Roeierspols 

Het begon met lichte klachten. Maar gaandeweg merk je dat dagelijkse handeling steeds lastiger worden. Het buigen of strekken van je pols is pijnlijk. Ook een voorwerp vastpakken of verplaatsen gaat steeds moeizamer. Daarnaast hoort en voelt het alsof er van alles ‘knakt’ en ‘kraakt’ in het polsgewricht.

WAT IS een Roeierspols?

Het klachtenbeeld van een roeierspols lijkt veel op de ziekte van quervain. Beide aandoeningen liggen qua pijnlocatie vlak bij elkaar.

4 tot 6 centimeter boven het polsgewricht richting de elleboog, kruisen twee strekspieren van de pols met twee strekspieren van de duim. De pezen liggen hier vlak over elkaar heen. Om elke pees zit een peesschede die ervoor zorgt dat de pezen makkelijk over elkaar heen glijden. Bij de roeierspols is vermoedelijk de peesschede ontstoken. Veelvuldig en krachtig strekken en buigen van de pols (bijvoorbeeld bij roeien, gewichtheffen, turnen, racketsport) kan een oorzaak zijn voor het ontstaan van de klachten.

Symptomen die bij een roeierspols kunnen horen zijn:

 • Pijn aan de bovenzijde van de pols of onderarm, een paar centimeter boven het polsgewricht aan de duimzijde
 • Pijn bij het buigen, strekken en vastgrijpen van voorwerpen
 • Soms lichte zwelling aan de bovenzijde van de onderarm
 • Krakend, knisperend gevoel ter hoogte van de kruising van de pezen tijdens het buigen en strekken van de pols

HOE VAAK KOMT HET VOOR?

De klachten worden voornamelijk gezien bij mensen die veelvuldig en krachtig de pols buigen en strekken. Mensen die roeien, gewichtheffen, turnen of een racketsport beoefenen, hebben een verhoogde kans om een roeierspols te ontwikkelen.

  BEHANDELING Roeierspols

  Het is belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is voor het ontstaan van de klachten. Vervolgens is relatieve rust nodig, als richtlijn kun je onderstaande stappen doorlopen:

  • Rust nemen (eventueel ondersteuning met medicatie in overleg met de huisarts)
  • Zo veel mogelijk om de klacht heen bewegen
  • Als het in rust goed gaat de belasting weer opbouwen
  • Omstandigheden verbeteren bijvoorbeeld houding

  In uitzonderlijke gevallen kan het ontstekingsweefsel operatief verwijderd worden.

  WAAROM fysiotherapie?

  Als je vragen hebt of hulp wilt bij het herstel kun je zonder verwijzing contact opnemen met een fysiotherapeut. We geven je tips en adviezen over verstandig bewegen. En zoeken uit welke bewegingen je beter even kunt vermijden en welke juist herstel bevorderend zijn.


   

  Vragen over Roeierspols? Of van je klachten af komen?

  Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur
  Online consult plannenOnline inloopspreekuur