Search
Close this search box.

Ziekte van Bechterew

Ziekte van Bechterew

 

Het begon met lage rugklachten met uitstraling naar het bovenbeen. Bijna iedereen heeft wel eens rugklachten en dat gaat vaak ook wel weer vanzelf over. Maar inmiddels zijn er een paar maanden voorbij en is de rugpijn nog steeds aanwezig. De pijn zorgt ervoor dat je wakker blijft en in de ochtend erg stijf bent. Naarmate de dag vordert neemt de stijfheid en pijn af. Naast de rugklachten heb je ook een peesontsteking en een oogontsteking gehad. De huisarts heeft je doorgestuurd naar de reumatoloog en na onderzoek bleek: de ziekte van Bechterew.

WAT IS de ziekte van Bechterew?

De ziekte van Bechterew behoort tot de categorie specifieke rugklachten en is een aandoening waarbij de wervelkolom, het bekken en gewrichten gaan ontsteken. Het kraakbeen en het bot raakt beschadigd door de ontstekingen en hierdoor wordt kraakbeen omgezet in bot. Het gevolg hiervan is toenemende stijfheid in de rug.

De ziekte kan bij iedereen een ander verloop hebben, maar bij iedereen is er sprake van pijn en stijfheid in de rug. Vaak begint het onder in de rug en breidt zich later verder uit naar de bovenrug. Andere symptomen die kunnen passen bij de ziekte van Bechterew zijn: 

  • Pijn en stijfheid van de lage rug, bil en heupen
  • Klachten in andere gewrichten
  • Ontstekingen van ogen, huid, pezen of darmen
  • Vermoeidheid
  • Vergroeiing van de wervelkolom
  • Moeite met ademhalen
  • Vermindering van de klachten door beweging

Uiteindelijk zal een reumatoloog de definitieve diagnose stellen. Naast de ziekte van Bechterew wordt het ook wel ankyloserende spondylitis en spondylitis ankylopoetica genoemd.

HOE VAAK KOMT HET VOOR?

1 op de 500 mensen heeft de ziekte van Bechterew. De ziekte openbaart zich tussen het 15e en 35e levensjaar. Vaak komt het bij meerdere familieleden voor, erfelijkheid lijkt hierbij een rol te spelen. Een andere mogelijke oorzaak ligt in eerder doorgemaakte infecties, het imuunsysteem kan daarna verstoord raken en zich richten tegen het gezonde weefsel. Echter zijn de precieze oorzaken nog niet bekend.

WAT TE DOEN bij de ziekte van Bechterew?

Bechterew is helaas niet te genezen. Met medicatie kan wel de stijfheid en de pijn verminderd worden. Daarnaast is het erg belangrijk om in beweging te blijven en oefeningen te doen.

Belangrijke actiepunten zijn:

  • In overleg met een reumatoloog medicatie
  • Het behouden en/of vergroten van de beweeglijkheid
  • Verbeteren van de houding
  • Omstandigheden verbeteren, bijvoorbeeld houding

 

WAAROM fysiotherapie?

De fysiotherapeutische behandelingen zullen gericht zijn op het verbeteren van de houding, het behouden en/of vergroten van de beweeglijkheid en dus het ziekteproces zoveel mogelijk te remmen.

Vragen over Bechterew? Of je beweeglijkheid verbeteren? Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur.