Chronische pijn
Je staat er ’s ochtends mee op en gaat er ’s avonds mee naar bed. Een constant zeurende en aanwezige pijn. Na tal van medische onderzoeken in de vorm van bloedonderzoek, röntgenfoto, MRI en meerdere medisch specialisten verder, wordt er (nog steeds) geen aanwijsbare oorzaak gevonden. Je start uiteindelijk met allerlei therapievormen waarvan het gewenste en verlichtte effect doorgaans helaas maar van korte duur is. Je krijgt uiteindelijk het advies om het te accepteren en er mee te leren leven. Je krijgt de diagnose ‘chronische pijn’ die veelal onder de categorie ALK, Aanhoudende Lichamelijke Klachten) wordt geschaard.
Je wordt niet gehoord, wordt van het kastje naar de muur gestuurd en krijgt het advies: ‘Accepteer het en leer er mee leven’ Dit vraagt een compleet en integrale aanpak, Vitaliteitstherapie!
Chronische pijn, wat is er concreet over bekend?
Wat is chronische vermoeidheid en wat kun je er aan doen?
1) Wanneer is er sprake van chronische pijn?
- Chronische vermoeidheid is langer aanwezig dan 12 weken
- In veel gevallen is er geen duidelijk, aanwijsbare oorzaak voor de klachten
- Klachten zijn nagenoeg constant aanwezig
- Klachten houden 12 weken of langer aan
- Brandende of scherpe stekende pijn
- Suboptimaal functioneren (werk, prive)
- Verminderde fysieke activiteiten
- Verminderde sociale activiteiten
- Slaapproblemen
- Wisselende stemming
2) De pijn heeft invloed op je gemoedstoestand. Je hebt het gevoel dat je de vele problemen in jouw leven niet meer aankunt. Je voelt je machteloos, alsof je geen grip meer heeft op jouw situatie. Alsof je de controle over jouw leven verliest. Je bent aan het overleven!
3) Het lukt je niet meer om jouw gewone dagelijkse bezigheden goed te blijven doen. Bijvoorbeeld op jouw werk, thuis, in jouw contacten of in het verkeer.
Je lichaam ervaart een bedreiging. Er is nog steeds sprake van ‘code rood’ terwijl de daadwerkelijke storm al enige tijd is gaan liggen
Hoe vaak komt het voor?
Gemiddeld heeft 1 op de 5 volwassenen last van chronische pijn. Van deze groep heeft maar liefst 34% een pijnscore 8 (schaal van 1- 10) Het geeft daarmee weer hoe groot en ingrijpend deze klacht is.
Wat is chronische pijn?
Pijn en stijfheid zijn een beschermingsmechanisme van ons lichaam. Het is hierbij een constante schakeling tussen ‘functionele reacties’ van je lichaam en overbezorgdheid. Je lichaam beoordeelt het gevaar door een voorspelling op basis van eerdere ervaringen, verwachting en gevoelssensoren.
Concreet: Je zit gezellig met familie of vrienden bij de vuurkorf. Je merkt dat er een blok hout precies op de rand ligt en wilt voorkomen dat deze op de grond valt. Zonder na te denken reik jij je hand richting het vuur. Voordat jij überhaupt bij het blok hout komt geef jouw lichaam je pijn met als gevolg dat jij je hand terugtrekt. Dit is een volstrekt normale reactie, waarbij je lichaam handelt uit bescherming, bescherming dat er daadwerkelijk iets gebeurt.
Helaas is deze voorspelling van een dreigend gevaar vaak onjuist en het beschermingssysteem is daarmee verkeerd afgesteld. Jouw lichaam is niet overtuigd dat het veilig genoeg is en zal veel bestempelen als een gevaar. Het lichaam ervaart het nog steeds als een ‘code rood’ terwijl de storm al is gaan liggen.
De pijn is hiermee vele malen heftiger dan dat je zou mogen verwachten van de prikkel en kan zich verspreiden buiten het pijnlijke of aangedane gebied. Iedere prikkel wordt gezien als gevaar. Je lichaam wacht niet op de juiste feedback, reageert heel snel, maar ook heel onnauwkeurig. De uitkomst: chronische pijn. Je lijf dient opnieuw geprogrammeerd te worden.
Hoe nu verder?
- Voorkom het onnodig irriteren van je lichaam. Je brein is overbezorgd en is zoekende naar veiligheid.
- Vitaliteitsweb voor inzicht in jouw vitaliteit en (verborgen) stressoren
- Ontspanning en slaapplan afgestemd op jouw biologische ritme
- Slaapomgeving (anders) inrichten
- Slaaprovers in kaart brengen, Wat weerhoudt jou van je nachtrust?
- Ontdek hoe op: https://movital.nl/slapen/
- Antwoord op de vraag wat jij echt belangrijk vindt
- Eigen plan (draaiboek) voor een goed leven met eigen levensdoelen.
- Beweeg binnen je mogelijkheden (zoek vrienden op, maak uitstapjes)
Geeft een positief effect en zorgt letterlijk dat je leeft waardoor je minder bezig bent met de pijn/de klacht (overleven) - Werkend aan een autonoom (eigen keuzevrijheid) en zinvol leven, zelfs wanneer de klachten niet afnemen.
Is chronische pijn te behandelen?
Misschien kunnen we chronische pijn niet volledig behandelen. Sterker nog, daar is een vitaliteitstherapeut in de basis ook niet op gericht. We zijn gericht op accepteren en activeren. We kunnen wel symptomen minderen, eventueel leren accepteren, jouw omgeving gericht gebruiken, inzicht krijgen en helpen te werken aan een vitaal leven. Controle herwinnen!
Waar sta je en wat is de voortgang (meten)?
Wij hebben gekozen voor een methode, waarbij een vragenlijst ook aangeeft welke gerichte behandeling meest passend is. Een op maat gemaakt plan. Wij maken gebruik van een vragenlijst afkomstig uit Zelfbeschikkingstheorie (ZDT), een wetenschap binnen de psychologie. De uitkomst van deze vragenlijst geeft een concreter en persoonlijker plan van aanpak. Daarnaast maken we gebruik van de CSI vragenlijst. Hiermee kunnen we pijn classificeren en kunnen we nog gerichter gaan behandelen
Onze aanpak
- Zo veel mogelijk om de klacht heen bewegen, in een vorm die jij leuk vindt!
- In de basis niet gericht op genezen, maar op accepteren en activeren
- Werken aan het bedreigingsniveau van het lichaam kan mogelijk de symptomen wel verminderen.
- Werken vanuit je kracht en het gewricht laten bewegen door ‘het midden’
- Veilig (blijven) bewegen om daarmee het systeem te herprogrammeren (Uit de comfort zone)
- Pijnscore 4 (schaal 1-10) Pijn wordt hiermee fysiek zichtbaar in het gezicht.
- Onderhandelen met je lichaam. Bedreiging en/of overbezorgdheid laten controleren /laten afnemen.
- Overige bedreigingsfactoren in kaart brengen zoals:
autonomie, binding, competentie, bewegen, slaap en natuur
Werken aan een autonoom en zinvol leven, zelfs wanneer de klachten aanwezig blijven.
Meet vitaliteit met ons vitaweb
Vitaliteitstherapie?
Vitaliteitstherapeuten Robin en Peter leggen uit hoe een vitaliteitstherapie bebehandeling jou van overleven naar leven helpt.
Van verkennen, veranderen naar volhouden.
Een vitaliteitstherapeut helpt jou om te varen met een heldere bestemming (LEVEN) in plaats van gefrustreerd stressvol hozen (OVERLEVEN). Verken en leer doelstellingen volhouden, obstakels als vermoeidheid, angst of pijn te overwinnen en beter te worden in stress.
BEWEEG – LEER – LEEF
reserveer vandaag nog een afspraak