Search
Close this search box.

Dankbaarheid als medicijn tegen eenzaamheid

Rondom kerst wordt veel aandacht geschonken aan eenzaamheid. Dit kan heel mooi uitpakken, maar sommige mensen ervaren het als pijnlijk, vermoeiend of zelfs beangstigend. Het opdringen van de "kerstgedachte" kan dan zelfs averechts werken. Graag neem ik je mee hoe je het grijpbaarder kunt maken.

Kerstgedachte?

Het einde van het jaar is in zicht en velen zijn al bezig met kerst en oudjaarsdag. Niet iedereen kijkt op dezelfde manier naar deze periode. Sommigen keren zich er zelfs van af. Iedereen heeft daarin zijn eigen redenen en ervaringen. Ik kan niet voor anderen spreken en kan alleen maar vertellen hoe ik er naar kijk. Hierin moet ik wel aangeven dat ik het geluk heb, dat ik dierbaren om mij heen heb. Dat is helaas niet voor iedereen gelijk. Eenzaamheid zit op de loer en wordt steeds groter.

Rondom kerst wordt veel aandacht geschonken aan eenzaamheid. Dit kan heel mooi uitpakken, maar sommige mensen ervaren het als pijnlijk, vermoeiend of zelfs beangstigend. Het opdringen van de “kerstgedachte” kan dan zelfs averechts werken. Graag neem ik je mee hoe je het grijpbaarder kunt maken.

Dankbaarheid als medicijn tegen eenzaamheid

Eenzaamheid is complex en is voor iedereen anders. Wel weten we dat dankbaarheid bijdraagt aan binding en al iets grijpbaarder wordt. Toch ook dankbaarheid vind ik soms vermoeiend, pijnlijk en zelfs beangstigend. Helemaal om dankbaarheid uit te spreken naar dierbaren. De dagen rondom kerst wordt het in mijn ogen wel makkelijker gemaakt om het gesprek te voeren. Bijvoorbeeld rondom het kerstdiner. Juist omdat mensen het een soort van verwachten. Dankbaarheid is een van mijn gedachten rondom kerst.

Het gaat bij dankbaarheid vooral om het gevoel. Je hoeft het niet altijd uit te spreken.

Stappenplan

In mijn ogen is kerst een mooie periode om het gevoel van dankbaarheid te versterken, als medicijn tegen eenzaamheid. De volgende stappen kunnen jou misschien ook helpen. Stel jezelf de vraag:

  • Wat heb ik afgelopen jaar mogelijk gedaan, wat de wereld een klein beetje mooier maakt? of
  • Wat heb ik geleerd of had ik anders willen doen om de wereld een klein beetje mooier te maken?

Gun jezelf 5 minuten. Of snijd het onderwerp aan tijdens een kerstdiner.

Mogelijk is er iemand geweest die jou hier op heeft gewezen, geholpen of het mee hebt gedeeld  Zou je deze persoon dankbaar kunnen zijn? Benoem de persoon in kwestie. Vertel wat datgene is waar je dankbaar voor bent en wat dat nu nog voor je betekent. Dit hoef je niet letterlijk uit te spreken. Je kunt ook een brief schrijven. Het mooie is, dat je de brief niet hoeft te delen. Het opschrijven versterkt het gevoel van dankbaarheid al.

Gelukkig 2019

Dankbaarheid is een aspect voor een goed leven met als mogelijke bijvangst, een gelukkig nieuwjaar. Het maakt onderdeel uit van onze workshop op 15 januari “Gelukkig 2019”. In deze workshop geven we concrete tips hoe je meer zekerheid hebt voor een gelukkig 2019.

Meer informatie vindt je op onze website. https://movital.nl/gelukkig-nieuwjaar/. Of geef je direct op en doneer inschrijfgeld aan het goede doel, de strijd tegen eenzaamheid door MoVital. https://movital.nl/product/gelukkig-nieuwjaar-workshop-2019/

 

Peter Hagel is de oprichter van MoVital. Daarnaast is hij hier werkzaam als fysiotherapeut en Vitaliteitstherapeut. Met meer dan 14 jaar ervaring heeft Peter zijn sporen in het vak als fysiotherapeut en geregistreerd McKenzie therapeut zeker verdiend. En er is meer; Naast fysiotherapeut is Peter als docent betrokken bij het Chivo kennisinstituut en is hij direct betrokken bij het opzetten van een nieuwe beroepsgroep: de Vitaliteitstherapeut. Tevens is Peter musculoskeletaal consulent bij de Rugpoli.
“Genieten van het leven!” is voor Peter een belangrijk motto. “Genieten kan daarbij in de kleine en de grote dingen zitten: weer kunnen staan en een paar passen lopen, weer fietsen of sporten of gewoon je hobby weer kunnen uitoefenen. Als startpunt kun je kijken naar dat wat je mogelijk beter kunt en vanaf daar stapsgewijs opbouwen.”

Anderen bekeken ook: