Search
Close this search box.

Ziekte van Dupuytren

Ziekte van Dupuytren

 

Het begon met een hard knobbeltje aan de binnenkant van de hand, dit was niet pijnlijk en ik ondervond er geen hinder van. Nu zijn we een jaar verder en in de loop van de tijd zijn er meerdere knobbeltjes ontstaan en kan ik mijn ringvinger niet meer volledig strekken.

WAT IS Dupuytren?

Bij de ziekte van dupuytren groeit en verdikt het bindweefsel onder de huid van de handpalm en vingers. De plekken waar verhardingen of knobbels ontstaan worden noduli (knobbeltje) genoemd. Doordat er steeds meer verhardingen ontstaan vormt zich een bindweefselstreng. Dit kan ervoor zorgen dat de vinger in een buigstand getrokken wordt en niet meer gestrekt kan worden. De oorzaak voor het ontstaan van de ziekte is nog niet bekend.

 

Symptomen die horen bij de ziekte van Dupuytren zijn:

  • Harde knobbels of strengen in de handpalm
  • In de loop van maanden tot jaren kunnen de handpalm en vingers kromtrekken waardoor strekken niet meer mogelijk is
  • Soms is er verminderd gevoel in de vingers doordat een zenuw bekneld raakt

 

De ziekte is in te delen in verschillende gradaties:

  • graad 1: een verdikte nodule of bindweefselstreng in de handpalm
  • graad 2: zoals graad 1 + lichte beperking in het strekken van de vinger
  • graad 3: forse beperking in het strekken van de vinger

 

HOE VAAK KOMT HET VOOR?

Deze aandoening komt voornamelijk bij mensen voor met een blanke huidskleur. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en meestal komen de klachten voor bij mensen ouder dan 30 jaar. Verder hebben mensen met suikerziekte, alcoholisten, rokers en lever patienten een verhoogd risico.

BEHANDELING Dupuytren

De ziekte van Dupuytren is niet te genezen.

In sommige gevallen wordt geprobeerd om het weefsel met een injectie te verweken en vervolgens wordt de verharding losgetrokken. Ook kan er tijdens een operatie het verharde weefsel worden weggehaald of worden losgemaakt. Voor alle behandelingen geldt echter dat na verloop van tijd de klachten weer terug komen.

WAAROM fysiotherapie?

In het verleden werd de krom staande vinger gerekt, maar nieuwe wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat dit juist uit den boze is en de klachten erger kan maken. De fysiotherapeutische behandeling is erop gericht om uit te zoeken welke bewegingen en houdingen je beter tijdelijk kunt vermijden en ook krijg je advies over verstandig bewegen en specifieke oefeningen. Daarnaast kunnen we de omstandigheden van omliggende gewrichten en spieren optimaliseren.

Vragen over Dupuytren? Of van je klachten af komen? Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur.