We leven in een maatschappij waarin we het grootste gedeelte van de dag zitten of eenzijdig bewegen. Beide hoeven op het eerste oog geen problemen op te leveren. Maar helaas zien we dat dit vandaag de dag wel steeds vaker het geval is. In onze vorige blog https://movital.nl/zorg-voor-jezelf-blijf-in-beweging/ vind je vijf, eenvoudige, laag belastende oefeningen die je als positieve tegenhanger kan gebruiken. Is dit nog niet genoeg voor je? Lees dan vooral deze blog en ga volledig de diepte in met betrekking tot beweging op gewrichtsniveau
Gezondheid van het gewricht
We weten, of worden er via meerdere wegen aan herinnerd dat algehele beweging van cruciaal belang is voor je lichaam. Zo houdt het bijvoorbeeld alle interne regelsystemen op peil, zorgt het voor focus en verhoogt het je wilskracht. Maar hoe ziet dit eruit op gewrichtsniveau? Is het halen van deze algehele vorm van beweging, de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) of drie per week naar de sportschool, voldoende voor onze gewrichten? Het antwoord is vrij duidelijk, Het vergt een specifiekere aanpak.
Net als dat we aandacht hebben voor ons uiterlijk, dienen we ook aandacht te hebben voor onze gewrichten. Een gewricht aandacht geven, betekent namelijk niks anders dat je hem beweegt, uitdaagt en voldoende voeding geeft zodat het alle bewegingen in alle mogelijke richtingen kan maken. Maar wat als dit niet lukt? Wat als je stijfheid ervaart?
Beschermingsmechanisme van je lichaam
Stijfheid is een verslechterde conditie van gewrichten, dit kan ontstaan door een achterstand in onderhoud van het gewricht. Het gewricht dient namelijk uitgedaagd te worden. Concreet betekent dit dat je op zoekt gaat naar het begin- en eindpunt van een beweging of gewricht. Door deze twee punten te verkennen en op te zoeken geef je het gewricht de voeding en aandacht die het verdient.
In de afbeelding zie je eenvoudige uitleg van hoe het werkt op gewrichtsniveau. De linker- en rechterpijl staan voor het begin- en eindpunt van de beweging. Het begin en eindpunt en daarmee feitelijk de mate van bewegelijkheid verschilt logischerwijs per persoon. Het begin en eindpunt is het deel wat jouw lichaam vertrouwd genoeg vindt, niet als bedreigend ervaart en jou binnen deze mogelijkheden laat bewegen. Gaandeweg ben je specialistischer in je werk geworden of ben je simpelweg minder (gevarieerd) gaan bewegen. Helaas komt dit met een consequentie. Het deel wat je namelijk minder of niet beweegt (vanaf het midden naar rechter pijl) zal afnemen in bewegingsvrijheid. Daarnaast zal de aansturing hiervan minder soepel verlopen als voorheen. Je verliest controle met als gevolg dat je lichaam het niet meer toe laat om in die positie (pijn)vrij te kunnen bewegen. Je lichaam beschermt je namelijk voor het feit dat er mogelijk schade kan ontstaan. Nu hoor ik je denken, leuk verhaal… Maar wat ga ik er aan doen?
Gecontroleerde gewricht rotatie’s (CAR’s)
Een gewricht bestaat uit twee botstukken die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. In samenwerking zijn meerdere gewrichten verantwoordelijk voor alle zichtbare bewegingen. De beste manier om een gewricht gezond te houden is het actief bewegen van het betreffende gewricht. Soms is een gewricht stijf geworden en beweeg je door compensatie in de andere gewrichten. Je kunt bijvoorbeeld een pak suiker pakken zonder je elleboog volledig te strekken, maar vraagt meer van je schouder. Elk gewricht vraagt zijn eigen aandacht. CAR’s biedt jou een systeem om alle gewrichten gezond te houden en slijtage te voorkomen.
Conclusie
Een gewricht dient de aandacht te krijgen die het verdient! Dit betekent niks anders dat je hem beweegt, uitdaagt in begin- en eindstand en zodoende voldoende voeding geeft zodat het alle bewegingen, in alle mogelijke richtingen kan maken. Indien dit niet of in mindere mate gebeurt ‘verslechterd’ de conditie van het gewricht en zal zich dit tonen in pijn en stijfheid. Zet jezelf weer in beweging door middel van CAR’s en krijg letterlijk en figuurlijk je bewegingsvrijheid weer terug!
Robin Sijbom is Vitaliteitstherapeut bij MoVital. Ik Leer je de tools en vaardigheden om zelfredzaam en weerbaarder te zijn zodat je meer uit jezelf, je sport of je werk kunt halen.”