Reumatoïde artritis (reuma)

Reumatoïde artritis (reuma)

Wat begon als kleine, onschuldige onverklaarbare lichamelijke klachten is nu iets wat nagenoeg alleen maar op de voorgrond is. De onschuldige klachten resulteren nu in het lastiger kunnen bewegen. Buigen of strekken van de arm of wervelkolom gaat moeizamer. Je besluit na verloop van tijd om naar de huisarts te gaan. Na grondig, medisch onderzoek krijg je de diagnose reumatoïde artritis (reuma). Maar hoe gaat je leven er nu uitzien?

Wat is reumatoïde artritis?

Wanneer er in goede gezondheid een virus of ontsteking actief in het lichaam is, is de eerste reactie van het lichaam om in de verdediging te gaan. Dit gebeurt door het activeren van het immuunsysteem. Iets waar we doorgaans weinig tot geen blijvend effect van hebben. Bij Reumatoïde artritis ligt dit helaas anders. Het is een vorm van auto-immuunziekte. Dit betekent concreet dat het eigen lichaam in de verdediging gaat tegen zichzelf. Het maakt hierbij antistoffen tegen het weefsel aan de binnenkant van de gewrichten. Het activeert een schakeling aan ontstekingen die het gewricht op langer termijn kunnen beschadigen. Grofweg is reumatoïde artritis er in drie varianten.
(1) Ontstekingsreuma: Ontstekingsreacties die schade aan het gewricht kunnen veroorzaken.
(2) Artrose: Hierbij verslechterd of verdwijnt het kraakbaan in het gewricht.
(3) Weke-delenreuma: Klachten aan onder andere spieren, banden, pezen, of kapsels van het gewricht. Nagenoeg alle vormen van reumatoïde artritis gaan gepaard of veroorzaken pijn en/of stijfheid in de gewrichten of spieren. De klachten kunnen gaandeweg de dag daarentegen wel erger of juist beter worden.

 

Symptomen reumatoïde artritis

  • Pijnlijk, stijve, opgezwollen of warme gewrichten
  • Verminderde bewegelijkheid
  • Algehele moeheid

Hoe vaak komt het voor?

Naar schatting hebben ongeveer 2 miljoen mensen in Nederland te maken met een van de vormen van reumatoïde artritis. Ongeveer 61% van deze groep heeft een leeftijd van 65 jaar of jonger. De erfelijkheid van reumatoïde artritis is relatief laag. Indien het voorkomt in de familie is de kans 3 tot 5% dat iemand anders in dit gezin het ook krijgt.

 

Behandeling reumatoïde artritis

In eerste lijn is natuurlijk de huisarts het aanspreekpunt. Medicatie op voorschrift van de huisarts kan het functioneren doorgaans wat dragelijker maken. Verder is het werken aan de algehele gezondheid een must. Denk hierbij aan:

  • Belasting en belastbaarheid in kaart brengen en matchen
  • Blijven bewegen op een manier die jij leuk vindt (sport of spel)
  • Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) Matig tot intensief bewegen
  • Werken aan leeftstijl vereist focus
  • Focus: Werken aan bewegen, slapen, stress en multitasking

 

Beweeg ook op gewrichtsniveau! Bekijk hier hoe en waarom: https://movital.nl/stijfheid-als-bescherming/

WAAROM Vitaliteitstherapie?

Binnen 3 sessies een duidelijk verklaring voor de bedreiging/ overbezorgdheid van je lichaam met daarbij een op maat gemaakt behandelplan

Geen verwijzing nodig van huisarts of ander (medisch) specialist. Belangrijke kanttekening: Ga altijd eerst naar de huisarts. Als de huisarts niets kan vinden (en er geen onderliggende medische klachten zijn) en je klachten blijven aanhouden dan gaan we graag kijken wat we voor je kunnen doen.

Een vitaliteitstherapeut is bekend met deze ziektes en werkt samen met jou aan de omliggende omgevingsfactoren om zo symptomen te minderen (basisbehoeften) ,dan wel mogelijke genezing te bewerkstelligen.

Samen werken we aan basisbehoeften: autonomie, binding en competentie

Autonomie
Eigen keuzevrijheid en datgeen doen wat jij wilt, leuk of belangrijk vindt

Binding (Sociale betrokkenheid)
Zijn er mensen in jouw omgeving waar jij terecht kunt (zonder last) en andersom?

Competentie
Wat gaat jouw gemakkelijk af, wat voor anderen moeilijk is?

Oplossingsgericht denken in plaats van zoeken naar pijn uit het verleden