Search
Close this search box.

Oorsuizen (tinnitus)

Oorsuizen (tinnitus)

De meesten kennen het gevoel wel, als je voor langere tijd een hard geluid hebt gehoord kun je daar nog wel eventjes last van houden. Denk hierbij aan een feestje met harde muziek, of het geluid van gereedschap. Je weet waar de oorzaak vandaan komt, en weet dat dit doorgaans van korte duur is. Maar voor jou is dit compleet anders. Ten eerste is het niet voor korte duur, maar beïnvloed het jouw leven. Ten tweede is er geen duidelijke oorzaak. Jij ervaart oorsuizen zonder dat er een bron van geluid aanwezig is.

Wat zijn oorsuizen?

Wanneer je last hebt van oorsuizen heb jij een constant geluid in je hoofd. Het is niet zoals ‘gewoonlijk’ een geluid van buitenaf. In dit geval komt het geluid van binnenuit. Alsof het als ware in een of beide oren zit. Jij bent dus de enige die dit geluid ervaart en hoort. De intensiteit van deze geluiden verschillend. Het ene moment is het vreemd genoeg weg, het andere moment is het juist zachter of harder. Alsof er iemand in je hoofd constant aan de volume knoppen aan het draaien is.

Het ontstaan van oorsuizen kan meerder oorzaken hebben. Een langdurige oorontsteking, een ontsteking aan de gehoorcellen, door lawaai (hoge intensiteit) of door een ongeval waardoor mogelijk de schedel beschadigd is Daarnaast kan een vernauwd bloedvat oorsuizen veroorzaken. Je hoort dan vooral in rust, met name tijdens het in slaap komen het ritme van de hartslag in het hoofd.

Symptomen oorsuizen

Iedereen hoort wat anders. Men hoort doorgaans een geluid dat:

  • Suist
  • Rinkelt
  • Fluit
  • Zoemt

Hoe vaak komt het voor?

De exacte prevalentie is niet volledig bekend. Maar doorgaan heeft 7 tot 19% van de Nederlandse volwassenen te kampen met oorsuizen

 

Behandeling oorsuizen

Eerlijkheid duurt het langst. Maar tot dusver is er geen concrete behandeling voor oorsuizen. Wel kan er gewerkt worden aan het inrichten van het leven en de omgeving.

  • Waar krijg jij motivatie, energie of veerkracht van?
  • Waar ben jij goed in, of gaat je hart sneller van kloppen?
  • Bezig zijn met leven geeft minder hinder van de oorsuizen (overleven)
  • Stress en emotiemanagement
  • Gebruik maken van je omgeving (gedrag, gewoontes)
  • Werken aan overige leefstijl factoren als bewegen, slapen, voeding, multitasking

WAAROM Vitaliteitstherapie?

Binnen 3 sessies een duidelijk verklaring voor de bedreiging/ overbezorgdheid van je lichaam met daarbij een op maat gemaakt behandelplan

Geen verwijzing nodig van huisarts of ander (medisch) specialist. Belangrijke kanttekening: Ga altijd eerst naar de huisarts. Als de huisarts niets kan vinden (en er geen onderliggende medische klachten zijn) en je klachten blijven aanhouden dan gaan we graag kijken wat we voor je kunnen doen.

Een vitaliteitstherapeut is bekend met deze ziektes en werkt samen met jou aan de omliggende omgevingsfactoren om zo symptomen te minderen (basisbehoeften) ,dan wel mogelijke genezing te bewerkstelligen.

Samen werken we aan basisbehoeften: autonomie, binding en competentie

Autonomie
Eigen keuzevrijheid en datgeen doen wat jij wilt, leuk of belangrijk vindt

Binding (Sociale betrokkenheid)
Zijn er mensen in jouw omgeving waar jij terecht kunt (zonder last) en andersom?

Competentie
Wat gaat jouw gemakkelijk af, wat voor anderen moeilijk is?

Oplossingsgericht denken in plaats van zoeken naar pijn uit het verleden