
Bij het afnemen van een vitaliteitstraject krijg je bij ons een bellenblazer. Waarom een bellenblazer? Als ik een bellenblazer cadeau geef, ontstaat er spontaan een glimlach. Daarbij gelijk de vraag: “Waarom?”. Alleen al om die glimlach hebben wij gekozen voor dit presentje. Het herinnert je weer aan spelen en roept bij veel mensen vreugde op. In het moment bezig zijn met bellenblazen en je gedachten laten gaan. Naast het oproepen van de positieve emoties is bellenblazen een oefening om gecontroleerd te ademen. Juist het goed ademhalen is de basis van onze visie!
Ademhaling, de basis!
Ademhalen kun je zien als de basis van goed bewegen. Ik heb het dan vooral over buikademhaling, het zorgt dat we een juiste balans hebben tussen zuurstof en CO2, geeft stabiliteit in de rug, zorgt voor beweeglijkheid in de bovenrug, ondersteunt darmperistaltiek, doorbloeding in de benen etc.. Het staat in verbinding met ons hele lichaam en systemen die ervoor kunnen zorgen dat we kunnen bewegen, ons (centrale) zenuwstelsel.
Vooral de link met ons centrale zenuwstelsel is interessant. Ademhalen is een deel van ons zogenaamd autonoom zenuwstelsel. Dit autonome zenuwstelsel regelt alle onbewuste processen in ons lichaam, zoals ademhaling, hartslag, vlakke spierspanning, spijsvertering etc. Deze kun je vervolgens onderverdelen in een sympathisch (actie) en parasympatisch (rust/herstel) systeem.
Hartritme variatie
Het sympathische systeem kun je vergelijken met een gaspedaal van de auto, het parasympatische systeem met een rempedaal. Wanneer je alleen gas geeft vlieg je uit de eerste de beste bocht. Bij alleen remmen kom je niet verder. Het intrappen van beide tegelijk, zorgt ervoor dat de motor doorbrandt en oververhit raakt. Beide moeten op elkaar afgestemd zijn en afwisselend werken. Het handhaven van een ritme maakt deze afstemming makkelijker. Dit zie je terug in je zogenaamde hart ritme variatie (HRV). Je HRV zegt iets over de versnelling en flexibiliteit van je hartslag en je zenuwstelsel. Het ene moment klopt je hart sneller (gaspedaal) en andere moment juist langzamer (rempedaal). Hoe meer flexibiliteit /variatie je hebt, des te meer ruimte je hebt om te kunnen reageren op stressoren.
Heel erg versimpeld kun je zeggen: als je het rem- of gaspedaal maar een heel klein beetje kunt intrappen (weinig flexibiliteit) hoeft er maar iets te gebeuren en ….boem… . Anders gezegd je hebt een “kort lontje”.
Alles heeft een ritme
Dit geldt niet alleen voor je hart. Het geldt voor alle organen. Je zou alle processen en organen kunnen zien als een groot orkest (samenspel). Het klinkt vaak mooier als alle muzikanten (organen) tegelijk sneller en langzamer spelen. Maar niet over al deze processen heb je direct controle, met uitzondering van je ademhaling. Als je er niet over nadenkt gaat het automatisch. Toch kun je het wel bewust beïnvloeden. Via de ademhaling maak je een brug met alle bijhorende systemen en processen van het autonome zenuwstelsel. Hiermee is de ademhaling de aangewezen muzikant (dirigent?) om het ritme te beïnvloeden.
Juist door een bewuste en rustige ademhaling wordt duidelijk wanneer je het gas- of rempedaal moet bedienen. Er ontstaat een muzikaal en ritmisch samenspel.
Wat zijn de voordelen?
Door bewust en rustig te ademen via je buik, met de nadruk op uitademen, geef je het lichaam de mogelijkheid goed te herstellen. Je benadrukt het parasympatische systeem voor herstel. Het advies is dan ook om een paar maal per dag vijf minuten de tijd te nemen voor rust en ontspanning.
Voorbeeld ademhalingsoefening:
Ga in een ontspannen houding zitten of liggen en concentreer je op je buikademhaling. Het kan je helpen door bewust je handen op je buik te leggen. Probeer volgens het volgende schema te ademen.
- Adem 2 seconden in en 4 seconden uit, herhaal dit 5 maal
- Adem 3 seconden in en 6 seconden uit, herhaal 5 maal
- Tot slot; Adem 4 seconden in en 8 seconden uit, herhaal 10 maal
De oefening kenmerkt zich door een verdubbelde tijd voor uitademen en daarmee een kalmerend effect. Deze oefening vormt de basis en is snel en nagenoeg overal toepasbaar. Naarmate je meer getraind raakt, kun je vaak stap 1 en soms ook stap 2 overslaan.Een andere manier is….. bellenblazen met een glimlach!
- Zie binnenkort ook ons blog: bellenblazen bij stress
Leren hoe je stress kunt managen, meer energie en kracht kunt krijgen voor gezondheid, sport, werk of persoonlijke ontwikkeling? Neem contact op met een van onze vitaliteitscoaches: Laura of Robin. Of als u ons contactformulier invult, nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.
Opgave of informatie vitaliteitscoach
Anderen bekeken ook:
“Het lukt mij niet om een oefening te blijven doen”
Waarom houd ik het niet vol? Dat komt omdat wij eigenlijk 95% van ons gedrag gedurende de dag onbewust doen. Het klinkt heel veel, maar wij denken niet meer over elke handeling na. We doen het gewoon. Vergelijk je eerst rijles maar is met hoe je nu autorijdt. Nu denk...
Onverklaarbare Lichamelijke Klachten, waar kan ik in deze tijd terecht?
SOLK patiënten hebben te kampen met klachten die onverklaarbaar zijn, maar wel degelijk aanwezig zijn!
Men wordt niet gehoord, voelt zich volledig onbegrepen of krijgt teleurstelling op teleurstelling omdat er na grondig, medisch onderzoek, geen verklaarbare oorzaak voor de klachten gevonden wordt
Dry needling helpt, maar wat kan ik zelf doen aan mijn rugpijn
Na een paar fysiotherapie behandelingen met dryneedling kan ik er weer tegen aan. Maar…. het komt nooit uit. Terwijl ik het heel druk heb. Kan het niet anders? Ik hoorde mijn buurvrouw laatst zeggen dat ze gewoon een paar oefeningen doet en zo weer klachtenvrij is. Ze hoeft niet eens langs de fysiotherapeut. Zelfbehandeling bij rugpijn kan dat? De McKenzie methode biedt een oplossing.