
Goede voornemens volhouden
Het nieuwe jaar is inmiddels al van start en de verstandige jij doet aan goede voornemens, terwijl de rebelse jij er niet zoveel in ziet. Het is een interessant begin van een jaar, waarbij je weet wat je moet doen en waarom, maar er nog niet over uit bent. Aangezien een goed begin, het halve werk is, is het wellicht verstandig om iets meer te leren over goede voornemens.
1. Het conflict
Wilskracht is als een batterij die je leeg trekt als je er beroep op doet. Die batterij kan ook weer worden aangevuld, maar dat kost tijd. Het is daarom goed om wilskracht spaarzaam in te zetten. De snelste manier om je wilskracht uit te putten, is door conflicterende doelen te hebben. Wel of geen goede voornemens, kan zo’n conflict zijn. Wil je ze, omdat je iets wilt bereiken of wil je ze niet, omdat je bijvoorbeeld geen kuddedier wilt zijn? Maak daarom een lijstje met voor- en nadelen van goede voornemens en neem op basis daarvan een beslissing. Welke het ook wordt, als deze weloverwogen genomen is, dan kun je er trots op zijn en vrede mee hebben.
2. Van wens naar voornemen
We hebben allemaal wensen en het lijkt soms kinderachtig om op een specifiek tijdstip iets echt voor te nemen, maar het helpt. In een onderzoek waarbij wensen in kaart zijn gebracht, werden de deelnemers voor een langere periode gevolgd. Zij die hun wens omzetten in een goed voornemen, daarvan bleek ruim 40 procent van de deelnemers na 6 maanden nog actief bezig te zijn met het voornemen. Dat lijkt niet veel, maar de groep die alleen een wens had zonder voornemen, daarvan was slechts 4 procent na 6 maanden nog iets met de wens aan het doen. Je verhoogt je kans van slagen dus met een factor 10 door daadwerkelijk een goed voornemen te hebben.
3. Wel of niet vertellen
Vertellen aan anderen van je goede voornemen kan een goed idee lijken, omdat je dan een stok achter de deur hebt. Dit werkt niet voor iedereen, zo is gebleken. Sommige mensen worden namelijk niet aangespoord, nadat ze het verteld hebben, maar nemen juist rust. Ze hebben het idee dat ze al iets hebben gedaan, door het aan de wereld te declareren. Wij zijn allemaal anders en daar hoeven we ons niet voor te schamen. Wat we wel moeten doen is daar rekening mee houden. Het is daarom handig om eens goed in je verleden te graven en te zoeken naar soortgelijke situaties. Stimuleerde het je of remde het je juist af. Wees eerlijk naar jezelf en graaf diep. Je moet tenminste 3 situaties kunnen herinneren. Neem op basis daarvan een beslissing of je het wel of niet gaat vertellen.
Conclusie
Diëten, afslanken, sporten of gelukkiger worden, het kunnen allemaal doelen zijn van een goed voornemen. Goede voornemens kunnen geweldig zijn, als ze voor je werken en als je ze echt wilt. Vaak vliegen we er hals over de kop in, maar zou een beetje voorbereiding niet fijn zijn. Begin daarom je goede voornemens met een goed voornemen en dat is door het goed voor te bereiden met deze drie tips! Veel succes!
Wil je meer tools en tips leren? Volg dan onze cursus Volhouden en Wilskracht. Geef je direct op en maak gebruik van de vroegboekkorting.
Bronnen:
- Gollwitzer PM (2009), Sheeran P, Michalski V, Seifert AE. When intentions go public: does social reality widen the intention-behavior gap? Psychol Sci. 2009 May;20(5):612-8.
- Norcross JC (2002), Mrykalo MS, Blagys MD. Auld lang syne: success predictors, change processes, and self-reported outcomes of New Year’s resolvers and nonresolvers. J Clin Psychol. 2002 Apr;58(4):397-405.
Ja ik wil mijn goede voornemen volhouden en geef mij op voor cursus Volhouden
Anderen bekeken ook:
Dry needling helpt, maar wat kan ik zelf doen aan mijn rugpijn
Na een paar fysiotherapie behandelingen met dryneedling kan ik er weer tegen aan. Maar…. het komt nooit uit. Terwijl ik het heel druk heb. Kan het niet anders? Ik hoorde mijn buurvrouw laatst zeggen dat ze gewoon een paar oefeningen doet en zo weer klachtenvrij is. Ze hoeft niet eens langs de fysiotherapeut. Zelfbehandeling bij rugpijn kan dat? De McKenzie methode biedt een oplossing.
Wat heb ik gedaan dat ik zo veel pijn en stijfheid heb in mijn nek?
In deze blog vertel ik wat ik heb gedaan om minder nekpijn te krijgen. Conclusie:
Langdurig dezelfde houding of veel hetzelfde, vindt je lichaam bedreigend. Pijn en stijfheid zijn manieren van je lichaam om dat duidelijk te maken. Respecteer dat signaal en doe die dag iets anders. In mijn voorbeeld was dat wandelen in een groene omgeving. Even niet achter mijn laptop zitten. Rustig en ontspannen bewegen en tussentijds oefeningen doen!
“Het lukt mij niet om een oefening te blijven doen”
Waarom houd ik het niet vol? Dat komt omdat wij eigenlijk 95% van ons gedrag gedurende de dag onbewust doen. Het klinkt heel veel, maar wij denken niet meer over elke handeling na. We doen het gewoon. Vergelijk je eerst rijles maar is met hoe je nu autorijdt. Nu denk...