Ziekte van Quervain 
Sinds een aantal weken wordt de pijn in je onderarm steeds erger. Het begon met het tillen van je kindje maar het is nu ook pijnlijk als je dingen wilt vastpakken of bij het maken van een vuist. Je onderarm aan de kant van je duim is opgezet en pijnlijk als je er aan komt.

WAT IS Quervain?

Bij de ziekte van de Quervain is er een irritatie van de peesschede aan de duimzijde van de pols. Een peesschede is een soort kokertje om de pezen die zorgt dat er zo min mogelijk wrijving van de pees is. De klachten ontstaan meestal door overbelasting van de hand en duim zoals bijvoorbeeld langdurig breien, in de tuin werken, racketsport of jonge moeders die hun baby veel vasthouden. De pijn zit aan de duimzijde van de onderarm.

Symptomen die horen bij de ziekte van de Quervain zijn:

 • Pijn bij de duimzijde van de onderarm
 • Zwelling ter hoogte van de peesschede
 • Pijn bij het buigen en strekken van de duim en met grijpen en wringen
 • Een doof gevoel in de duim en mogelijk de wijsvinger
 • Een knappend geluid of gevoel tijdens het bewegen van de hand of duim

HOE VAAK KOMT HET VOOR?

Het komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen en vooral bij mensen tussen de 30 en 50 jaar. Het wordt vaker gezien bij mensen die reuma of suikerziekte hebben of zwanger zijn.

  BEHANDELING Ziekte van Quervain

  • Rust nemen (eventueel ondersteuning met medicatie in overleg met de huisarts)
  • Zo veel mogelijk om de klacht heen bewegen
  • Als het in rust goed gaat de belasting weer opbouwen
  • Omstandigheden verbeteren bijvoorbeeld houding

  WAAROM fysiotherapie?

  Natuurlijk herstel duurt ongeveer zes weken. Na 10 dagen tot 3 weken mag je al duidelijk verbetering merken. Als je twijfelt of het herstel uitblijft is het goed om contact op te nemen met een fysiotherapeut of huisarts? 

   Tijdens de fysiotherapeutische behandeling zullen we gaan kijken welke bewegingen je beter even kunt vermijden en wat juist wel goede bewegingen en houdingen zijn. Je zult tips en adviezen krijgen over verstandig bewegen en we zullen specifieke oefeningen doornemen.

   

   

  Vragen over de ziekte van Quervain? Of van je klachten af komen?

  Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur
  Online consult plannenOnline inloopspreekuur