Search
Close this search box.

Osgood Schlatter

Osgood Schlatter

Het begon met wat stijfheid en pijn in je bovenbeen en knie. Beweging ging nog redelijk, maar wordt gaandeweg lastiger om te doen. Vooral na het sporten ervaar je reactie op je knie. Verder voelt het kniegewricht warm aan.

WAT IS Osgood Schlatter?

Osgood Schlatter wordt ook wel overbelasting blessure van de knie tijdens de groei genoemd. De aanhechting van de kniepees op het onderbeen is geïrriteerd of ontstoken. Dit veroorzaakt pijn op de aanhechting op de harde knobbel die onder de knie zit. Deze knobbel wordt ook wel tuberositas tibiae genoemd.

Door de trekkrachten van de pees op het botweefsel ontstaat er vaak na een paar maanden wat extra botweefsel dan normaal.

Vaak zijn de klachten wisselend aanwezig en is er vooral pijn tijdens sporten zoals voetbal, ateletiek en turnen, waarbij veel gerend, gesprongen of geknield wordt.

 

Symptomen die kunnen horen bij Osgood Schlatter zijn:

  • De knobbel waaraan de kniepees vast zit wordt groter en is pijnlijk bij aanraking of knielen
  • Strekken van de knie tegen weerstand is pijnlijk
  • Mogelijk zwelling en warmte van het aangedane weefsel
  • De meeste pijn is aanwezig na sporten
  • Meer spierspanning in het bovenbeen

 

HOE VAAK KOMT HET VOOR?

Deze aandoening komt vooral bij jongens die aan sport doen en een groeispurt doormaken en tussen de 10 en 16 jaar oud voor. Bij meisjes komt het iets minder vaak voor dan bij jongens, als het voorkomt is het meestal rond de leeftijd van 8 tot 12 jaar.

BEHANDELING Osgood Schlatter

De klachten die bij Osgood Schlatter horen verdwijnen wanneer de groeischijf gesloten is vanzelf. Bij jongens is dit rond 17 jaar en bij meisjes iets eerder. De klachten zijn vaak een lange tijd aanwezig en zijn moeilijk te behandelen. De klachten kunnen wel verminderd worden. Als richtlijn kunnen onderstaande stappen gevolgd worden:

 

  • Rust nemen (eventueel ondersteuning met medicatie in overleg met de huisarts)
  • Zo veel mogelijk om de klacht heen bewegen
  • Als het in rust goed gaat de belasting weer opbouwen
  • Omstandigheden verbeteren bijvoorbeeld houding

 

WAAROM fysiotherapie?

Heb je vragen over je klachten of wil je graag advies en hulp bij het herstel hiervan? Je kunt zonder verwijzing van een arts naar een fysiotherapeut.

De fysiotherapeutische behandeling zal gericht zijn op het verlichten van de pijn en het stimuleren van het herstel. We geven tips en adviezen over verstandig bewegen en specifieke oefeningen.