Search
Close this search box.

Wat kan ik doen tegen eenzaamheid in deze tijd?

De fysiek vorm van contact valt weg en isolatie en eenzaamheid hebben daarmee hun intreden gedaan. Je kunt immers eenzaam zijn in je eentje, in een groep maar ook in een huwelijk. Het draait namelijk om het delen van een positieve emotie en oprechte interesse tonen in elkaar. Fysiek contact is hierin veelal de bevestiging, maar is zeker niet noodzakelijk.

Stel je voor, jij bent een hardwerkende moeder van 2 kinderen, werkt je een slag in de ronde in een gezellige lunchtent om alle rekeningen te kunnen betalen, maar dan… krijg je het nare bericht dat de horeca op slot gaat. Geen loon, wel kosten. Geen gezellige gasten meer. Even geen geweldige collega’s om je heen waar je altijd bij terecht kon, even nagenoeg helemaal niks. Het voelt plotseling allemaal wel heel erg stil en eenzaam. Maar hoe kan jij er voor zorgen dat je toch nog verbonden blijft?

Alleen maar niet eenzaam

Velen zijn van mening dat wanneer je fysiek contact hebt met familie, vrienden, collega’s of naasten je niet eenzaam bent of kunt zijn. Je hebt immers toch meer dan voldoende mensen om je heen? Hoe kun jij dan eenzaam zijn? Maar wat als de onderlinge relatie weinig waarde heeft, wat als je genegeerd wordt of niet het gevoel hebt dat je van toegevoegde waarde bent? Je voelt hem al aankomen. Eenzaamheid gaat verder dan het niet of nauwelijks hebben van sociale contacten. Je kunt namelijk eenzaam zijn in je eentje, in een groep, maar ook in een huwelijk. Het draait om verbondenheid, sociale verbondenheid wel te verstaan. 

‘’Het draait om het delen van een positieve emotie, fysiek contact is hierin de bevestiging”

Sociale verbondenheid

Net als eten, drinken en slapen heeft een mens nog tal van andere basisbehoeften. Één die ik met klem wil benadrukken is binding. anders gesteld: “sociale verbondenheid”. Als we dit verder gaan uitvergroten komen we uit bij twee belangrijke principes. (1) Het willen behoren tot een groep. We zijn immers sociale wezens en vinden het van cruciaal belang om bij een groep te horen. Kom je er zo ‘makkelijk mee weg’? Nee zeker niet. (2) Binnen deze groep willen we namelijk een toegevoegde waarde zijn. Het draait om sterke eigenschappen (competenties) die erkent en gewaardeerd worden. Maar hoe laten we dit tot uiting komen in deze bizarre, gekke tijd?

Koffie drinken, maar dan anders…

Nederland is een koffieland en dat is in deze crisis niet anders. Waar je voorheen koffie dronk met familie, vrienden, collega’s of buren doe jij dat nu wellicht alleen of met je gezin. Maar juist in deze tijd is het van belang verbonden te blijven met eerder genoemde personen. Zet een lekkere kop koffie voor jezelf, maak het jezelf comfortabel en ga (beeld)bellen. Toon oprechte interesse in elkaar en praat over leuke dingen. Wat houdt jou bezig?, Hoe komt de buurvrouw de dag door? Kan je opa of oma wellicht nog wat boodschappen gebruiken? Wanneer je dit dagelijks of wekelijks doet heeft het twee voordelen. (1) Je blijft oprecht verbonden met de nabije mensen om je heen, je deelt een positieve emotie en verkleint de kans op eenzaamheid.(2) Je vebindt mogelijk ook andere mensen met elkaar door te delen wat hen bezig houdt. Het zorgt voor wisselende gespreksstof met een heel mooi einddoel. verbonden blijven! 

Conclusie

In deze bizarre tijd is het van cruciaal belang om sociaal verbonden te blijven met de mensen in jouw omgeving. De fysieke vorm van contact valt weg en isolatie en eenzaamheid hebben daarmee hun intreden gedaan. Je kunt immers eenzaam zijn in je eentje, in een groep maar ook in een huwelijk. Het draait namelijk om het delen van een positieve emotie en oprechte interesse tonen in elkaar. Fysiek contact is hierin veelal de bevestiging, maar is zeker niet noodzakelijk. Investeer in je sociale contacten en investeer in de onderlinge relatie! 

Robin Sijbom is Vitaliteitstherapeut bij MoVital. Ik Leer je de tools en vaardigheden om zelfredzaam en weerbaarder te zijn zodat je meer uit jezelf, je sport of je werk kunt halen.” 

 

Anderen bekeken ook: