Search
Close this search box.

Beïnvloedt slaap jouw functioneren op het werk?

Niet iedereen heeft een ‘standaard’ negen tot vijf baan en is het niet ongewoon dat iemand tot laat in de avonden, of wellicht zelfs ’s nachts aan het werk is. Dit doet inbreuk op ons slaapritme. Daar komt de komst van blauw licht op smartphones en tablets, ploegendiensten en zelfs ouderschap bij. Dit zijn voorbeelden die er voor kunnen zorgen dat ons ritme nog meer wordt verstoord. Velen van ons zijn groot gebracht met de drie R’s. We hebben het hier over "Rust", "Regelmaat" en "Reinheid". Vooral rust en regelmaat zijn hier in het geding aangezien het lastig word om deze te waarborgen in deze hectische en wisselende maatschappij. De grote vraag die heerst is natuurlijk of het verstoren van ons slaapritme invloed heeft op onze gezondheid, welbevinden of gemoedstoestand. Heeft het invloed op jouw vitaliteit?

De vitale organisatie: Energierijk!, zelfs in de ploegendienst!

Niet iedereen heeft een ‘standaard’ negen tot vijf baan en is het niet ongewoon dat iemand tot laat in de avonden, of wellicht zelfs ’s nachts aan het werk is. Dit doet inbreuk op ons slaapritme. Daar komt de komst van blauw licht op smartphones en tablets, ploegendiensten en zelfs ouderschap bij. Dit zijn voorbeelden die er voor kunnen zorgen dat ons ritme nog meer wordt verstoord.

Velen van ons zijn groot gebracht met de drie R’s. We hebben het hier over “Rust”, “Regelmaat” en “Reinheid”. Vooral rust en regelmaat zijn hier in het geding aangezien het lastig wordt om deze te waarborgen in deze hectische en wisselende maatschappij. Wil je meer inhoudelijke informatie over het nut van slapen? Lees onze vorige blog: https://movital.nl/slapen/. De grote vraag die heerst is natuurlijk of het verstoren van ons slaapritme invloed heeft op onze gezondheid, welbevinden of gemoedstoestand. Heeft het invloed op jouw vitaliteit?

 

Slapen maakt wie jij bent

Een nacht slecht slapen is voor velen herkenbaar. Je bent de dag erop vermoeid, kampt met concentratieproblemen, hebt een korter lontje en zit meerdere malen te gapen op de werkvloer. Een duidelijke weerspiegeling van dagen waarop je slecht hebt geslapen. Eenmalig slecht slapen kun je vaak nog verbloemen, langdurig wordt het lastiger.

Werknemers met een regelmatig slaappatroon kunnen deze (ongewenste) gevolgen doorgaans makkelijker inlossen dan mensen met onregelmatige of zelfs 24 uurs diensten. Er valt namelijk simpelweg niet te wennen aan te weinig slaap. Uiteraard heeft de een meer slaap nodig dan de ander, maar vroeg of laat breekt het een keer op. Laat slaap niet aan toeval over en krijg zoveel mogelijk grip op de factoren waarin jij zelf een rol kan spelen.

Ook als manager of bedrijfsleider kun je een rol spelen. Uitgaande dat een manager verantwoordelijk is voor het energie level op de werkvloer. Zijn wij van mening dat de manager hier ook iets mee moet doen. Wil je weten wat een manager kan doen? Neem dan contact op met Peter Hagel voor onze strategisch vitaliteitsmanagement programma’s. Zorg dus dat jij als manager van een bedrijf zorg draagt voor jezelf, maar ook voor je medewerkers.

Slaap heeft invloed op wie jij bent, samenwerkt en hoe je presteert. Het verdient verantwoorde aandacht en een plan. Maar hoe ga je hier invulling aan geven?

 

De praktijk

Zoals eerder vermeld maakt slapen wie jij bent. Zo kan het voorkomen dat een collega kortaf reageert waar dit voorheen nooit het geval was. Vervolgens vergeet hij een belangrijke, onderlinge afspraak en verzuimt hij om zijn eigen gereedschap op te ruimen. In het ergste geval maakt hij ongewone fouten die anderen in onveilige posities brengen waar ze liever niet willen komen. Allemaal voorbeelden die heel duidelijk de effecten van slecht slapen laten zien.

Gaandeweg komt de kreet: ‘’ben je met het verkeerde been uit bed gestapt’’? regelmatig voorbij. En zeker niet zonder reden. Je collega mist namelijk scherpte, is niet geconcentreerd en valt daardoor terug in oude gewoontes. Zo zie je heel duidelijk hoe dit effect heeft op wie jij bent en op wat je doet, dan wel niet doet.

Slapen is een niet te onderschatten factor waar jij ook invloed op hebt. Maar hoe gaan we hier, zonder al te veel moeite al direct mee starten? Wat zou je bijvoorbeeld kunnen doen als je een nachtdienst hebt. Ten eerste dien je, vooral na een nachtdienst je eigen slaap te beschermen. Dit houdt in dat je kenbaar maakt richting familie en vrienden dat je slaapt. Dat eventuele pakketjes bij de buren worden bezorgd en dat je duidelijke afspraken maakt over wie de kinderen naar school brengt. Op deze wijze kun je ongestoord werken aan je herstel. Want je bent immers wat je slaapt.

 

Duurzame inzetbaarheid

Binnen een organisatie streven we naar duurzame inzetbaarheid, waarbij de medewerkers betrokken zijn. Dit heeft als positief gevolg dat ze beter voor zichzelf, maar ook voor anderen gaan zorgen. Slaap heeft een effect op beide en is een van de aandachtsgebieden voor jouzelf en de manager.  We geven tools en handvatten waarmee jouw kwaliteit van slapen een boost krijgt. Slapen en bijslapen (dutjes) vallen deels te plannen en moeten daardoor niet aan het toeval overgelaten worden. Kunnen ontspannen, een goede slaapomgeving en het verminderen van slaaprovers zijn belangrijke aspecten! Door de kennis te bundelen komen we tot een slaapplan dat is afgestemd op jouw levensstijl. Dit gaat je helpen om het beste uit jezelf en uit de organisatie te halen!

 

Conclusie

Duurzame inzetbaarheid voor jezelf maar vooral voor je medewerkers gaat verder dan alleen ‘’op tijd naar bed gaan’’ Het gaat om het feit dat we slapen niet aan het toeval over laten. Een slaapplan opstellen die rekening houdt met de verschillende leefstijlen is van essentieel belang. We stellen met de kennis van beide partijen een slaapplan op die zowel voor de individu, als voor de organisatie van groot belang kunnen zijn. Iedere organisatie heeft baat bij een volledig scherp en geconcentreerd team!

Mensen bewust laten worden van gewoontes en gedrag speelt een belangrijke factor in onze aanpak. Met de tools die ze krijgen wordt het op een duurzame manier omgebogen naar aangepast, gewenste gewoontes. Dit leidt tot duurzame inzetbaarheid voor alle functies. Zodra je namelijk meer grip krijgt op slapen, vergroot je de vrijheden en mogelijkheden voor iedereen! Je krijgt meer energie om ook naast het werk meer uit het leven te halen!

Kampen mensen binnen jouw organisatie ook met een slechte nachtrust? En zou je graag willen zien dat men energierijker en met meer scherpte op de werkvloer staan? Neem dan contact met ons op: https://movital.nl/afspraak/ en we leggen je graag alle mogelijkheden voor!

Robin Sijbom is vitaliteitscoach bij MoVital. De opleiding tot vitaliteitscoach volgde hij bij Chivo kennisinstituut en deed daarnaast veel kennis en ervaring op bij MoVital onder leiding van vitaliteitstherapeut Peter Hagel. Onder het motto: Het is geen kwestie van positief denken, het is een kwestie van positief voelen helpt Robin graag mensen om meer uit hun leven te halen en de beste versie van zichzelf te worden.

Anderen bekeken ook: