Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zweepslag van de kuit

Zweepslag van de kuit

Tijdens een bootcamp training rende je tegen je heuvel op en ineens voelde het alsof er iemand een steentje tegen je kuit gooide. De training afmaken kon je wel vergeten, want lopen was niet te doen door de pijn. Van je trainer heb je gehoord dat dit de veelvoorkomende blessure zweepslag is.

WAT IS Zweepslag in de kuit?

Bij een zweepslag ontstaat er een scheur in het spierweefsel tijdens het krachtig aanspannen van de kuitspier.  Vaak spant de spier plotseling zeer krachtig aan tegen grote weerstand.

 

Symptomen die horen bij een zweepslag zijn:

  • Een scherpe pijn in de kuit nadat het gebeurd is
  • Lopen gaat niet of is erg pijnlijk
  • Druk en rek op de kuit is pijnlijk
  • Er kan een bloeduitstorting ontstaan in de dagen na het ontstaan van de spierscheuring

 

HOE VAAK KOMT HET VOOR?

Een zweepslag in de kuit is een veel voorkomende blessure. In Nederland krijgen meer dan 70.000 mensen per jaar deze blessure.  Vaak treedt het op tijdens het sporten. Het kan voelen alsof er iemand een steentje tegen je kuit aangooit of alsof er iemand met een zweep tegen je kuit aan slaat.

 

BEHANDELING zweepslag in de kuit

  • Rust nemen (eventueel ondersteuning met medicatie in overleg met de huisarts)
  • Zo veel mogelijk om de klacht heen bewegen
  • Als het in rust goed gaat de belasting weer opbouwen
  • Omstandigheden verbeteren bijvoorbeeld houding

 

WAAROM fysiotherapie?

Natuurlijk herstel duurt ongeveer zes weken. Na 10 dagen tot 3 weken mag je al duidelijk verbetering merken. Is dit niet het geval of heb je twijfels?  Neem contact op met een fysiotherapeut of huisarts.  Voor informatie en advies kun je zonder verwijzing terecht bij een fysiotherapeut

De fysiotherapeutische behandeling is erop gericht om uit te zoeken welke bewegingen en houdingen je beter tijdelijk kunt vermijden en ook krijg je advies over verstandig bewegen en specifieke oefeningen.

Vragen over Zweepslag? Of van je klachten af komen? Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur.