Tennisarm

Tennisarm

 

Je bent net verhuisd, alle klussen zijn klaar. Het schilderen van de kozijnen ging zonder problemen, wel voelde je wat vermoeidheid in je arm toen de ramen ging schoonmaken. Maar op dit moment lukt aardappels schillen niet en een kopje koffie optillen geeft al pijn aan de buitenkant van je onderarm.

 

WAT IS een tennisarm

Een tennisarm wordt ook wel epicondylitis lateralis genoemd. Bij deze aandoening zijn de pezen die aanhechten aan het bot van de bovenarm aangedaan. Meestal ontstaan de klachten geleidelijk maar soms kunnen klachten acuut opspelen als het peesweefsel al een langere tijd van verminderde kwaliteit is.

Bij bewegingen zoals schilderen, tuinieren, schoonmaken, computerwerk of draaien met een schroevendraaier komt er langdurig rek op het peesweefsel en het botvlies. De pees van de spier die de pols laat strekken raakt overbelast en geïrriteerd.

Symptomen van een tennisarm zijn:

  • Stekende of zeurende pijn aan de buitenkant van de elleboog
  • Pijn bij het maken van een vuist of uitwringen van een doekje
  • Pijn bij bewegingen waarbij de pols strekt
  • Druk op de buitenkant van de elleboog geeft pijn
  • Krachtverlies
  • Volledig strekken van de elleboog is soms pijnlijk

HOE VAAK KOMT HET VOOR?

Een tennisarm komt erg vaak voor. 2 % van de bevolking heeft wel eens last van een tenniselleboog. Bij mensen tussen de 40 en 50 jaar is dit 10%. De naam doet vermoeden dat de klacht sport- (tennis) gerelateerd is, maar meestal is dat niet het geval. Slechts 5 % van alle tennisellebogen wordt veroorzaakt door tennis.

BEHANDELING tennisarm

In de meeste gevallen gaan de klachten vanzelf over door de volgende stappen te volgen:

  • Rust nemen (eventueel ondersteuning met medicatie in overleg met de huisarts)
  • Zo veel mogelijk om de klacht heen bewegen
  • Als het in rust goed gaat de belasting weer opbouwen
  • Omstandigheden verbeteren bijvoorbeeld houding

 

WAAROM fysiotherapie?

Natuurlijk herstel duurt ongeveer zes weken. Na 10 dagen tot 3 weken mag je al duidelijk verbetering merken. Is dit niet het geval of heb je twijfels?  Neem contact op met een fysiotherapeut of huisarts.  Voor informatie en advies kun je zonder verwijzing terecht bij een fysiotherapeut. Indien de fysiotherapeut een andere behandeling nodig acht verwijst hij je door.

De fysiotherapeutische behandeling is erop gericht om uit te zoeken welke bewegingen en houdingen je beter tijdelijk kunt vermijden en ook krijg je advies over verstandig bewegen en specifieke oefeningen.

Wij maken in onze praktijk gebruik van de McKenzie methode. Een wetenschappelijk onderbouwde methode die snel en effectief werkt. Patiënten kunnen zichzelf behandelen waardoor ze zelf meer controle hebben. En misschien nog wel het meest interessante is dat de behandeling bestaat uit het voorkomen dat de klacht terugkomt.

Vragen over een tennisarm? Of van je klachten af komen?” subhead=”Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur.

Ervaar het Movitaleffect: zet vandaag de eerste stap naar meer grip op jouw leven!

Bij MoVital draait alles om samenwerking, waardigheid en zelfregie. Met onze unieke combinatie van fysiotherapie, vitaliteitstherapie en leefstijlverandering bieden we behandelingen die echte impact hebben en duurzame resultaten opleveren. Dit noemen wij het Movitaleffect.

Wacht niet langer! Ontdek hoe het Movitaleffect jouw leven kan verbeteren. Of je nu kiest voor een consult op locatie of online, wij staan klaar om samen met jou de eerste stap te zetten naar een leven vol vitaliteit, welzijn en persoonlijke ontwikkeling.