Heup en bil klachten

Shot of a sporty young man experiencing back pain while out for a run

Symptomen van heup- en bilklachten

Klachten zoals pijn in je bil of lies, stijfheid, verminderde beweeglijkheid, of pijn die uitstraalt naar je been, kunnen wijzen op heup- of bilproblemen. De meest voorkomende symptomen bij heupklachten zijn pijn in de lies en uitstraling naar de voorzijde van het bovenbeen. Patiënten geven vaak aan dat hun been gespannen en zwaar aanvoelt, alsof er aan getrokken moet worden. Klachten kunnen plotseling ontstaan, bijvoorbeeld door een val, of zich geleidelijk ontwikkelen door slijtage of overbelasting. Heup en bil pijn kan tijdens beweging optreden, maar ook in rust aanwezig zijn.

Waardoor ontstaat heup en bil pijn?

Heup- en bilklachten kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt. Gebrek aan beweging, overbelasting, eenzijdige beweegpatronen, of een verkeerde stand van gewrichten kunnen allemaal bijdragen aan deze klachten. Vaak zijn het structuren zoals spieren, pezen, slijmbeurzen, of kraakbeen die worden aangetast. Daarnaast kunnen problemen met de rug of knie invloed hebben op de heupfunctie.

Bekende aandoeningen die pijn in heup en bil veroorzaken:

  • Piriformis syndroom
    De piriformis spier in de bil kan de grote zenuw (ischias) irriteren, wat diepe bilpijn veroorzaakt, vaak met uitstraling naar het been. Belangrijk is dat meer dan de helft van deze klachten vaak hun oorsprong in de rug hebben, wat van invloed is op de juiste behandelingskeuze. De pijn wordt vaak erger bij zitten, fietsen, of specifieke heupbewegingen.
  • Slijmbeursontsteking (bursitis trochanterica)
    Een ontstoken slijmbeurs (een soort kussentje) in de heup veroorzaakt vaak pijn aan de buitenzijde van de heup, vooral bij druk, zoals tijdens het liggen op je zij. De pijn kan ook verergeren bij traplopen of langdurig zitten. Meestal is een slijmbeursontsteking een teken dat de heupfunctie zelf is verstoord. Bij langdurig klachten wordt het vaak het grote trochanter pijnsyndroom (GTS) genoemd.
  • Heup impingement
    Hierbij raken het kraakbeen of bindweefsel (labrum) in het heupgewricht ingeklemd, wat vaak schietende diepe lies- of bilpijn veroorzaakt. Alsof je op je wang bijt. Naast pijn ervaar je stijfheid en beperkte beweeglijkheid van de heup.
  • Artrose in de heup
    Artrose is een natuurlijk verouderingsproces van het gewricht en kraakbeen. Het kraakbeen wordt dunner, wat de soepelheid van het gewricht vermindert. Hoewel artrose zelf niet altijd pijnlijk is, veroorzaakt het vaak stijfheid en verminderde beweeglijkheid. Dit leidt vaak tot irritatie van het gewrichtskapsel, wat pijn in de liesstreek en toenemende klachten bij activiteiten zoals lopen of traplopen kan veroorzaken.

    Wist je dat de eerste fysiotherapie behandelingen vergoed worden vanuit de basisverzekering? Als je dus GEEN aanvullende verzekering hebt wordt fysiotherapie WEL vergoed bij heupartrose.
  • Heupprothese
    Bij ernstige heupklachten kan de heup vervangen worden door een kunstheup. Na de operatie start een revalidatie traject die gericht is op het herstel maar ook het opbouwen van spierkracht mobiliteit voor een zo normaal mogelijke heupfunctie.

Specialisatie in de fysiotherapie

Sinds 2004 ontwikkelen we bij MoVital voortdurend de beste zorg op het gebied van fysiotherapie. Onze unieke aanpak combineert specialisaties zoals Sportfysiotherapie, McKenzie, Mulligan therapie, en Functional Range Conditioning. Met het ontwikkelde ImPAct model (geïnspireerd door Chivo) helpen we je van herstel naar versterking, zodat je heup en bil optimaal functioneren.

Wat te doen bij heup en bil klachten?

Het is essentieel om vast te stellen of de klachten uit de heup zelf komen, of dat ze worden veroorzaakt door problemen in de rug of knie. De therapeuten van MoVital helpen je hierbij. Volg deze richtlijnen om de pijn te verlichten:

  • Rust nemen: Vooral in de eerste dagen. Gebruik eventueel krukken en ga regelmatig liggen. Overweeg medicatie in overleg met je huisarts.
  • Bewegen: Probeer om de pijn heen te bewegen, zonder te forceren. Vermijd lange periodes in dezelfde houding.
  • Activiteiten opbouwen: Als de pijn afneemt, bouw je activiteiten zoals lopen en fietsen langzaam weer op.
  • Verbeter je houding: Werk aan een goede houding, ademhaling en core stability om toekomstige klachten te voorkomen.
  • Verbeter de beweeglijkheid: Verken rustig het buigen, strekken en draaien van de heup. Vaak is het strekken van de heup beperkt.
  • Versterk de heupspieren: Sterke spieren rondom de heup ondersteunen de functie en kunnen de druk op het gewricht verminderen. Bilspieroefeningen zoals het bruggetje zijn effectief om de heupfunctie te verbeteren.

