Ze hoeft niet eens naar de fysiotherapeut bij rugpijn?

Na een paar fysiotherapie behandelingen met dryneedling kan ik er weer tegen aan. Maar…. het komt nooit uit. Terwijl ik het heel druk heb. Kan het niet anders? Ik hoorde mijn buurvrouw laatst zeggen dat ze gewoon een paar oefeningen doet en zo weer klachtenvrij is. Ze hoeft niet eens langs de fysiotherapeut. Zelfbehandeling bij rugpijn kan dat? De McKenzie methode biedt een oplossing.

Beste voorspeller verloop van rugpijn

McKenzie therapie methode (MDT) is een onderzoeks- en behandelmethode bij rugpijn, als specialisatie binnen de fysiotherapie. MDT maakt gebruik van richting specifieke oefeningen die je zelfstandig kunt blijven doen. Indien nodig wordt dit ondersteund door manuele mobilisatie. De methode staat vooral bekend om snelle, effectieve en duurzame behandeling bij nek- en rugklachten. MDT is een van de meest onderzochte methoden bij rugpijn en komt als beste uit de bus voor bepalen van goede diagnose. 

Mckenzie therapie

Maar rugpijn wordt toch ook door een andere fysiotherapeuten en manueeltherapeuten behandeld? Wat maakt McKenzie therapie anders?

Een beweegkaart met goede oefeningen

Bij MDT brengen we de klachten in kaart door een vraaggesprek en een bewegingsonderzoek. Tijdens het bewegingsonderzoek gaan we kijken welke houdingen en bewegingen invloed (zowel positief als negatief) hebben op de klacht. Dit doen we doormiddel van herhaald bewegen. We maken dus een beweegkaart zodat direct duidelijk is welke bewegingen je wel en juist beter niet kan doen.

 

Geen waslijst van oefeningen maar herhaald bewegen

Je kent het wel, de verhalen van mensen die naar een fysiotherapeut gaan en terug komen met een oefenschema met 10 verschillende oefeningen. Bij McKenzie therapie krijg je geen waslijst met oefeningen maar houden we het simpel. Vaak krijg je na het eerste onderzoek maar 1 of 2 oefeningen mee, met daarbij natuurlijk de houding en beweegadviezen. De kracht van McKenzie is herhaling, het is dus die ene oefening die je veelvuldig gaat doen. Je krijgt een duidelijke instructievideo zodat je de oefening ook thuis op de juiste manier kunt uitvoeren.

Zelbehandeling

Het grote voordeel van McKenzie therapie is dat je als patiënt zijnde jezelf kunt behandelen. Door zelfbehandeling wordt een sneller en beter resultaat bereikt en worden de zorgkosten laag gehouden. Want stel je gaat 2 keer per week 30 minuten naar een fysiotherapeut die je behandeld, dit komt dus neer op 2×30 is 60 minuten per week, dan ben je de overige tijd op jezelf aangewezen. Oefeningen die je 5 of 6 keer per dag kan uitvoeren hebben in een kortere periode een groter effect. Wanneer je jezelf kunt behandelen en weet wat je juist wel en niet moet doen zie je sneller en beter resultaat. Je bent dus zelfstandiger en er zijn minder medische interventies nodig.

 

Preventie

Super fijn dat je klachtenvrij bent en weer kunt doen wat je graag wil. In de praktijk zien we vaak dat (rug)klachten na een tijdje weer terug kunnen komen. Bij Mckenzie therapie leren wij jou op welke signalen je kunt letten en wat je kunt doen om klachten in de toekomst te voorkomen. Mochten er toch klachten ontstaan, dan weet je in een vroeg stadium precies wat je kunt doen. Je bent onafhankelijk en hebt regie over je eigen lichaam.

Wil je nog meer lezen over McKenzie therapie? Dan kun je een kijkje nemen op: https://movital.nl/fysiotherapie/mckenzie-therapie

 

 

 

 

Lieke fysiotherapeut bij MoVital Emmen

Lieke Lammers - Mulder

Fysiotherapeut, McKenzie therapeut i.o.

“Samen werken aan meer vrijheid, zelfstandigheid en zelfredzaamheid “

Regie over je rugpijn?

Maak een afspraak met een van onze McKenzie therapeuten!
Afspraak inplannenMeer info

Anderen bekeken ook:

Online fysiotherapie op afstand, onze ervaring

Online fysiotherapie op afstand, onze ervaring

Fysiotherapie, een fysiek beroep online aanbieden, hoe dan? In een tijd waar we steeds meer online mogelijkheden hebben is fysiotherapie op afstand een logische stap. We zijn trots om als MoVital Emmen vanaf nu ook zorg op afstand te kunnen aanbieden. Fysiotherapeut Lieke verteld over haar ervaring.

Lees meer

“Het lukt mij niet om een oefening te blijven doen”

Waarom houd ik het niet vol? Dat komt omdat wij eigenlijk 95% van ons gedrag gedurende de dag onbewust doen. Het klinkt heel veel, maar wij denken niet meer over elke handeling na. We doen het gewoon. Vergelijk je eerst rijles maar is met hoe je nu autorijdt. Nu denk...

Lees meer
Kijk voorbij de symptomen pijn, vermoeidheid of angst

Kijk voorbij de symptomen pijn, vermoeidheid of angst

Waarom voelt jouw lichaam zich zo bedreigd? Een grote groep mensen heeft dagelijks te kampen met pijn, vermoeidheid of angsten. Soms al jarenlang en zonder een duidelijke verklaring. Ze hebben al meerdere specialisten bezocht, of hun heil in de alternatieve hoek...

Lees meer
Meld je aan voor de nieuwsbrief van MoVital en mis geen blog meer