Search
Close this search box.

Smartfoods deel 1: Een ei maakt je lichaam blij!

Superfoods zijn nog steeds in, maar het zijn onnodige luxe artikelen. Leuk als je eens iets anders wilt, maar een prijzige hobby. Elk voedingsmiddel is namelijk een superfood, als je er slim mee omgaat. Daarom beginnen we deze reeks ‘Smartfoods’ met het doodgewone ei.

Cholesterolverhogend?

Als men aan grote groepen gezonde mensen vraagt hoeveel eieren ze eten en ze vervolgens jaren volgt, dan ziet men geen verhoogd risico op hart- en vaatziekten bij die groep die elke dag een ei eet. In korte onderzoeken waarbij men deelnemers 2 eieren per dag laat eten, ziet men geen verhoging van het ‘slechte’ cholesterol. Dit past in het beeld van het lichaam, dat zelf 4 tot 5 maal meer cholesterol aanmaakt dan we met voeding kunnen consumeren. Het lichaam produceert dus minder als er cholesterol via voeding binnenkomt. Als we alle onderzoeken bij elkaar nemen dan lijkt er geen aanleiding te zijn om het ei te bannen.

Waarom wel een ei?

Een ei is voedzaam vanwege de hoge kwaliteit van het eiwit en bevat diverse vitamines waaronder vitamine B12, wat in plantaardig voedsel nauwelijks te vinden is. Daarnaast bevat het diverse mineralen en ook choline, een stof die de leverfunctie steunt. Als men het ei kookt dan verdubbelt de opneembaarheid van het eiwit en het is raadzaam om eieren niet rauw te eten. Er zijn natuurlijk veel meer producten of productcombinaties die deze voedingsstoffen kunnen leveren, maar het ei is misschien wel de meest toegankelijke. Vegetariërs die hun plantaardig consumptiepatroon aanvullen met eieren, hebben minder moeite om een volwaardig eetpatroon te bewerkstelligen. Ook werkt een ei verzadigend en het eten van een enkele ei kan vaak al leiden tot het verdwijnen van het hongergevoel voor een periode van 2 uur.

Conclusie

De zorg over eventuele nadelige effecten van eiconsumptie op onze gezondheid heeft geen wetenschappelijke basis. Het ei is daarentegen wel een heel toegankelijke vorm van belangrijke voedingsstoffen. Een ei per dag voor gezonde mensen kan dan ook geen kwaad en meer ook niet. Let wel, bij een gevarieerd eetpatroon zijn er dagen met en dagen zonder eieren. Daarmee word elk voedingsmiddel, een smartfood!
Leer meer over voeding met een onze cursus Vitale Voeding.

Ps. Als je deze serie interessant vindt, word dan lid van onze nieuwsbrief, zodat je niets mist. Laat even je emailadres hieronder achter. We zullen je zeker niet spammen!

 

Geraadpleegde bronnen:

  • Chivo, kennisinstituut vitaliteit & leefstijl
  • Katz DL (2005), Evans MA, Nawaz H, e.a. Egg consumption and endothelial function: A randomized controlled crossover trial. Int. J. Cardiol. 2005, 99, 65–70.
  • Rong Y (2013), Chen L, Zhu T, e.a. Egg consumption and risk of coronary heart disease and stroke: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ. 2013 Jan 7;346:e8539.
  • Rueda JM (2013), Khosla P. Impact of Breakfasts (with or without Eggs) on Body Weight Regulation and Blood Lipids in University Students over a 14-Week Semester. Nutrients. 2013 Dec 16;5(12):5097-113

 

Anderen bekeken ook: