Search
Close this search box.

Schouderinstabiliteit

Schouderinstabiliteit

 

Op weg naar huis, je hebt een lange drukke dag achter de rug. Je bent er bijna maar moet helaas even wachten voor een openstaande brug. Je reikt je arm naar de achterbank om nog even een appel te pakken. Maar dan! Au! Een pijnlijke reactie in je schouder. 

WAT IS Schouderinstabiliteit?

Het schoudergewricht is zeer beweeglijk. Om te voorkomen dat de kop uit de kom schiet liggen er verschillende stabiliserende structuren om het schoudergewricht. Banden, kapsels en het labrum (kraakbeenring op de rand van de schouderkom) zorgen voor passieve stabiliteit. De actieve stabiliteit wordt verzorgd door de rotatorcuff spieren. Wanneer de rotatorcuff spieren slecht functioneren is er meer beweeglijkheid in de schouder en moeten de kapsels, de banden en het labrum de klappen in de eindstandige bewegingen opvangen. Wanneer dit te vaak of te krachtig gebeurt kunnen deze weefsels beschadigen.

Symptomen die kunnen horen bij schouderinstabiliteit zijn:

  • Pijn bij het heffen en naar buiten draaien van de bovenarm
  • Gevoel van instabiliteit in het schoudergewricht

De klachten kunnen ontstaan door een trauma zoals ongeluk of een val, hierbij kan de schouder gedeeltelijk of helemaal uit de kom schieten (sub/luxatie).

Ook kunnen de klachten geleidelijk ontstaan, dit gebeurt vaak bij sporters die veel bovenhandse (explosieve) bewegingen maken zoals bij tennis, volleybal, zwemmen.

HOE VAAK KOMT HET VOOR?

Sporters die een bovenhandse sport beoefenen en mensen met hypermobiliteit hebben een groter risico op instabiliteitsklachten in de schouder.

 

BEHANDELING Schouderinstabiliteit

In veel gevallen heeft het trainen van de rotatorcuff spieren een gunstig effect op de stabiliteit van het schoudergewricht.

Als richtlijn kan je onderstaande stappen doorlopen:

  • Rust nemen (eventueel ondersteuning met medicatie in overleg met de huisarts)
  • Zo veel mogelijk om de klacht heen bewegen
  • Als het in rust goed gaat de belasting weer opbouwen
  • Omstandigheden verbeteren bijvoorbeeld houding, versterken rotator cuff spieren

 

WAAROM fysiotherapie?

Als je hulp of advies wilt kun je zonder verwijzing van een arts naar een fysiotherapeut. Tijdens de fysiotherapeutische behandeling geven we je tips en adviezen over verstandig bewegen. Je krijgt specifieke oefeningen zodat de stabiliteit van je schouder verbetert.

Vragen over Schouderinstabiliteit? Of van je klachten af komen? Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur.