Roeierspols
Het begon met lichte klachten. Maar gaandeweg merk je dat dagelijkse handeling steeds lastiger worden. Het buigen of strekken van je pols is pijnlijk. Ook een voorwerp vastpakken of verplaatsen gaat steeds moeizamer. Daarnaast hoort en voelt het alsof er van alles ‘knakt’ en ‘kraakt’ in het polsgewricht.
WAT IS een Roeierspols?
Het klachtenbeeld van een roeierspols lijkt veel op de ziekte van quervain. Beide aandoeningen liggen qua pijnlocatie vlak bij elkaar.
4 tot 6 centimeter boven het polsgewricht richting de elleboog, kruisen twee strekspieren van de pols met twee strekspieren van de duim. De pezen liggen hier vlak over elkaar heen. Om elke pees zit een peesschede die ervoor zorgt dat de pezen makkelijk over elkaar heen glijden. Bij de roeierspols is vermoedelijk de peesschede ontstoken. Veelvuldig en krachtig strekken en buigen van de pols (bijvoorbeeld bij roeien, gewichtheffen, turnen, racketsport) kan een oorzaak zijn voor het ontstaan van de klachten.
Symptomen die bij een roeierspols kunnen horen zijn:
- Pijn aan de bovenzijde van de pols of onderarm, een paar centimeter boven het polsgewricht aan de duimzijde
- Pijn bij het buigen, strekken en vastgrijpen van voorwerpen
- Soms lichte zwelling aan de bovenzijde van de onderarm
- Krakend, knisperend gevoel ter hoogte van de kruising van de pezen tijdens het buigen en strekken van de pols
HOE VAAK KOMT HET VOOR?
De klachten worden voornamelijk gezien bij mensen die veelvuldig en krachtig de pols buigen en strekken. Mensen die roeien, gewichtheffen, turnen of een racketsport beoefenen, hebben een verhoogde kans om een roeierspols te ontwikkelen.
BEHANDELING Roeierspols
Het is belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is voor het ontstaan van de klachten. Vervolgens is relatieve rust nodig, als richtlijn kun je onderstaande stappen doorlopen:
- Rust nemen (eventueel ondersteuning met medicatie in overleg met de huisarts)
- Zo veel mogelijk om de klacht heen bewegen
- Als het in rust goed gaat de belasting weer opbouwen
- Omstandigheden verbeteren bijvoorbeeld houding
In uitzonderlijke gevallen kan het ontstekingsweefsel operatief verwijderd worden.
WAAROM fysiotherapie?
Als je vragen hebt of hulp wilt bij het herstel kun je zonder verwijzing contact opnemen met een fysiotherapeut. We geven je tips en adviezen over verstandig bewegen. En zoeken uit welke bewegingen je beter even kunt vermijden en welke juist herstel bevorderend zijn.
Ervaar het Movitaleffect: zet vandaag de eerste stap naar meer grip op jouw leven!
Bij MoVital draait alles om samenwerking, waardigheid en zelfregie. Met onze unieke combinatie van fysiotherapie, vitaliteitstherapie en leefstijlverandering bieden we behandelingen die echte impact hebben en duurzame resultaten opleveren. Dit noemen wij het Movitaleffect.
Wacht niet langer! Ontdek hoe het Movitaleffect jouw leven kan verbeteren. Of je nu kiest voor een consult op locatie of online, wij staan klaar om samen met jou de eerste stap te zetten naar een leven vol vitaliteit, welzijn en persoonlijke ontwikkeling.