Rugpijn blijft een van de meest voorkomende klacht!
Ondanks alle nieuwe technologieën, middelen en therapieën zien we nog steeds geen daling. Je hoeft de krant maar open te slaan en er worden genoeg middelen genoemd tegen rugpijn: zalfjes, pleisters, pillen, massages, zooltjes, aangepaste stoelen, fitness toestellen, trilplaat, buikspieroefeningen etc.…. Allen beweren ze het beste medicijn tegen rugpijn te hebben. Er lijkt geen tekort aan aanbod voor behandeling, toch daalt het aantal Nederlanders met rugpijn niet! In welke richting moet je wel zoeken?
Bij een vermoeide rug moet je gaan zitten?
Rugpijn komt het meeste voor bij mensen met een kantoorbaan in het bedrijfsleven, gevolgd door mensen uit de medische/verzorgende wereld en ambtenaren, veelal zittende beroepen. Men brengt gemiddeld zeven uur per dag zittend door op het werk. Deze zeven uur staan los van de uren die thuis zittend worden besteed zoals eten, tv kijken, op de bank zitten, op visite, computeren etc..
Om een vermoeide rug te ontzien lijkt het voor de hand om te gaan zitten. Het tegenovergestelde gebeurt vaak. Zitten is een zware belasting voor je rug. De rug staat continu in een gebogen positie. De banden en spieren aan de achterzijde van je rug staan continu op spanning en raken overbelast. Het worden dikke kabels die proberen te voorkomen dat je rug instort. Het losmaken door massage kan daarom averechts werken. Het geeft tijdelijke verlichting maar maakt het probleem groter.
Naast zitten hebben veel mensen last bij vooroverbuigen en omhoog komen. Allemaal voorbeelden van een gebogen rug. Het gekke is dat veel therapieën (ook in de fysiotherapie) gericht zijn op oefeningen met een gebogen rug: zitten op een fitnesstoestel (hoezo bewegen?), oefeningen zittend op een bal, buikspieroefeningen waarbij de rug naar zithouding wordt getrokken, rekoefeningen, stoelmassage, pleisters om langer te kunnen zitten etc.
Wat is een (rug)blessure?
Wat moet je dan wel doen bij een rugblessure. Voor het antwoord is het goed om eerst te beseffen wat een blessure is. Een blessure ontstaat als er meer belasting van een structuur wordt gevraagd dan het kan hebben. Dit wordt ook wel een disbalans in belasting-belastbaarheid genoemd. Om iets te laten genezen is het zinvol eerst de belasting te verminderen van de overbelaste structuur. Daarom stap één: haal de druk of trek van de overbelaste structuur! Bij zitten en bukken wordt de achterzijde belast. Stop dus met deze zijde nog meer te belasten door rekken!
In welke richting moet je het dan wel zoeken?
Een uitspraak van fysiotherapeut Brian Mulligan is me altijd bij gebleven: “If you make it worse do the reverse.” Wetende dat de meeste rugklachten verergeren bij zitten, bukken en omhoog komen, moet je niet in die richting zoeken voor minder rugpijn. Zoek in een andere richting. Bij een zittend beroep is het beter om tussentijds in beweging te komen waarbij je rug ook in een andere richting beweegt. Na elke twintig minuten zitten bijvoorbeeld even gaan staan en je rug achter overstrekken. Een andere complete manier is elk uur een vitabreak te doen. Zie onderstaande filmpje.
Wil je meer leren over wat je wel en niet moet doen bij rugpijn? Schrijf je dan in voor onze cursus RugRehab te Emmen.
Geschreven door: Peter Hagel (vitaliteit- en mckenzie- en fysiotherapeut)
Geraadpleegde bronnen:
- www.nationaalkompas.nl
- www.nu.nl
- plaatselijke kranten
Anderen bekeken ook: