Search
Close this search box.

Waarom eten we eigenlijk?

‘’Ik weet echt niet meer wat nu goed voor me is’’ Deze kreet horen we vandaag de dag steeds vaker. En terecht in onze ogen. Voeding is en blijft een enorm populair onderwerp waarin iedereen zijn of haar mening en eigen ervaringen klaar heeft staan. Wellicht kan onze vorige blog voeding en dieet je al direct iets meer duidelijkheid geven. Maar om hier op voort te borduren en om je gelijk wat praktische tips te geven is het handig om even terug te gaan naar het begin. Want wat is eigenlijk de reden(en) dat we eten?

Waarom eten?

Er zijn verschillende redenen waarom we eten. Wellicht kun je er zelf al een paar bedenken, maar laten we de meest belangrijke even toelichten.

1. Onderhoud
Voeding levert de benodigde energie zodat je kan leven en de dingen kan doen die je leuk vindt! Homeostase is de verzamelterm voor alle processen in je lijf die het lichaam onderhouden. Je lichaam streeft hier altijd naar het bereiken van evenwicht. Je kan dit vergelijken met een thermostaat in huis. Deze probeert de warmte in de woonkamer constant en evenwichtig te houden. Kortom: we eten voor de energievoorziening en om alle regelsystemen en processen op pijl te houden.

2. Verzadiging
Zodra er voedsel wordt gegeten zet je lichaam direct alle processen in werking. Tijdens dit proces wordt er een terugkoppeling naar je brein gegeven over de ‘volheid’ van de (vet)cellen. Je hongergevoel verdwijnt waardoor je het gevoel krijgt dat je verzadigd bent, of wat voor de meesten ook wel herkenbaar is, teveel hebben gegeten. In de volksmond ook wel bekend als ‘’de ogen groter dan de maag’’.

3. Beloning en genot
Hoe een product eruit ziet, de geur en de smakelijkheid zijn meerdere factoren die een rol spelen in (over)eten. Een herkenbaar voorbeeld is wellicht het niet over kunnen slaan van een toetje in een restaurant. Er lijkt immers altijd ‘plaats’ voor te zijn, ondanks dat we eigenlijk weten dat we vol zitten. Een ander voorbeeld is een glas wijn na een drukke dag werken, omdat je vindt dat je deze hebt verdiend. Beide voorbeelden zijn niet per definitie goed of fout, maar kunnen er wel voor zorgen dat we ongemerkt meer gaan eten.

4. Psychosociale factoren
Gewoontes, gezelligheid en emoties spelen een grote rol in deze groep. Het niet ‘kunnen weigeren’ van een gebakje omdat de persoon in kwestie uren in de keuken heeft gestaan. Met vrienden afgesproken en van te voren voorgenomen om maar één biertje te drinken. Of emoties in gevallen van stress of gezelligheid.  Allemaal voorbeelden waarin eten en overeten beïnvloed kan worden.

 

Gedrag en gewoontes

Zoals je je kunt voorstellen spelen de eet motieven, maar ook ons gedrag en gewoontes, een bijzonder grote rol in het (over)eten. Ons standpunt hierin is heel duidelijk. Het heeft geen zin om een dieet of voedingsplan te volgen als er niet op een duurzame manier wordt gestuurd op gedrag en gewoontes. Laten we juist hier op in gaan spelen en je een paar praktische tips meegeven zodat je zonder stress toch onbewust bezig kan zijn met voeding. De reden waarom ‘onbewust’  vetgedrukt is, is omdat 95% van ons gedrag onbewust is. Je focussen op de 5 procent die we bewust uitvoeren kost enorm veel moeite, energie en focus.

 

‘’Zien doet eten’’

Zodra je voeding ziet, wil je het eten. Dit noemen we triggers en leiden tot (over)eten. Door een paar simpele aanpassingen verminder je deze triggers waardoor je onderaan de streep al minder calorieën eet.

De keuken

Als jouw keuken gezellig is breng je er simpelweg te veel tijd door. Houdt eten zoveel mogelijk uit het zicht en zet de ‘verstandigere’ keuzes vooraan in de kast of lade.

De eetlocatie

Kleine aanpassingen in het servies kunnen al een wereld van verschil zijn. Denk hierbij aan kleiner servies waardoor je logischerwijs kleinere porties krijgt. Smalle en hoge glazen plus de deksels op de pannen houden voorkomen dat we sneller gaan overeten.

Nu hoor ik je denken: allemaal leuk en aardig die tekst, maar hoe ziet dit er in de praktijk uit. Nou zo: https://youtu.be/vGC7rhiNlUM Mogelijk biedt deze ludieke video je meer inzicht in de verschillende factoren.

 

Conclusie.

Er zijn meerdere redenen en factoren van invloed op het feit of we wel of niet eten, maar vooral op de hoeveelheid. Je lichaam de voeding geven die het verdient om te streven naar homeostase heeft de voorkeur. Het stelt je daarmee in staat om de dingen te doen die je leuk vindt om te doen. Denk hierbij aan tuinieren en het kunnen stoeien met de kids.

Het maakt daarmee de overige factoren niet per definitie fout, het kan er alleen voor zorgen dat er onder aan de streep meer wordt gegeten dan nodig. Deze blog in combinatie met de vorige blog geeft je voldoende tools en handvatten om te kunnen starten met het onderwerp.

Vind je het nu lastig om te starten, of om het uiteindelijk te kunnen volhouden? Neem dan eens contact met ons op. Of kijk eens naar ons cursusaanbod

Robin Sijbom is vitaliteitscoach bij MoVital. De opleiding tot vitaliteitscoach volgde hij bij Chivo kennisinstituut en deed daarnaast veel kennis en ervaring op bij MoVital onder leiding van vitaliteitstherapeut Peter Hagel. Onder het motto: Het is geen kwestie van positief denken, het is een kwestie van positief voelen helpt Robin graag mensen om meer uit hun leven te halen en de beste versie van zichzelf te worden.

Anderen bekeken ook: