Triggerfinger
Het begon met een pijnlijke wijsvinger. Nu is er zelfs een zwelling te zien bij de overgang van je hand naar je wijsvinger en wanneer je je vinger wilt strekken gaat dit moeizaam en hapert je vinger. Het lijkt wel alsof het strekken steeds lastiger gaat en je vinger steeds pijnlijker wordt.
WAT IS een Triggerfinger?
Een triggerfinger wordt ook wel snapping finger, springvinger, hokkende vinger of knipmesvinger genoemd. De klachten beginnen vaak met een vervelend pijnlijk gevoel aan de basis van de vinger of duim, soms kan er zwelling zichtbaar of voelbaar zijn. Door een irritatie van de buigpees van de vinger of duim is er lokale zwelling en kan de pees niet meer goed door de peesschede (een tunneltje waar de pees door heen glijdt) bewegen. Vaak kan de pees in het begin met moeite nog wel door het tunneltje bewegen (de vinger hapert bij het strekken), maar ontstaat er steeds meer irritatie, er ontstaat een vicieuze cirkel van ontsteking, zwelling, haperen en opnieuw ontsteken. Als de klachten aan de duim zijn wordt het ook wel triggerthumb of springduim genoemd.
Symptomen die horen bij een triggerfinger zijn:
- Pijn bij de basis van de vinger
- De vinger hapert bij het strekken en schiet vervolgens in een keer door
- Er kan zwelling te zien of te voelen zijn bij de basis van vinger
- Soms lukt het strekken van de vinger niet meer
HOE VAAK KOMT HET VOOR?
Een triggerfinger komt het meeste voor bij kinderen jonger dan 6 jaar of mensen tussen de 40 en 70 jaar. Het wordt vaker gezien bij vrouwen dan bij mannen.
BEHANDELING Triggerfinger
Wanneer de klachten kort geleden zijn ontstaan is het verstandig om rust in te bouwen en de volgende stappen te volgen:
- Rust nemen (eventueel ondersteuning met medicatie in overleg met de huisarts)
- Zo veel mogelijk om de klacht heen bewegen
- Als het in rust goed gaat de belasting weer opbouwen
- Omstandigheden verbeteren bijvoorbeeld houding
Wanneer er geen verbetering optreedt kan er een injectie met ontstekingsremmers worden gegeven. In sommige gevallen wordt een operatie uitgevoerd.
WAAROM fysiotherapie?
Natuurlijk herstel duurt ongeveer zes weken. Na 10 dagen tot 3 weken mag je al duidelijk verbetering merken. Als je twijfels hebt of verbetering van de klachten uit blijven, kun je contact opnemen met een fysiotherapeut of huisarts. Je kunt zonder verwijzing bij een fysiotherapeut terecht. Indien de fysiotherapeut een andere behandeling nodig acht verwijst hij je door. Meestal is dit naar de huisarts.
De fysiotherapie behandeling zal bestaan uit adviezen over verstandig bewegen. En we zullen uitzoeken welke bewegingen en houdingen je beter tijdelijk kunt vermijden.
Vragen over Triggerfinger? Of van je klachten af komen? Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur.
Ervaar het Movitaleffect: zet vandaag de eerste stap naar meer grip op jouw leven!
Bij MoVital draait alles om samenwerking, waardigheid en zelfregie. Met onze unieke combinatie van fysiotherapie, vitaliteitstherapie en leefstijlverandering bieden we behandelingen die echte impact hebben en duurzame resultaten opleveren. Dit noemen wij het Movitaleffect.
Wacht niet langer! Ontdek hoe het Movitaleffect jouw leven kan verbeteren. Of je nu kiest voor een consult op locatie of online, wij staan klaar om samen met jou de eerste stap te zetten naar een leven vol vitaliteit, welzijn en persoonlijke ontwikkeling.