Voorste kruisbandletsel

Tijdens de voetbaltraining gebeurde het, je maakt een wending en er knapte iets in je knie, Au! Je viel op de grond en toen je vervolgens op je been wilde steunen ging dat lastig. Je knie werd al snel dik. De pijn is inmiddels afgezakt maar wanneer je de trap op loopt, voelt het alsof je door je knie zakt.

WAT IS voorste kruisbandletsel?

De voorste kruisband zit in het midden van de knie en zorgt ervoor dat het onderbeen niet te ver naar voren schuift ten opzichte van het bovenbeen. Het zorgt voor stabiliteit van het kniegewricht.  Als er letsel is van de voorste kruisband wordt de knie instabiel en heb je het gevoel alsof je door je knie zakt. De band kan gedeeltelijk inscheuren of helemaal afscheuren, vaak gebeurt dit bij een onverwachte beweging van het lichaam waarbij de gebogen knie verdraaid wordt. Vaak voelt de patiënt iets knappen of ploppen in de knie en is er heftige pijn. De knie wordt vaak snel dik en je kunt moeilijk steunen op het aangedane been.

Symptomen die passen bij voorstekruisband letsel zijn:

 • Pijn (niet altijd)
 • Zwelling in de knie
 • Instabiliteit van de knie

HOE VAAK KOMT HET VOOR?

Een van de meest voorkomende knieblessures is een gescheurde voorste kruisband. Het komt vaak voor bij sporters. Voorste kruisband letsel kan op elke leeftijd ontstaan, maar komt het meeste voor bij mensen van 15 tot 35 jaar.

  BEHANDELING Voorste kruisbandletsel

  Als de kruisband gedeeltelijk is ingescheurd kunnen de klachten vaak worden verholpen door stabiliserende en spierversterkende oefeningen. Als de voorste kruisband volledig is gescheurd en het betreft een jonge actieve patiënt die veel instabiliteit ervaart kan de kruisband tijdens een operatie worden gereconstrueerd. Vaak gebeurt dit met een pees elders uit het lichaam (hamstrings).

   

  In de acute fase is het soms nodig om krukken te gebruiken en de volgende stappen de doorlopen:

  • Rust nemen (eventueel ondersteuning met medicatie in overleg met de huisarts)
  • Zo veel mogelijk om de klacht heen bewegen
  • Als het in rust goed gaat de belasting weer opbouwen
  • Omstandigheden verbeteren bijvoorbeeld houding

  WAAROM fysiotherapie?

  Wanneer je vragen hebt over de klachten of het herstel kun je contact op nemen met een fysiotherapeut of de huisarts. Je kunt zonder verwijzing bij een fysiotherapeut terecht. Tijdens de fysiotherapie behandeling zullen we tips en adviezen geven over goed en verstandig bewegen. We kijken welke bewegingen en houdingen je beter even niet kunt doen en welke oefeningen juist goed zijn.

  Vragen over Voorste kruisbandletsel? Of van je klachten af komen?

  Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur
  Online consult plannenOnline inloopspreekuur