Voedselintolerantie
Wie is er niet dol op eten. Een gezellig hapje eten met vrienden of in het weekend culinaire maaltijden op tafel zetten is voor veel mensen echt een genot! Maar wat als je te kampen hebt met een voedselintolerantie? Kun je daar dan nog steeds genieten? Hoe weet jij namelijk welk product je niet goed kan verdragen?
Wat is voedselintolerantie
Zodra er voedsel gegeten wordt, worden er direct allerlei interne processen in gang gezet om het voedsel te verwerken. Een proces wat voor velen geen enkel probleem oplevert.
Echter is dit bij een voedselintolerantie helaas anders. Je krijgt na het consumeren van eten vrijwel direct een lichamelijke reactie. Het lichaam trapt op de rem wanneer er bijvoorbeeld: Lactose, gluten, noten of pinda’s worden gegeten. Er zijn meerdere oorzaken voor voedselintoleranties. Erfelijkheid, een mogelijke afwijking in de darm of eenzijdig eten zijn de meest voorkomende. Let op: het gaat hier over een intolerantie, geen allergie.
Vooral bij eenzijdig eten zien we op langer termijn dat het lichaam begint te protesteren. Wanneer we nagenoeg structureel ontbijten en middageten met brood, tussendoor een cracker nemen en ’s avonds een bord pasta eten is de kans vrij groot dat we in de problemen komen. De producten opzichzelfstaand leveren geen problemen op, de hoeveelheid daarentegen wel. Je lichaam heeft voor iedere productgroep een bepaalde ‘drempelwaarde’
Een drempelwaarde/ grens waarbij je lichaam geen klachten ervaart zolang het niet teveel is. Het structureel eten van producten uit dezelfde groep (granen, zuivel) zal op langer termijn voor klachten zorgen. De drempelwaarde daalt met als gevolg dat je lichaam eerder op rem zal trappen. Het gevolg: een voedselintolerantie.
Symptomen voedselintolerantie
Buikpijn
Overgeven
Misselijkheid
Buikkrampen
Diarree
Windergheid of veel last van lucht
Hoe vaak komt het voor?
Voedselintolerantie komt minder vaak voor dan men doorgaans denkt. Ongeveer 1 tot 3% van de volwassenen heeft er mee te kampen. Voor kinderen is dit percentage doorgaans iets hoger. Ongeveer 4 tot 6%.
Behandeling voedselintolerantie
In eerste lijn zal de huisarts ondersteuning bieden. Om (nog) meer grip op de situatie te krijgen kan een vitaliteitstherapeut uitkomst bieden. Werken aan een gezonde(re) leefstijl die men vooral kan volhouden is van groot belang.
- Symptomen dagboek bijhouden (welke klachten heb jij, wanneer, wat heb je gegeten)
- Voedingsscan afnemen (hoe ziet je dag of weekpatroon eruit)
- Sturen op variatie -> verminderen van schijnvariatie (zie voorbeeld)
- Veranderen vraagt focus
- Bewegen, slapen, stress en multitasking hebben invloed op de focus
- Leren volhouden
WAAROM Vitaliteitstherapie?
Binnen 3 sessies een duidelijk verklaring voor de bedreiging/ overbezorgdheid van je lichaam met daarbij een op maat gemaakt behandelplan
Geen verwijzing nodig van huisarts of ander (medisch) specialist. Belangrijke kanttekening: Ga altijd eerst naar de huisarts. Als de huisarts niets kan vinden (en er geen onderliggende medische klachten zijn) en je klachten blijven aanhouden dan gaan we graag kijken wat we voor je kunnen doen.
Een vitaliteitstherapeut is bekend met deze ziektes en werkt samen met jou aan de omliggende omgevingsfactoren om zo symptomen te minderen (basisbehoeften) ,dan wel mogelijke genezing te bewerkstelligen.
Samen werken we aan basisbehoeften: autonomie, binding en competentie
Autonomie
Eigen keuzevrijheid en datgeen doen wat jij wilt, leuk of belangrijk vindt
Binding (Sociale betrokkenheid)
Zijn er mensen in jouw omgeving waar jij terecht kunt (zonder last) en andersom?
Competentie
Wat gaat jouw gemakkelijk af, wat voor anderen moeilijk is?
Oplossingsgericht denken in plaats van zoeken naar pijn uit het verleden