Nekklachten

Je werkt thuis en zit lange tijd in dezelfde houding achter je computer. Pijn in je nek soms met uitstraling naar de schouders en armen, stijfheid, moeilijk het hoofd kunnen draaien, hoofdpijn. Als je nekklachten hebt komen deze klachten je vast bekend voor. De klachten kunnen zowel positief als negatief worden beïnvloed door bewegingen of houdingen. MoVital heeft een effectief online fysiotherapie programma om snel van je klachten af te komen en nieuwe klachten te voorkomen.

Wat zijn nekklachten? 

Pijn aan je nek kan meerder oorzaken hebben bekende aandoeningen zijn:

  • Hernia: bij een hernia drukt een uitpuilende tussenwervelschijf op de zenuw, waardoor de zenuw bekneld of geprikkeld raakt. De geprikkelde of beknelde zenuw zorgt voor nek schouder, arm en handklachten. Je kunt tintelinten en prikkelingen in je arm en hand voelen of een doof gevoel hebben. De klachten kunnen erger worden door hoesten, niesen en persen of door bepaalde bewegingen.

 

  • Whiplash; bij een whiplash werken er plotseling flinke krachten in op de nek, een bekend voorbeeld hiervan is de kop-staart botsing. Het hoofd wordt hierbij in een korte tijd naar achteren en naar voren bewogen. Soms zijn er direct klachten maar in andere gevallen komen de klachten pas later. Veel voorkomende klachten zijn: nekpijn, hoofdpijn, duizeligheid verminderde beweeglijkheid in de nek, pijn in de schouder en arm en rug.

 

  • KANS (klachten aan de arm nek en/of schouders). Deze algemene benaming wordt gebruikt voor klachten die pijn, stijfheid, krachtsverlies en of tintelingen in het gebied van de nek tot aan de hand kunnen geven. KANS ontstaat meestal door het veelvuldig uitvoeren van dezelfde handelingen.

Specialisatie in de fysiotherapie

Dry Needling, oefeningen, massage of manipulatie kunnen allemaal goede behandelingen zijn. De vraag is welke de juiste is voor de fase van behandeling. Wij hebben gekozen voor een wetenschappelijk onderbouwd systeem met duidelijke fases. 
Bijvoorbeeld McKenzie therapie (MDT), een wetenschappelijk onderbouwde specialisatie in de fysiotherapie. Het heeft zijn internationale bekendheid te danken aan zijn snelle effect, duidelijke werkdiagnose, zelfredzaamheid en lage kosten. Gecombineerd  met het ImPAct model van Chivo, Mulligan therapie, (Medical) Taping, FRC (Functional Range Conditioning) en laatste wetenschap op gebied van pijn zijn we tot een meest complete systeem gekomen. Uw rug wordt sterker dan voorheen.

Wat te doen bij nekklachten

Vaak gaan nekklachten vanzelf weer over. Uit onderzoek is gebleken dat het belangrijk is om zo normaal mogelijk te bewegen, maar niet te forceren.

Als richtlijn zou je de volgende stappen kunnen hanteren:

  • Rust nemen (eventueel ondersteuning met medicatie in overleg met de huisarts)
  • Zo veel mogelijk om de klacht heen bewegen
  • Als het in rust goed gaat de belasting weer opbouwen
  • Omstandigheden verbeteren bijvoorbeeld houding.

 Waarom fysiotherapie?

Natuurlijk herstel duurt ongeveer zes weken. Na 10 dagen tot 3 weken mag je al duidelijk verbetering merken. Is dit niet het geval of heb je twijfels?  Neem contact op met een fysiotherapeut of huisarts.  Voor informatie en advies kun je zonder verwijzing terecht bij een fysiotherapeut. Direct je afspraak plannen op een voor jou geschikt tijdstip? Ga naar onze afspraken pagina.

Indien de fysiotherapeut een andere behandeling nodig acht verwijst hij je door. Meestal is dit naar de huisarts, met mogelijk advies voor de Rugpoli, waar Peter ook twee dagen per week werkt. Als netwerktherapeut zijn wij aangesloten bij hun netwerk.

De fysiotherapeutische behandeling is erop gericht om uit te zoeken welke bewegingen en houdingen je beter tijdelijk kunt vermijden en ook krijg je advies over verstandig bewegen en specifieke oefeningen.

Wij maken in onze praktijk vooral gebruik van de McKenzie methode. Een wetenschappelijk onderbouwde methode die snel en effectief werkt. Patiënten kunnen zichzelf behandelen waardoor ze zelf meer controle hebben. En misschien nog wel het meest interessante is dat de behandeling bestaat uit het voorkomen dat de klachten terug komen!

Aangesloten bij professioneel netwerk

Peter werkt twee dagen per week bij de Rugpoli, samen met Muskuloskeletaal arts (OMG), Neuroloog, Reumatoloog, Anesthesist. 

Waarom MoVital

Z

Zelfredzaam

Wij leren jou hoe je zelf kunt zorgen dat je klachten wegblijven

Snel en eerlijk overzicht

Binnen 3 sessies vertellen wij jou wat de oorzaak van je klacht is en wat we er aan kunnen doen.

Geen wachtlijst

Snelle behandeling en geen verwijzing nodig voor fysiotherapie  en vitalitetistherapie.

Er wordt goed geluisterd naar de klachten en een deskundig advies gegeven. Omdat mijn Fysiotherapeut Peter ook ervaring heeft met de sport die ik beoefen kon hij mij een aantal goede tips meegeven om de pijnklachten tijdens het trainen te verminderen. Erg tevreden met de behandelingen en het resultaat!

BEWEEG – LEER – LEEF

reserveer vandaag nog een afspraak