SI gewricht pijn

De klachten zijn zo heftig aanwezig dat jij geen idee meer hebt wat helpt. Zitten levert een pijnlijk gevoel op. Lopen/wandelen geeft doorgaans ook geen verlichtend effect. Je wordt belemmerd in het doen en laten

WAT IS SI gewricht pijn?

Het SI-gewricht is het gewricht aan de achterkant van het bekken en bestaat uit het heiligbeen (sacrum) en het bekken (ilium). Een gewrichtsblokkade, verhoogde beweeglijkheid of letsel aan de gewrichtsbanden van het SI gewricht kunnen de oorzaak zijn voor SI gewricht pijn. Dit wordt ook wel SI syndroom genoemd.

Symptomen die kunnen horen bij SI-gewricht pijn zijn:

 • Pijn in de onderrug en bilregio
 • Pijn kan uitstralen naar het bovenbeen, soms naar de voet
 • Klachten kunnen aanwezig zijn tijdens staan, zitten, lopen, buigen en draaibewegingen
 • Druk op de banden van het si-gewricht kan pijn geven

HOE VAAK KOMT HET VOOR?

De klachten kunnen ontstaan door een motorongeluk, verstappen, een infectie, herhaald belast bewegen of bij zwangerschap. Bij 35% van de klachten is er geen oorzaak aan te wijzen en ontstaan de klachten spontaan.

  BEHANDELING SI gewricht pijn

  De diagnose wordt gesteld door het klachtenbeeld en lichamelijk onderzoek. In uiterste gevallen kan een injectie in het SI gewricht worden gegeven. Wanneer de pijn tijdelijk vermindert, betekent dit dat de oorzaak van de pijn vanuit het SI gewricht komt. Wanneer er sprake is van een blokkade in het SI-gewricht kan dit worden losgemaakt met behulp van fysiotherapie of manuele therapie. Oefeningen kunnen er voor zorgen dat de blokkade weg blijft.

   

  Als richtlijn kun je de volgende stappen doorlopen:

  • Rust nemen (eventueel ondersteuning met medicatie in overleg met de huisarts)
  • Zo veel mogelijk om de klacht heen bewegen
  • Als het in rust goed gaat de belasting weer opbouwen
  • Omstandigheden verbeteren bijvoorbeeld houding

   

  WAAROM fysiotherapie?

  Als je vragen hebt over je klacht of je wil graag hulp bij het herstel hiervan kun je zonder verwijzing contact opnemen met een fysiotherapeut. Indien de fysiotherapeut een andere behandeling nodig acht verwijst hij je door. Meestal is dit naar de huisarts, met mogelijk advies voor de Rugpoli, waar Peter ook twee dagen per week werkt. Als netwerktherapeut zijn wij aangesloten bij hun netwerk.

   

  Wij maken in onze praktijk gebruik van de McKenzie methode. Een wetenschappelijk onderbouwde methode die snel en effectief werkt. Patiënten kunnen zichzelf behandelen waardoor ze zelf meer controle hebben. En misschien nog wel het meest interessante is dat de behandeling bestaat uit het voorkomen dat de klacht terugkomt.

  Vragen over SI Gewricht pijn? Of van je klachten af komen?

  Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur
  Online consult plannenOnline inloopspreekuur