Search
Close this search box.

Tractus iliotibialis frictie syndroom

Tractus Iliotibialis frictie syndroom

Je hebt sinds een aantal weken een nieuwe hardlooproute. Een super fijne plek om na een werkdag een heerlijk stuk te gaan hardlopen maar de weg loopt wel iets schuin. In het begin had je tijdens het lopen een klein beetje last van je knie. In rust was de pijn ook weer weg gelukkig. Maar de pijn wordt steeds erger tijdens het hardlopen, niet fijn!

 

WAT IS Tractus Iliotibialis frictie syndroom?

 

Bij het tractus iliotibialis syndroom is er pijn aan de buitenkant van de knie tijdens of direct na hardlopen of bergwandelen. De pijn is niet aanwezig in rust. De klachten ontstaan geleidelijk. Tijdens het strekken buigen van de knie beweegt de peesplaat (tractus iliotibialis) die aan de zijkant van het bovenbeen zit, over een botpunt aan de buitenkant van de knie. Normaal gesproken zorgt een soort glad vetweefsel ervoor dat er niet te veel frictie ontstaat. Wanneer er toch te veel frictie ontstaat er irritatie en pijnklachten aan de buitenkant van de knie.

De klachten kunnen ontstaan door onder andere de volgende factoren:

  • Verkeerde looptechniek
  • O benen (door bijvoorbeeld schoeisel, scheve ondergrond)

 

HOE VAAK KOMT HET VOOR?

Het tractus illiotibialis frictie syndroom is een veel voorkomende blessure en komt vaak voor bij hardlopers en bergwandelaars.

BEHANDELING Tractus iliotibialis syndroom

Bij het tractus illiotibialis syndroom is er sprake van irritatie en kun je het beste de volgende stappen doorlopen:

  • Rust nemen (eventueel ondersteuning met medicatie in overleg met de huisarts)
  • Zo veel mogelijk om de klacht heen bewegen
  • Als het in rust goed gaat de belasting weer opbouwen
  • Omstandigheden verbeteren bijvoorbeeld houding

 

WAAROM fysiotherapie?

 Je kunt zonder verwijzing naar een fysiotherapeut als je vragen hebt over je klachten of herstel hiervan. We kunnen samen uitzoeken wat de oorzaak is van het ontstaan van je klachten en vervolgens een plan opstellen om te werken aan het herstel en het voorkomen van klachten in de toekomst. De behandelingen zullen bestaan uit bewegingsadviezen en oefeningen om je herstel te bespoedigen.

Vragen over Iliotibialis frictie syndroom? Of van je klachten af komen? Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur.