch echt? Zit het wellicht tussen m’n oren…?

Bovenstaande zin is iets wat bij heel veel SOLK patiënten door hun hoofd speelt. Dit is in onze ogen absoluut onterecht!
Verderop (zie online vitaliteitstherapie) ligt ik onze visie en behandelwijze toe

SOLK gerelateerde klachten kunnen enkele weken tot maanden aanhouden, waarbij er na adequaat, medisch onderzoek (zie bovenstaand) geen duidelijk aanwijsbare oorzaak wordt gevonden. In sommige gevallen wordt er wel een oorzaak gevonden, maar is deze disproportioneel ten opzichte van de klachten/ symptomen die iemand ervaart. Mensen met SOLK klachten kunnen te maken hebben met de volgende klachten:

 • Burn out
 • Chronische pijn (doorgaans wervelkolom, nek, schouders, boven of onderrug)
 • Chronische vermoeidheid (CVS/ME)
 • Maag of darmklachten (Prikkelbaar darmsyndroom, PDS)
 • Duizeligheid & concentratieproblemen

   

Meer informatie met betrekking tot SOLK vind je op:
https://www.thuisarts.nl/onvoldoende-verklaarde-lichamelijke-klachten/ik-heb-onvoldoende-verklaarde-lichamelijke-klachten-sol .

 

Meer informatie met betrekking tot onze visie en behandelwijze vind je op:
https://movital.nl/vitaliteit/vitaliteitstherapie/ 

Waar kan ik terecht?

In deze onzekere en nare tijden van het corona virus liggen veel dingen stil. Niet alls heeft wellicht prioriteit of kan uitgesteld worden totdat zich betere tijden voordoen. Maar hoe zit dat met de groep SOLK patiënten? De specialisten zoals (praktijkondersteuner) huisarts,en ander medisch personeel (ziekenhuis) hebben hun handen vol met het bestrijden van het virus. Mogelijk voel jij je bezwaard om heen te gaan of is er simpelweg geen plek voor je. 

Als praktijk voor fysiotherapie, leefstijl en vitaliteit, die zich nagenoeg enkel en alleen richt op de mens, willen juist voor deze groep een helpende hand bieden. Belangrijke kanttekening: Wij gaan niet op de stoel zitten van de huisarts of ander medisch specialist. Het betreft patiënten met SOLK gerelateerde klachten die al gezien zijn door een medisch specialist, waarbij uitvoerig, lichamelijk onderzoek gedaan is, maar waarbij de klachten of symptomen aanhouden of niet voldoende afgezwakt zijn. Men is dus al onder behandeling of zou recent starten met een behandeling. Hoe we dat doen? Middels vitaliteitstherapie in een online, veilige omgeving!

Online Vitaliteitstherapie

Vitaliteit draait om energiek, motivatie en veerkracht. Het stelt je in staat om datgeen te zien, te leren of te ontdekken wat jij wilt. Anders gesteld: Een autonoom en zinvol leven of werk, waarbij je niet beperkt wordt door burn-out, chronische pijn of vermoeidheid! Maar wat kun je nog doen als er ruim voldoende onderzoek gedaan is, er geen oorzaak gevonden wordt, of dit niet overeenkomt met wat je voelt of ervaart? 

 

Stappenplan bij onverklaarbare klachten:

 • Plan zelf gemakkelijk een online consult via https://movital.nl/afspraak/ of kijk voor meer informatie op https://movital.nl/vitaliteit/vitaliteitstherapie/
 •  Let op: In tijden van het corona virus is de intake gratis en zal het vitaliteitstraject voor een gereduceerd tarief gelden.

   

 • Algehele gezondheid, stress, eenzaamheid, erkenning, gevoel en omgeving hebben invloed op de klachten.
 • Je lichaam is niet overtuigd dat het veilig genoeg is! Je lichaam ervaart een bedreiging en uit dit met symptomen als (chronische) pijn, vermoeidheid of burn-out.

Basisbehoeften

 • Autonomie:Eigen regie, eigen keuze en datgeen doen wat jij wilt of belangrijk vind.
 • Binding: Sociale verbondenheid of onderlinge relatie met familie, vrienden, buren, collega’s (kwaliteit boven kwantiteit)
 • Competentie: Waar ben jij goed in (sterke eigenschappen) en krijg je ook waardering of terugkoppeling voor?
 • Bewegen:Teveel of te weinig activiteit kan een bedreiging voor je lichaam zijn
 • Slaap: Een (chronisch) slaaptekort kan een bedreiging voor je lichaam zijn.
 • Natuur: Contact met de natuur (gemiddeld 2 uur per week) heeft een rustgevend en herstellende werking.

Je lichaam ervaart bedreigingen. Sommige vormen van bedreigingen zijn terecht. Dit dient als bescherming om te voorkomen dat er meer of ergere ’schade’ ontstaat. Helaas is de andere kant dat sommige bedreigingen onterecht zijn. Je lichaam is overbezorgd en wil je alsnog beschermen. Je lichaam begrijpt het onderscheid niet waardoor de uitkomst in beide gevallen hetzelfde zal zijn.

