Search
Close this search box.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn

Je hebt nu alweer een aantal dagen achter elkaar die vervelende hoofdpijn. Het voelt alsof er een strakke band om je hoofd zit. De laatste maanden heb je dit veel vaker en je bent benieuwd hoe het komt en vooral wat kun je er aan doen.

WAT IS Spanningshoofdpijn?

Er zijn twee soorten spanningshoofdpijn:

  • Chronische spanningshoofdpijn: hierbij is de hoofdpijn meer dan 15 dagen per maand aanwezig gedurende minimaal 6 maanden.
  • Episodische spanningshoofdpijn: hierbij is de hoofdpijn maximaal 15 dagen per maand, minimaal 1 dag per maand aanwezig en duurt het tussen de 30 minuten en 7 dagen.

 Er is weinig bekend over de oorzaak van spanningshoofdpijn. Vaak zijn er één of meerdere factoren van invloed op de klacht. Een aantal van die factoren kunnen zijn: houding, vermoeidheid, te weinig slaap, hormonale factoren en cafeïne.

Symptomen die kunnen horen bij spanningshoofdpijn zijn:

  • Milde tot matige hoofdpijn
  • Continu aanwezig
  • Gevoel dat er een strakke band om het hoofd zit
  • Pijn aan beide zijden van het hoofd
  • Pijn kan doortrekken tot in het voorhoofd
  • Pijn wordt niet erger bij lichamelijke inspanning
  • Gevoeligheid voor licht en geluid (net als bij migraine)

 

HOE VAAK KOMT HET VOOR?

Ongeveer 48 % van alle gevallen van hoofdpijn is spanningshoofdpijn. Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn en ongeveer 60 % van de bevolking heeft minimaal een keer in zijn of haar leven last van spanningshoofdpijn. Het kan op alle leeftijden voorkomen, vaak wordt het bij ouderen minder vaak gezien. Vrouwen hebben vaker last van spanningshoofdpijn dan mannen.

 

BEHANDELING Spanningshoofdpijn

Het is belangrijk om bij twijfel of ernstige hoofdpijnklachten altijd contact op te nemen met een arts of specialist. Het is belangrijk om te achterhalen welke factoren de hoofdpijn uitlokken. Een hoofdpijndagboek kan hierbij helpen. Als bekend is welke factoren invloed hebben kunnen die vermeden of bestreden worden. Wanneer de klachten voornamelijk vanuit het nek-schouder gebied komen, kan fysiotherapie een uitkomst bieden.

 

WAAROM fysiotherapie?

Als je vragen hebt over je klachten kun je zonder verwijzing contact opnemen met een fysiotherapeut.  Indien de fysiotherapeut een andere behandeling nodig acht verwijst hij je door. Meestal is dit naar de huisarts, met mogelijk advies voor de Rugpoli, waar Peter ook twee dagen per week werkt. Als netwerktherapeut zijn wij aangesloten bij hun netwerk.

De fysiotherapeutische behandeling is erop gericht om uit te zoeken welke bewegingen en houdingen je beter tijdelijk kunt vermijden en ook krijg je advies over verstandig bewegen en specifieke oefeningen.

Wij maken in onze praktijk gebruik van de McKenzie methode. Een wetenschappelijk onderbouwde methode die snel en effectief werkt. Patiënten kunnen zichzelf behandelen waardoor ze zelf meer controle hebben. En misschien nog wel het meest interessante is dat de behandeling bestaat uit het voorkomen dat de klacht terugkomt.

Vragen over Spanningshoofdpijn? Of van je klachten af komen? Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur.