Search
Close this search box.

Pes Anserinus syndroom

Pes Anserinus syndroom

‘s ochtends uit bed komen is doorgaan geen pretje. De eerste meters gaat zeer moeizaam. Strompelend kom je vooruit. De trap naar beneden levert doorgaans ook alleen maar pijn op. Je knie is pijnlijk en soms zelfs gezwollen.

WAT IS Pes Anserinus syndroom?

De pes anserinus bestaat uit de pezen van de 3 spieren die aanhechten op het scheenbeen. Deze 3 spieren zorgen ervoor dat de knie kan buigen en draaien en ze geven steun zodat de knie niet naar binnen zakt (valgus stress/ x-knie). Tussen de pees en het scheenbeen ligt een slijmbeurs (zakje gevuld met vocht wat ervoor zorgt dat de structuren over elkaar heen kunnen glijden).

Als er sprake is van pes anserinus syndroom is er of een peesontsteking (tendinopathie) of een slijmbeursontsteking (bursitis). Het is lastig om onderscheid te maken tussen die 2 en omdat het qua behandeling niet uit maakt wordt gesproken over pes anserinus syndroom.

Symptomen die kunnen horen bij het pes anserinus syndroom zijn:

  • Pijn aan de binnenkant van de knie
  • Traplopen geeft pijn
  • Ochtendstijfheid en pijn
  • Moeite met opstaan vanuit een stoel
  • Lokale zwelling

 
Vaak wordt de pijn in een groter gebied aangegeven en daarom is het lastig om de klacht te onderscheiden van binnenmeniscus of binnenste knieband.

De diagnose wordt gesteld  aan de hand van het klachtenbeeld en lichamelijk onderzoek, echo-onderzoek of röntgenfoto’s hebben hier geen meerwaarde.

HOE VAAK KOMT HET VOOR?

Er zijn een aantal risicofactoren voor het krijgen van deze klachten: vrouwelijk geslacht, reuma, artrose van de knie, suikerziekte, overgewicht, platvoeten, lokaal trauma, osteofytvorming (extra botvorming).

BEHANDELING Pes anserinus syndroom

Het is belangrijk om de ontstekingsreactie te verminderen, dit kan door onderstaande stappen als richtlijn te gebruiken:

  • Rust nemen (eventueel ondersteuning met medicatie in overleg met de huisarts)
  • Zo veel mogelijk om de klacht heen bewegen
  • Als het in rust goed gaat de belasting weer opbouwen
  • Omstandigheden verbeteren bijvoorbeeld houding

Daarnaast is het verstandig om eventuele risicofactoren aan te pakken, bijvoorbeeld kunnen platvoeten behandeld worden met behulp van steunzolen.

WAAROM fysiotherapie?

Als je vragen hebt of hulp wilt bij het herstel van je klachten kun je naar een fysiotherapeut gaan zonder dat je daar een verwijzing van een arts voor nodig bent. We zullen tijdens een fysiotherapeutische behandeling gaan kijken wat de oorzaak van je klachten is. We geven je advies over verstandig bewegen en specifieke oefeningen om het herstel te bevorderen.