Search
Close this search box.

Proximaal biceps letsel

Proximaal biceps letsel

Pijn aan de bovenzijde en voorkant van je schouder. Het heffen van je arm is vrijwel direct pijnlijk. Normaal gesproken helpt het om je hand op de pijnlijke plek te leggen, maar dit werkt nu averechts. De pijn wordt bij aanraking alleen maar erger. 

 

WAT IS Proximaal biceps letsel?

De biceps is de grote spier in de bovenarm die zorgt voor het buigen van de elleboog en het draaien van de onderarm. De spier heeft 2 spierbuiken en 2 pezen, aan de onderkant hebben ze dezelfde aanhechting op de onderarm. De lange pees heeft de oorsprong in het schoudergewricht en wanneer deze is aangedaan, spreken we van proximaal biceps letsel.

Proximaal biceps letsel in onder te verdelen in 3 categorieën:

 • Biceps tendinitis/tendinopathie; de kwaliteit van de pees is verminderd door kleine scheurtjes in het weefsel wat onvoldoende herstelt. Hierdoor ontstaat een ontstekingsreactie. Meestal ontstaat dit door een anders schouderprobleem zoals: impingement syndroom of rotatorcuff letsel.
 • Instabiliteit van de bicepspees (subluxatie/dislocatie); de lange bicepspees loopt door een groeve in de bovenarm en wordt door bindweefsel en schouderspieren op de juiste plek gehouden. Door een acuut trauma of spierscheuring in de subscapularis of supraspinatus kan er een subluxatie of dislocatie van de bicepspees ontstaan. Je kunt wat voelen verspringen aan de voorzijde van de schouder.
 • Bicepspeesruptuur; De bicepspees kan scheuren door een trauma, bijvoorbeeld door een val op een gestrekte arm of tillen van een zwaar voorwerp. Ook kan de pees scheuren als er al langere tijd sprake is van een slechtere kwaliteit van de pees. Er kan een bult te zien zijn op de biceps (Popeye-teken)

Symptomen die kunnen horen bij proximaal biceps letsel zijn:

 • Pijn aan de voorzijde van de schouder/ bovenarm
 • Pijn bij bewegen van de bovenarm/ schouder
 • Pijn is te provoceren door aan de voorkant van de schouder op de bicepspees te drukken
 • Pijn bij het buigen van de gestrekte arm tegen weerstand

 

HOE VAAK KOMT HET VOOR?

Proximaal biceps letsel komt vaak voor als gevolg van ander schouderletsel. In slechts 5 % van de gevallen ontstaat het zonder ander schouderletsel, bijvoorbeeld tijdens acute traumamomenten zoals: te zwaar tillen of bovenhandse sportactiviteiten.

 

BEHANDELING proximaal biceps letsel

De behandeling is afhankelijk van veel factoren. Over het algemeen kun je onderstaande stappen gebruiken als richtlijn:

 • Rust nemen (eventueel ondersteuning met medicatie in overleg met de huisarts)
 • Zo veel mogelijk om de klacht heen bewegen
 • Als het in rust goed gaat de belasting weer opbouwen
 • Omstandigheden verbeteren bijvoorbeeld houding

Wanneer een conservatieve behandeling onvoldoende resultaat geeft kan soms een operatie worden uitgevoerd.

 

WAAROM fysiotherapie?

Als je vragen hebt over je klachten of als je hulp wilt bij het herstel hiervan, kun je zonder verwijzing van een arts contact opnemen met een fysiotherapeut. De fysiotherapeutische behandeling is erop gericht om uit te zoeken welke bewegingen en houdingen je beter tijdelijk kunt vermijden en ook krijg je advies over verstandig bewegen en specifieke oefeningen.

Vragen over Proximaal biceps letsel? Of van je klachten af komen? Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur.