Schouder artrose
Op weg naar huis, je hebt een lange drukke dag achter de rug. Je bent er bijna maar moet helaas even wachten voor een openstaande brug. Je reikt je arm naar de achterbank om nog even een appel te pakken. Maar dan! Au! Een pijnlijke reactie in je schouder.
WAT IS Schouderartrose?
De schouderkop en de schouderkom zijn bekleed met een dun laagje kraakbeen. Dit kraakbeen zorgt voor schokdemping en optimale glijbaarheid van de botdelen in het schoudergewricht. Bij artrose wordt de kwaliteit van het kraakbeen minder, hierdoor beweegt het gewricht minder soepel en minder ver. Als het kraakbeen helemaal weg is ontstaat er bot op bot contact. Dit is erg pijnlijk en geeft minder bewegingsvrijheid. Het lichaam kan door het bot op bot contact osteofyten (beenderige uitgroeiingen) gaan vormen. Het lichaam wil hierdoor de gevolgen van de artrose tegen gaan.
Artrose wordt ook wel slijtage genoemd en is een natuurlijk verschijnsel en hoeft niet altijd klachten te geven.
Symptomen die kunnen horen bij schouder artrose zijn:
- Pijnlijke schouder, vooral tijdens het bewegen
- Start of ochtendstijfheid
- Crepitaties (krakend geluid tijdens het bewegen van de schouder)
- Verminderde beweeglijkheid van de schouder
HOE VAAK KOMT HET VOOR?
Schouder artrose komt voornamelijk voor bij mensen ouder dan 50 jaar. Vrijwel iedereen boven de 75 jaar heeft artrose in één of meerdere gewrichten. Artrose is een natuurlijk verschijnsel. Schouderartrose kan ook op jongere leeftijd ontstaan, vaak komt dit dan door een trauma (val, ongeluk).
BEHANDELING Schouderartrose
Slijtage van het kraakbeen is niet terug te draaien. Wel kan het kraakbeen zo gezond mogelijk gehouden worden door regelmatig gedoseerd te bewegen.
Kraakbeen werkt als een soort spons, wanneer het belast wordt en er druk op komt worden de afvalstoffen afgevoerd. Wanneer de druk losgelaten wordt, zuigt het kraakbeen zich vol met voedingsstoffen. Wanneer het kraakbeen totale rust krijgt, wordt de sponswerking van het kraakbeen niet benut en is er een verminderde circulatie van afvalstoffen en voedingsstoffen.
Als richtlijn kun je onderstaande stappen aanhouden:
- Rust nemen (eventueel ondersteuning met medicatie in overleg met de huisarts)
- Zo veel mogelijk om de klacht heen bewegen
- Als het in rust goed gaat de belasting weer opbouwen
- Omstandigheden verbeteren bijvoorbeeld houding
Als conservatieve behandeling geen verbetering geeft kan een operatie worden overwogen. In ernstige gevallen kan een schouderprothese (kunstschouder) worden geplaatst, dit heeft vaak minder goed resultaat dan een kunst-heup of knie.
WAAROM fysiotherapie?
Voor hulp en advies kun je zonder verwijzing naar een fysiotherapeut. Tijdens het fysiotherapeutische consult geven we tips en adviezen over verstandig bewegen. Daarnaast krijg je specifieke oefeningen die de beweeglijkheid van de schouder optimaliseren en het bewegen pijnvrij te houden.
Vragen over Schouderartrose? Of van je klachten af komen? Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur.
Ervaar het Movitaleffect: zet vandaag de eerste stap naar meer grip op jouw leven!
Bij MoVital draait alles om samenwerking, waardigheid en zelfregie. Met onze unieke combinatie van fysiotherapie, vitaliteitstherapie en leefstijlverandering bieden we behandelingen die echte impact hebben en duurzame resultaten opleveren. Dit noemen wij het Movitaleffect.
Wacht niet langer! Ontdek hoe het Movitaleffect jouw leven kan verbeteren. Of je nu kiest voor een consult op locatie of online, wij staan klaar om samen met jou de eerste stap te zetten naar een leven vol vitaliteit, welzijn en persoonlijke ontwikkeling.