Heup- en bilpijn
Pijn in je bil of lies, een verstoord looppatroon, stijfheid, verminderde beweeglijkheid van de heup, uitstraling naar het been. Deze symptomen kunnen allemaal bij heup en bil klachten horen. Soms kan de pijn aanwezig bij een bepaalde beweging maar het kan ook voornamelijk tijdens rust aanwezig zijn. Het kan acuut zijn ontstaan door een ongeluk of een val, maar soms ontstaat een klacht heel geleidelijk bijvoorbeeld door slijtage.
Wat zijn heup en bil klachten?
Zoals elke andere klacht kunnen heup en bil klachten erg vervelend zijn, maar waardoor ontstaan deze klachten? Niet iedere heupklacht is hetzelfde, maar er zijn wel een aantal factoren die de kans op heupklachten vergroten: te weinig beweging, overbelasting, een eenzijdig beweegpatroon, verkeerde stand van het gewricht of blessure van een ander gebied zoals knie of rug. Hierdoor kunnen structuren zoals een spier, pees, slijmbeurs of kraakbeen aangetast worden.
Bekende aandoeningen zijn:
- Piriformis syndroom: de piriformis (een diepe bilspier) irriteert de grote zenuw (Ischiadicus) die vanuit de rug naar het been loopt. De klachten die optreden bij dit syndroom zijn; pijn in de bil regio, vaak een diepe drukpijn in de bil soms met uitstraling naar het been. Tijdens zitten wordt de klacht erger en soms ook bij fietsen en hardlopen of bepaalde bewegingen van de heup.
- Slijmbeursontsteking: de slijmbeurs (een soort kussentje) is geïrriteerd of ontstoken, meestal komt dit door overbelasting. Een slijmbeurs ontsteking in de heup geeft pijn aan de buitenzijde van de heup. Druk op de zijkant van de heup, zoals het liggen op de zij, verergert de pijnklachten.
- Heup impingement: impingement betekent inklemming; in het heupgewricht raakt een bindweefselring of het kraakbeen ingeklemd tussen de heup kop en de heup kom. Dit geeft vaak diepe pijn in de lies of bil. Daarnaast is er vaak stijfheid en beperking van beweeglijkheid.
- Artrose: het kraakbeen in het heupgewricht raakt beschadigd of de kwaliteit ervan gaat achteruit waardoor het gewricht niet meer soepel beweegt en stijf aan gaat voelen. Kenmerkend bij artrose is dat de lies vaak pijnlijk is. De heup is vaak stijf bij opstaan en de pijn wordt vaak erger door lopen en traplopen.
- Heupprothese: Bij ernstige heupklachten kan de heup vervangen worden door een kunstheup. Na de operatie start een revalidatie traject die gericht is op het herstel maar ook het opbouwen van spierkracht mobiliteit voor een zo normaal mogelijke heupfunctie.
Specialisatie in de fysiotherapie
Sinds 2004 zijn wij continu bezig met het leveren en ontwikkelen van de best mogelijke zorg en fysiotherapie behandeling. We hebben meerdere specialisaties kunnen samenvoegen tot ons eigen behandel systeem. Bekende specialisaties als Sportfysiotherapie, McKenzie therapie, Mulligan therapie, Medical Fitness en Taping, Functional Range Release en Conditioning sluiten naadloos aan. Zo helpen we jou van bewegen, belasten naar beproeven. Geïnspireerd door het ImPAct-model van kennisinstituut Chivo.
Wat te doen bij heup en bil klachten?
Allereerst is het belangrijk dat duidelijk wordt of de oorzaak van de klachten daadwerkelijk uit de heup komen. Het heupgewricht werkt nauw samen met de rug en de knie, soms kunnen problemen in deze gebieden de oorzaak zijn voor heupklachten.
Als richtlijn kun je de volgende stappen hanteren:
- Rust nemen (eventueel ondersteuning met medicatie in overleg met de huisarts)
- Zo veel mogelijk om de klacht heen bewegen
- Als het in rust goed gaat de belasting zoals lopen en fietsen weer opbouwen
- Omstandigheden verbeteren bijvoorbeeld houding, buikademhaling, corestability en optimale kniefunctie
Waarom fysiotherapie?
Natuurlijk herstel duurt ongeveer zes weken. Na 10 dagen tot 3 weken mag je al duidelijk verbetering merken. Is dit niet het geval of heb je twijfels? Neem contact op met een fysiotherapeut of huisarts. Voor informatie en advies kun je zonder verwijzing terecht bij een fysiotherapeut. Direct je afspraak plannen op een voor jou geschikt tijdstip? Ga naar onze afspraken pagina.
Indien de fysiotherapeut een andere behandeling nodig acht verwijst hij je door. Meestal is dit naar de huisarts, met mogelijk advies voor de Rugpoli, waar Peter ook twee dagen per week werkt. Als netwerktherapeut zijn wij aangesloten bij hun netwerk.
De fysiotherapeutische behandeling is erop gericht om uit te zoeken welke bewegingen en houdingen je beter tijdelijk kunt vermijden en ook krijg je advies over verstandig bewegen en specifieke oefeningen.
Wij maken in onze praktijk vooral gebruik van de McKenzie methode. Een wetenschappelijk onderbouwde methode die snel en effectief werkt. Patiënten kunnen zichzelf behandelen waardoor ze zelf meer controle hebben. En misschien nog wel het meest interessante is dat de behandeling bestaat uit het voorkomen dat de klachten terug komen!
Aangesloten bij professioneel netwerk

Peter werkt twee dagen per week bij de Rugpoli, samen met Muskuloskeletaal arts (OMG), Neuroloog, Reumatoloog, Anesthesist.
Lees meer over fysiotherapie in onze blogs
Dry needling helpt, maar wat kan ik zelf doen aan mijn rugpijn
Na een paar fysiotherapie behandelingen met dryneedling kan ik er weer tegen aan. Maar…. het komt nooit uit. Terwijl ik het heel druk heb. Kan het niet anders? Ik hoorde mijn buurvrouw laatst zeggen dat ze gewoon een paar oefeningen doet en zo weer klachtenvrij is. Ze hoeft niet eens langs de fysiotherapeut. Zelfbehandeling bij rugpijn kan dat? De McKenzie methode biedt een oplossing.
Welke zorgverzekeraar kies jij?
Tot de jaarwisseling kun jij nog wisselen van zorgverzekeraar. Uit gemak en gevoel van zekerheid zijn we vaak geneigd om bij dezelfde zorgverzekeraar te blijven. Toch loont het vaak om naar andere zorgverzekeraars te kijken. Wat vergoedt jouw zorgverzekeraar? Heb jij...
Wat heb ik gedaan dat ik zo veel pijn en stijfheid heb in mijn nek?
In deze blog vertel ik wat ik heb gedaan om minder nekpijn te krijgen. Conclusie:
Langdurig dezelfde houding of veel hetzelfde, vindt je lichaam bedreigend. Pijn en stijfheid zijn manieren van je lichaam om dat duidelijk te maken. Respecteer dat signaal en doe die dag iets anders. In mijn voorbeeld was dat wandelen in een groene omgeving. Even niet achter mijn laptop zitten. Rustig en ontspannen bewegen en tussentijds oefeningen doen!
Waarom MoVital
Zelfredzaam
Wij leren jou hoe je zelf kunt zorgen dat je klachten wegblijven
Snel en eerlijk overzicht
Binnen 3 sessies vertellen wij jou wat de oorzaak van je klacht is en wat we er aan kunnen doen.
Geen wachtlijst
Snelle behandeling en geen verwijzing nodig voor fysiotherapie en vitalitetistherapie.
Er wordt goed geluisterd naar de klachten en een deskundig advies gegeven. Omdat mijn Fysiotherapeut Peter ook ervaring heeft met de sport die ik beoefen kon hij mij een aantal goede tips meegeven om de pijnklachten tijdens het trainen te verminderen. Erg tevreden met de behandelingen en het resultaat!
BEWEEG – LEER – LEEF
reserveer vandaag nog een afspraak