Door inzicht te krijgen in verborgen stressoren (basisbehoeften) kunnen we symptomen verminderen, eventueel leren accepteren en te werken aan een goed leven. Krijg de controle terug en leer ontdekken wat je nog uit het leven wilt halen!  

Wat betekent dit voor mij?

We vinden het belangrijk om eerlijk en transparant te zijn. Daarom wil ik ook graag beiden kanten van de medaille belichten. We zien in de praktijk als we werken aan het ‘bedreigingsniveau’ (basisbehoeften bevrediging) dat we klachten en symptomen kunnen laten afnemen/minderen. Je lichaam ervaart het simpelweg minder als een bedreiging waardoor de uitkomst (pijn, vermoeiheid) minder heftig of minder lang aanhoudend zal zijn. 

Helaas is de andere kant van de medaille dat we niet alle klachten en symptomen volledig kunnen wegnemen. Er bestaat namelijk op dit moment nog geen concreet behandelplan en dat maakt het lastig om men volledig klachtenvrij te krijgen. Het is niet wat men wil horen, maar het is helaas wel de realiteit. Concreet:

Gunstige geval: Symptomen laten afnemen, mogelijk klachtenvrij

Ongunstige geval: Kwaliteit van leven verhogen

De gunstige situatie is vrij duidelijk, maar laten we iets meer de diepte in gaan op de ongunstige situatie. Want wat als je nog steeds klachten hebt? Moet ik er dan simpelweg maar mee leren leven?

We hebben makkelijk praten maar uiteindelijk, als we de situatie niet meer verder kunnen veranderen, dienen we het te accepteren. Dit is in onze ogen nooit het enige advies wat je zou mogen krijgen!, ook de acceptatie fases is een proces. Juist een proces waar de vitaliteitstherapeut expert in is.

Het draait om jouw leven (mogelijk anders) in te richten. Dit is een reis waarin jij (opnieuw) leert ontdekken wat je nog wilt zien, leren of ontdekken. Maar ook wat jij echt belangrijk vindt. Welke normen en waarden passen daar bij? Jij behoudt nog steeds je eigenschappen, jij hebt nog steeds je identiteit! De vraag is op welke (mogelijk aangepaste) manier kunnen we deze eigenschappen benadrukken en naar voren laten komen. Het draait om activatie, ook een proces op zich, maar het geeft je handvaten en meer controle over hoe jij je leven in kan richten.

Conclusie

SOLK patiënten hebben te kampen met klachten die onverklaarbaar zijn, maar wel degelijk aanwezig zijn! Men wordt niet gehoord, voelt zich volledig onbegrepen of krijgt teleurstelling op teleurstelling omdat er na grondig, medisch onderzoek, geen verklaarbare oorzaak voor de klachten gevonden wordt. De vitaliteitstherapeut is expert en zal werken aan een autonoom en zinvol leven, met of zonder klachten. Door inzicht te krijgen in verborgen stressoren (basisbehoeften) kunnen we symptomen verminderen, eventueel leren accepteren en te werken aan een goed leven. Krijg de controle terug en leer te ontdekken wat je nog uit het leven wilt halen

Robin Sijbom

Robin Sijbom

Vitaliteitstherapeut

Robin Sijbom is Vitaliteitstherapeut bij MoVital. Ik Leer je de tools en vaardigheden om zelfredzaam en weerbaarder te zijn zodat je meer uit jezelf, je sport of je werk kunt halen.” 

Opgave of informatie vitaliteitstherapie

1 + 5 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief van MoVital en mis geen blog meer

Anderen bekeken ook:

De weg naar MVO certificaat!

De weg naar MVO certificaat!

We zijn ontzettend trots op het verkregen MVO certificaat van de wethouder van de Gemeente Emmen. MVO: maatschappelijk verantwoord ondernemen draait om sociaal en duurzaam ondernemen met ‘impact’: Winst/effect voor de eigen organisatie, maar vooral voor de...

Lees meer
Zorg voor jezelf, blijf in beweging!

Zorg voor jezelf, blijf in beweging!

We leven vandaag de dag in een onzekere, nare en soms zelfs enge periode. Vele winkels, restaurants en sportclubs hebben noodgedwongen hun deuren moeten sluiten met als gevolg grote maatschappelijke en economische consequenties. In deze tijd van onzekerheid kunnen we...

Lees meer

“Het lukt mij niet om een oefening te blijven doen”

Waarom houd ik het niet vol? Dat komt omdat wij eigenlijk 95% van ons gedrag gedurende de dag onbewust doen. Het klinkt heel veel, maar wij denken niet meer over elke handeling na. We doen het gewoon. Vergelijk je eerst rijles maar is met hoe je nu autorijdt. Nu denk...

Lees meer