Waarom fysiotherapie bij heup en bil pijn?

In de meeste gevallen merk je binnen 10 dagen tot 3 weken al verbetering. Is dit niet het geval, of twijfel je over je herstel? Fysiotherapie kan helpen om de oorzaak van je klachten vast te stellen en een gerichte behandeling te bieden. Bij Movital gebruiken we de McKenzie methode, een wetenschappelijk bewezen aanpak die niet alleen snel verlichting biedt, maar ook helpt om te voorkomen dat de klachten terugkomen.

Bij MoVital zorgen we ervoor dat jij weer vrij kunt bewegen, met een duurzaam resultaat. Plan vandaag nog een afspraak en neem de eerste stap naar een pijnvrije toekomst!

Onze fysiotherapeuten

Ons team van fysiotherapeuten staat voor jou klaar.

Profiel Peter Hagel, vitaliteitskundige, fysiotherapeut en McKenzie therapeut bij MoVital in Emmen

Peter Hagel

Tevens werkzaam bij de Rugpoli in Delden als musculoskeletaal consulent en docent bij kennisinstituut leefstijl en vitaliteit Chivo.

Een greep uit vervolgopleidingen en cursussen:

  • McKenzie therapie (credential therapeut)
  • Vitalliteitstherapeut (Chivo)
  • NeuroKineticTherapy
  • Functional Range Release & Conditioning
  • Mulligan concept A,B & C
  • Medical Fitness, Diabetes & Fit instructeur (Fysio Physics)
  • Medical Taping Concept e.a.
  • Triggerpoint behandeling
Lieke Lammer, fysiotherapeut en McKenzie therapeut bij MoVital in Emmen

Lieke Mulder - Lammers

“Samen werken aan meer vrijheid, zelfstandigheid en zelfredzaamheid “.

Een greep uit vervolg opleidingen en cursussen

  • McKenzie therapie
  • Specialisatie: Arbeidfysiotherapie
  • Psychologie (minor tijdens fyisiotherapieopleiding)
  • Healthcoach (Chivo)
  • Medical Taping Concept e.a.
  • Triggerpoint behandeling

Veelgestelde vragen

Bij pijn in de bil is het belangrijk om rust te nemen en zoveel mogelijk om de pijn heen te bewegen. Bouw activiteiten zoals lopen en fietsen rustig op zodra het beter gaat. Ondersteunende fysiotherapie kan helpen bij het vinden van de juiste oefeningen en houdingen om de pijn te verlichten en verdere klachten te voorkomen. Bij aanhoudende pijn is het verstandig om een afspraak te maken met één van onze fysiotherapeuten voor een persoonlijk advies.

Een ontstoken bilspier, zoals bij het piriformis-syndroom, kan diepe, drukkende pijn in de bil veroorzaken, vaak met uitstraling naar het been. De pijn wordt erger bij zitten of specifieke bewegingen zoals fietsen of hardlopen. Soms ervaar je een scherpe pijn of ongemak bij het draaien van de heup. Fysiotherapie kan helpen om de bilspier te ontlasten en de pijn effectief te verlichten.

Heuppijn kan verschillende oorzaken hebben, zoals slijtage (artrose), een ontstoken slijmbeurs, of een heup impingement. Het kan ook ontstaan door overbelasting, een verkeerde houding, of een blessure in nabijgelegen gebieden zoals de knie of rug. De klachten kunnen variëren van stijfheid en verminderde beweeglijkheid tot scherpe pijn in de lies of bilstreek. Een fysiotherapeut kan helpen om de oorzaak vast te stellen en een gericht behandelplan op te stellen.

Een slijmbeursontsteking in de heup veroorzaakt vaak pijn aan de buitenkant van de heup, vooral bij druk, zoals liggen op de zij. Bewegingen zoals traplopen of langdurig zitten kunnen de pijn verergeren. De pijn kan scherp of zeurend aanvoelen en beperkt vaak de beweeglijkheid. Fysiotherapie helpt de ontsteking te verlichten en voorkomt dat de klachten terugkeren door gerichte oefeningen en advies.

Ervaar het Movitaleffect: zet vandaag de eerste stap naar meer grip op jouw leven!

Bij MoVital draait alles om samenwerking, waardigheid en zelfregie. Met onze unieke combinatie van fysiotherapie, vitaliteitstherapie en leefstijlverandering bieden we behandelingen die echte impact hebben en duurzame resultaten opleveren. Dit noemen wij het Movitaleffect.

Wacht niet langer! Ontdek hoe het Movitaleffect jouw leven kan verbeteren. Of je nu kiest voor een consult op locatie of online, wij staan klaar om samen met jou de eerste stap te zetten naar een leven vol vitaliteit, welzijn en persoonlijke ontwikkeling.